Önmegsemmisítésbe trükközte magát a cseh szamuráj

2023. november 13. – 13:27

Önmegsemmisítésbe trükközte magát a cseh szamuráj
Jiří Procházka szakállal hárítja Alex Pereira balhorgát Fotó: Jiří Procházka szakállal hárítja Alex Pereira balhorgát Fotó: Vanessa Carvalho / Brazil Photo Press via AFP Jiří Procházka szakállal hárítja Alex Pereira balhorgát – Fotó: Vanessa Carvalho / Brazil Photo Press via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Óriási KO-fesztivált hozott a UFC magyar idő szerint vasárnap hajnalban rendezett New York-i gálája; a főműsoridő öt meccse közül öt végződött kiütéssel. Amióta 2016-ban – utolsó amerikai tagállamként – New York államban legalizálták az MMA-t, azóta a világ vezető MMA-szervezete mindig nagyon odateszi magát, hogy a Madison Square Garden presztízséhez méltó gálákat hozzon össze.

Az idei évben a gála ékkövének a főleg drog- és doppingproblémái miatt az utóbbi években hézagosan szereplő amerikai Jon Jones és a bajnoki övét a ma már profi bokszban vitézkedő Francis Ngannou ellen elvesztő horvát-amerikai Stipe Miocic nehézsúlyú címmeccsét szánták. Ez a találkozó azonban Jones súlyos sérülése miatt kútba esett, szerencsére talonban megvolt a félnehézsúlyú (93 kilós) címmeccs a brazil Alex Pereira és a cseh Jiří Procházka között.

A félnehézsúly a UFC elátkozott súlycsoportja. A kategóriára éveken keresztül a balhés (oké, a „balhés” egy eufemizmus volt arra, hogy már évek óta börtönben kéne ülnie), visszatérő-kipottyanó Jon Jones árnyéka vetült rá, és 2020 óta egyetlen bajnoka sem tudta megvédeni a megszerzett övét. Procházka konkrétan egy vállszalagszakadás miatt mondott le a 2022 júniusában egy jó és rossz értelemben véve egyaránt szuperkaotikus meccsen megszerzett bajnoki címéről, a megürült címért kiírt találkozó döntetlenre végződött, de a 2023-ban megkoronázott új bajnok, az amerikai Jamahal Hill is kénytelen volt lemondani az övről, miután elszakadt az Achilles-ina. Közben viszont felépült Procházka, akit viszont a középsúlyt otthagyó brazil exbajnok, Alex Pereira hívott ki.

Nem lehet arccal kivédekezni minden ütést

A két klasszis eleinte csak lomha lábrúgásokkal tesztelgette ellenfelét, azután Procházka elkezdte tesztelgetni a rá jellemző unortodox trükköket; imádtam például, amikor ballal lenyúlt, mintha fel akarná kapni Pereira lábát, de valójában csak egy jobbfelütésre sasszézott be. Azután amikor a brazil is bemérte a távolságot, elkezdte odapattintani villámgyors rúgásait Procházka lábára. Az állását megbontó rúgásokra a cseh érezte is, hogy taktikát kell váltania; az oktagon falánál kis gyürkőzés után sikerült is földre vinnie ellenfelét, de Pereira viszonylag gyorsan ki tudott mászni alóla, megúszva így a komolyabb arcpakolást.

A második menetben Procházka folyamatos lábmunkájával, ijesztgetéseivel sokáig sakkban tudta tartani Pereirát, aki tolatásból nehezen tudta elsütni rúgásait. A cseh ellenben kaotikusnak tűnő kihajolgatásaiból néhány óriási sallert is ki tudott osztani Pereirának. Csakhogy Procházkánál hamar megbosszulta magát a hagyományos fedezék teljes hiánya: a gyors és pusztító ütéseiről ismert egykori kick-box világbajnok Pereira az egyik összecsattanásnál kontrából fültövön csapta a cseh harcost, aki estében még egy balhorogba is belenézett. Mivel a leütés pont a ketrec falánál történt, az összerogyó Procházka még rá tudott fogni Pereira lábaira. Kiemelni azonban már nem tudta a brazilt, aki addig könyökölte a cseh fejét, míg az hátára nem gördült. A bíró ekkor lépett közbe, és bár úgy tűnt, hogy a karrierje során egészen lehetetlen helyzetekből felálló Procházka még tudta volna folytatni a meccset, a döntés indokolt volt – ezt maga a szamurájstílust nem csak varkocsában, hanem a Bushido-etikában is tökéletesen hozó cseh is azonnal elismerte. A magas, szikár, félelmetesen kemény brazilnak a mostani még csak a hetedik UFC-meccse volt, de már a második súlycsoportban szerzett világbajnoki címet – és ez nemcsak a közép- és félnehézsúly gyengeségét, hanem Pereira klasszisát is mutatja.

Elhallgattatták az orosz nehézlöveget

A Jones–Miocic-címmeccs meghiúsulása után a UFC a beugróként tartalékolt orosz Szergej Pavlovicsot tolta be egy ideiglenes címmeccsre, de nem Miocic, hanem az angol Tom Aspinall ellen. Mindkét bunyós óriási KO-művésznek számít; a brit láthatóan tartott is a meccsre egy hatos KO-szériával érkező Pavlovics kemény ökleitől, és a meccs elején inkább tisztes távolból kezdte el osztani a szó szoros értelmében is idegőrlő lábszárrúgásait. Az orosz azonban hamar dekódolta ellenfele taktikáját, és az egyik lábszárrúgást egy balhorog által vezetett gyors kombinációval kontrázta meg. Aspinall azonban szép fejmozgással minimalizálta a kárt, az újabb kombinációk elől kihajolgatott, majd egy jobbcsapottal elkapta az oroszt. Pavlovics lábai megbicsaklottak, mire a brit újabb két ütéssel halántékon találta őt, és már vége is lett a meccsnek.

Tom Aspinall legyintésére állva alszik el Szergej Pavlovics – Fotó: Sarah Stier / Getty Images
Tom Aspinall legyintésére állva alszik el Szergej Pavlovics – Fotó: Sarah Stier / Getty Images

Aspinall eddig legnagyobb győzelme akár tényleges világbajnoki címmé is érhet, ugyanis mind Jonesról, mint Miocicról úgy tudni, hogy vissza akarnak vonulni.

A teremtő KOsz

A gála többi meccse is kellően színvonalas és kellően erőszakos volt. A női MMA legveszélyesebb földharcosa, Mackenzie Dern képtelen volt megszabadulni attól a tévképzetétől, hogy neki bokszban kéne megvernie ellenfeleit. A szalmasúlyú (52 kilós) amerikai-brazil bunyóst ezúttal a zömök és irtózatosan erős Jéssica Andrade tanította móresre.

Mackenzie Dern kétszázzal hajtott neki a pofonfának – Fotó: Sarah Stier / Getty Images
Mackenzie Dern kétszázzal hajtott neki a pofonfának – Fotó: Sarah Stier / Getty Images

A Rose Namajunas földbeállítása után rövid ideig még a szalmasúlyú vébécímet is birtokló Andrade már az első menet utolsó másodpercében padlóra küldte Dernt, a második menetben azután egy irtózatos jobbhoroggal, majd egy balhorog-jobbegyenes kombinációval befejezte az elkezdett munkát.

A UFC legerősebb súlycsoportjainak két feltörekvő tehetsége is újabb skalpot szerzett. A könnyűsúlyú (70 kilós) Benoît Saint-Denist ugyan Matt Frevola könnyen földre tudta vinni, de a francia ugyanilyen könnyen ki tudott szabadulni az amerikai leszorításaiból. Az első menet végén azután egy összekapaszkodásból kiválva Saint-Denis egy köríves fejrúgással lepte meg ellenfelét. Frevola még nem rendezte fedezékét, a rúgás felszakította a szemöldökét, majd földre rogyva bekapott még pár ütést, és vége is volt a meccsének.

Hasonlóan gyors és meggyőző munkát tett le az oktogon porondjára a UFC-be 2023-ban beugróként érkező pehelysúlyú (65 kilós) brazil Diego Lopes, aki szintén egy összekapaszkodás zavarát használta ki arra, hogy egy jobbfelütéssel, majd egy jobbhoroggal megfogja az amerikai Pat Sabatinit.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!