Választási csalás: saját nagyszülei nyúlták le egy székelyudvarhelyi nő szavazatát

2022. március 31. – 17:19

Választási csalás: saját nagyszülei nyúlták le egy székelyudvarhelyi nő szavazatát
Kádár Kata / Transtelex
Tőkés Hunor
Tőkés Hunor
Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Noha a székelyudvarhelyi nő eleve világossá tette, hogy egyik pártra sem kíván szavazni, rokonai mégis szavaztak a nevében, ráadásul egy értékrendjével ellentétes pártra.

Egy húszéves székelyudvarhelyi nő megkereste szerkesztőségünket, hogy elmesélje, miként tulajdonították el levélszavazatát saját nagyszülei. Ugyanakkor történetével másokat is figyelmeztetne, illetve felhívná a figyelmet erre a csalási lehetőségére.

„Egy családtagom visszaélt személyi jogaimmal, és egy olyan ügyben döntött helyettem, amihez semmi joga nem volt” – mondta a nevének elhallgatását kérő nő.

Elmondta, egy hónapig tartózkodik Magyarországon egy budapesti egyetemen vendéghallgatójaként. Néhány napja nagyszüleitől SMS-t kapott: „Nem kell elmenj szavazni, már levélben megoldottuk helyetted”.

Telefonon pedig azt is kifejtették, hogy azért nem kell ezzel „bajlódnia”, mert megkapták a levélszavazatokat, és leszavaztak helyette.

„Már az is felháborított, hogy az adataimmal visszaélve helyettem töltötték ki a hivatalos papírt és küldték el, de egy olyan pártra szavaztak, amit én azért nem támogatok, mert velem ideológiailag ellentétes álláspontot képvisel” – mondta a nő, aki előzőleg nagyszüleivel letisztázta, hogy mit gondol a pártról, és eleve szavazni sem szeretett volna, mert nem tartja azt helyesnek, mivel nem Magyarországon adózik.

„Ez csak egy papír, nem kell akkora dobra verni” – mondták nagyszülei, amikor számon kérte, hogy visszaéltek jogaival. Ő pedig nagyon rosszul érezte magát azért, mert érveit megpróbálták jelentéktelennek feltüntetni.

Úgy döntött, az esetet nem hagyja annyiban. Két napja próbálkozik érvényteleníteni szavazatát a Nemzeti Választási Irodánál (NVI), mindeddig sikertelenül.

Az NVI álláspontját az ügyben a Transtelex is kikérte, amint válaszolnak, visszatérünk a részletekkel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!