Kajakkal evezett végig az elöntött budapesti rakpartokon a Kerékpárosklub elnöke

2023. december 29. – 17:33

Kajakkal evezett végig az elöntött budapesti rakpartokon a Kerékpárosklub elnöke
Fotó: Halász Ferenc

Másolás

Vágólapra másolva

30-40 centi mély volt a Duna az elöntött alsó rakparton, ami elég is volt ahhoz Kürti Gábornak, a Magyar Kerékpárosklub elnökének, hogy kajakba pattanjon, és megnézze, milyen végigevezni rajta.

Mint közösségi oldalán írja, az egész út nagyon kalandos volt. Újpesten, a Megyeri út felett szálltak vízre a Szilas patakon. 200 méter evezés után váratlanul 200-300 méternyi, 1-2 milliméteres jégfelületen kellett áttörni. Aztán az erdős ártér határán majdnem verekedésbe keveredtek, miután véletlenül magánterületre sodródtak, mert víz alatt volt a kerítés.

„Utána a Rómain találkoztunk egy igazi hidegterápia-oktatóval, aki épp a vízben hintázott fürdőnadrágban”, tette hozzá Kürti Gábor.

Majd egy aggódó tulajdonos kérésére eleveztek a Szittya Pita büféhez, megnézni, hogy elöntötte-e a víz a faházat és a kemencét. Mivel ez még éppen nem történt meg, a tulaj örömében és hálából egy tepsi kaját ígért Kürtinek és két kajakos társának tavaszra. Végül kipipálták a pesti és budai alsó rakpartos evezést is.

A pesti alsó rakparton és a Római-partnál – Fotó: Kürti Gábor A pesti alsó rakparton és a Római-partnál – Fotó: Kürti Gábor
A pesti alsó rakparton és a Római-partnál – Fotó: Kürti Gábor

„Úgy 10-20 ezer képet csinálhattak hármunkról tegnap”, közölte Kürti Gábor. Rajta kívül Halász Ferenc és a Telex korábbi riportere (a Hvg.hu mostani munkatársa), Földes András is részt vett az evezésen.

Bár a 2013-as vízállástól közel 2 méterrel elmaradt, így is elég magasra emelkedett a Duna vízszintje az ország északi felében, a fővárosban és környékén. A folyó Budapestnél 693 centiméteren tetőzött szerda este, a 700 centiméteres, II. fokú készültségi szintet nem érte el a vízállás, írtuk.

Lassan, folyamatosan apad a Duna Budapesten és a főváros feletti szakaszokon. Péntek éjjel a budapesti rakpart szintje alá csökkenhet a vízállás a fővárosban, áll az Országos Vízügyi Főigazgatóság friss közleményben.

További vízitúrák a Szépkilátás rovatban:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!