693 centin tetőzött a Duna Budapestnél

2023. december 28. – 09:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hosszan elnyúló tetőzéssel, a 2013-as vízállásnál közel két méterrel alacsonyabban, szerda este tetőzött a karácsonyi árhullám Budapestnél. A tíz évvel ezelőtti 891 centiméteres tetőzéshez képest most 693 centi volt a legmagasabb érték – írta csütörtöki közleményében az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF).

Budapesten szerdán 20 órakor tetőzött az árhullám, ekkor a legmagasabb vízállás 693 centiméter volt, azóta tetőző-stagnáló a vízjárás a 690-692 centis tartományban. A 700 centiméteres, II. fokú készültségi szintet nem érte el a vízállás.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere korábban azt írta a Facebook-oldalán, hogy bár a 2013-as árvíz óta nem érte jelentősebb árhullám a fővárost, a Fővárosi Önkormányzat szakemberei folyamatosan dolgoznak a város árvízvédelmének megerősítésén.

A főváros alatti szakaszokon Bajánál december 30-án napközben I. fokú készültséget meghaladó vízállások mellett várható a tetőzés. Mohácson az év utolsó napján a hajnali időszakban 805 centi körüli legmagasabb vízállások kialakulása várható.

Eresztik a Balaton vizét

A Balaton magas vízállása miatt a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság december 27-én, 13 órakor megkezdte a tó vízeresztését. A Balatonba torkolló vízfolyásokon érkező vízhozamokhoz igazodva 15 m³/s-os, úgynevezett óvatos vízeresztés történik majd. „A vízeresztésre az elmúlt pár napban azért nem került sor, mert az olvadás miatt nagyon nehezen volt előre jelezhető a Dunán és mellékfolyóin érkező árhullámok vízállás-emelkedése. Az előrejelzéseket folyamatosan figyelik, a vízeresztés mértékének esetleges növeléséről az adatok alapján döntenek a vízügyes szakemberek” – írta az OVF.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!