Újabb legendát fektetett ki a UFC megállíthatatlan spanyol bajnoka

2024. október 27. – 06:56

Újabb legendát fektetett ki a UFC megállíthatatlan spanyol bajnoka
Max Holloway oldalsó rúgással fogja meg Ilia Topuriát az Egyesült Arab Emírségekben 2024. október 26-án rendezett UFC 308 gálán Fotó: Chris Unger / Zuffa LLC via GettyImages

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar idő szerint szombat este már a második MMA-legendát ütötte ki Ilia Topuria, a UFC pehelysúlyának grúz származású spanyol világbajnoka. A még csak 27 éves Topuria februárban az ausztrál Alexander Volkanovskit hengerelte le gyors és dinamikus bokszával, és zsebelte be – első spanyolként – az Ultimate Fighting Championship 65 kilós súlycsoportjának bajnoki övét, szombaton pedig a Volkanovski előtti korszak bajnokát, Max Hollowayt győzte le. A 32 éves kora ellenére is MMA-veteránnak számító hawaii bunyós a Volkanovski elleni trilógia után két győzelemmel tért vissza a cím közelébe, trónigényét egy könnyűsúlyú kirándulás során, Justin Gaethje utolsó másodperces kicsapásával nyomatékosította.

A meccs kiegyenlítetten kezdődött; Holloway igyekezett előcsalogatni, majd beleállni Topuria villámgyors beugrásaiba, és frontális rúgásokkal, combrúgásokkal tördelni ellenfele bunyóját. Azonban Topuria nagyon gyors és nagyon fegyelmezett kominációkkal sorozatban el tudta találni, és egy váratlan bemenetelből szépen ki is tudta emelni Hollowayt. A második menetben az amerikai szép balegyenes-jobbegyenes kombinációkkal csipkézte ki a spanyol fejét, de Topuria sok ütés elől szépen hajolt el, és saját jobbcsapottjai is egyre veszélyesebben döngicséltek Holloway feje körül. A spanyol a harmadik öt percre már kifejezetten a KO szándékával hagyta ott a kissámlit; előbb egy jobbcsapottal rogyasztotta meg Hollowayt, majd amikor az amerikai az ezt követő sorozásból szépen ki tudott perdülni, akkor egy balhoroggal fejezte be a megkezdett munkát.

Max Holloway pályafutása során képes volt pontozásig vinni a Conor McGregor (ráadásul a fiatal Conor McGregor), Dustin Poirier vagy Alexander Volkanovski elleni vesztes vérfürdőket is, épp ezért óriási fegyvertény Ilia Topuriától, hogy 13 év, 23 profi meccs után ő az első, akinek sikerült kiütnie a hawaii legendát.

Állkapocsficam, és dupla forgó alkarütés-KO

A UFC 308 esetében érdemes hangsúlyozni, hogy a gálát az Egyesült Arab Emírségekben rendezték. Az Emírségek – részben néhány befolyásos emír küzdősport-rajongásának, részben az ország sportswashing-törekvéseinek köszönhetően – régi MMA-fellegvárnak számít, az állami befektetőholding 1993-ban egy időre részesedést is szerzett a UFC-ben. Az őszi abu-dzabi UFC-gálák hagyományosan pazar felhozatallal kecsegtetnek, és ugyancsak hagyományosan a mezőny gerincét a muszlim világ népszerű bunyósai teszik ki; elsősorban a kaukázusi orosz tagköztársaságokból özönlő klasszisok.

A középsúly rettegett bunyósa, a csecsen származású svéd Hamzat Csimajev például már kizárólag itt lép az oktagonba, miután a Ramzan Kadirov csecsen helytartóval ápolt barátsága miatt 2022 óta nem tud amerikai vízumot szerezni. A szálas, erős és kiválóan birkózó Csimajev a 84 kilós súlycsoport egykori világbajnokát, a csodás kickboksz-technikájáról elhíresült Robert Whittakert döngölte a földre. Az ausztrál néhány combrúgása után Csimajev térdmagasságban átvetődött a fél küzdőtéren, és földre vitte Whittakert. Annak ellenére, hogy az exbajnok is nagyon jó birkózó – az olimpiai ezüstérmes Yoel Romero képtelen volt a földön tartani őt – Csimajevtestkulcsaiból és hátsó fogásaiből képtelen volt kihámozni magát. Voltak szép menekülései, de az első menet végén Csimajev egy fojtásféleséggel feladásra kényszerítette őt. A „-féleség” utótagot az indkoloja, hogy Csimajev alkarja nem csúszott be teljesen Whittaker álla alá, de ahhoz elég stabil volt a fogás, hogy néhány másodperc alatt kificamítsa az ausztrál álkapcsát, és kitörje a fél alsó fogsorát (hangsúlyosan NSFW, én szóltam).

Robert Whittaker Hamzat Csimajev fogroppantó ölelésében Fotó: Chris Unger / Zuffa LLC via GettyImages
Robert Whittaker Hamzat Csimajev fogroppantó ölelésében Fotó: Chris Unger / Zuffa LLC via GettyImages

Csimajev 2020-ban úgy robbant be az MMA-szcénába, mint izraeli bunkerromboló bomba egy Hezbollah-teadélutánra, azonban súlyos egészség-, vízum- és fogyasztásügyi problémák miatt úgy tűnt, karrierje elveszítette lendületét. A Whittakker elleni győzelemmel azonban 30 évesen úgy tűnik, végre címmeccs közelébe került.

A középsúly másik feltörekvő csillaga, Sarabutdin Magomedov szintén egy kaukázusi orosz köztársaságból, Dagesztánból érkezett, azonban világbajnok földijeitől, Iszlám Mahacsevtől vagy Habib Nurmagomedovtól ellentétben ő nem a birkózásban, hanem a thai-bokszban jeleskedik. A 30 éves bunyós sztahanovista hozzáállását dicséri, hogy 2023 novemberi UFC-debütálása óta már a negyedik meccsét vívta; ezúttal szintén egy thai-bokszos, az örmény Armen Petroszjan ellen győzött. Méghozzá egy dupla forduló alkarütéssel, amit még leírni is nehéz, nemhogy elkövetni. Szerecsére van róla videó, tessék:

A főkártyán a pehelysúlyú brit Lerone Murphy egy nagyon pengés, nagyon kemény és nagyon szoros meccsen pontozással verte az amerikai Dan Igé-t. A talán legkompaktabb félnehézsúlyú (93 kilós) bunyós, az orosz (szintén dagesztáni) Magomed Ankalejev pedig szintén pontozásos győzelmet érő módon üldözte körbe-körbe az oktagonban az osztrák Aleksandar Rakić-ot, kiérdemelve a lehetőséget a súlycsoportot egy év alatt alaposan kigyomláló Alex Pereira ellen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!