Hatvan kishajó, 150 evezős vonult a Dunán az első Budapest Átevezésen

2023. július 21. – 15:30

Hatvan kishajó, 150 evezős vonult a Dunán az első Budapest Átevezésen
Fotó: Budapest Brand

Másolás

Vágólapra másolva

Hatvan kishajó, 150 evezős vonult át a Duna budapesti szakaszán a Római parttól a Kopaszi-gátig a hétvégén. Az úgynevezett Budapest Átevezést a Város és Folyó Egyesület, illetve a Fák a Rómain csoport szervezte.

A rendezvényen kajakok, kenuk, SUP-osok, azaz kishajók vettek részt, és a biztonsági előírásoknak megfelelően gördülő zárlat védte őket a nagy hajóktól. (A gördülő zárlat azt jelenti, hogy az esemény ideje alatt nagy méretű hajók nem haladhattak el a Duna jobb oldali szakaszán.) Az Átevezést motorcsónakok is kísérték.

A Város és Folyó Egyesület szerint Budapesten jelenleg kishajós csoport a fenti óvintézkedések nélkül nem evezhet a Dunán. Az egyre növekvő motorcsónak és nagyhajó forgalom miatt egyre veszélyesebb a kisebb hajókkal közlekedés, sportolás. Az eseményre is rengetegen jelentkeztek, azaz nagyon sokan vágynak arra, hogy a Dunán evezzenek, de ehhez nincs meg a megfelelő vízi biztonság és infrastruktúra, közölte az egyesület.

A kikötés helyszínén, a Dürer-kertben tovább folytatódott az esemény, közös főzéssel és zenés programmal, áll a szervezők közleményében.

Fotó: Budapest Brand
Fotó: Budapest Brand

Az Átevezés a Budapest Tuning ötletpályázat első programja volt, a Budapest 150 emlékév alkalmából.

Nem ez volt az első nagy evezős megmozdulás az elmúlt időszakban: tavaly decemberben a Magyar Vízitúra Szövetség szervezésében megtartották az első Luca-napi Fények ünnepe vízitúrát Budapesten.

A fényfüzérekkel kivilágított kajakok, kenuk és sárkányhajók csapata nagy feltűnést keltett a Duna-parton és a hidakon sétálók között, sokszor ovációval fogadták az elhaladásukat, mi is ott lapátoltunk az egyik hajóban.

További vízitúra a Szépkilátáson:

Csend, béke, zöld alagút: vízitúra az Ipolyon

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!