Véres, zsigeri küzdelemben hódította el a Cseh Szamuráj a UFC világbajnoki címét

2022. június 12. – 08:43

Véres, zsigeri küzdelemben hódította el a Cseh Szamuráj a UFC világbajnoki címét
Taila Santos arcmasszázzsal próbálja becsempészni karját Valentina Sevcsenko álla alá Fotó: Yong Teck Lim / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar idő szerint vasárnap hajnalban rendezték a világ vezető MMA-szervezetének számító Ultimate Fighting Championship nagygáláját Szingapúrban. A kelet-ázsiai helyszín miatt a UFC 275-re igen nagy számban osztottak be ázsiai, illetve ausztrál bunyósokat; az amerikai főműsoridőre időzített kezdés pedig azt jelentette, hogy a helyi nézők lényegében egy matinén vettek részt. De milyen matinén!

Harminc másodperccel a meccs vége előtt még ő volt a világbajnok

A brazil-amerikai Glover Teixeira tavaly októberben 42 évesen a legidősebb bunyós lett, akit valaha UFC-bajnokká avattak. Akkor azt lehetett gondolni, hogy a félnehézsúlyú veterán 20 év MMA-karrierjére tette fel a koronát a lengyel Jan Błachowicz lefojtásával – de azután a UFC 275 főmeccsén minden idők egyik leghihetetlenebb teljesítményével rukkolt elő a 29 éves cseh thai-boksz-virtuóz Jiří Procházka ellen, aki a japán Rizin szervezet világbajnokaként 2020-ban igazolt a UFC-be, és ott már a harmadik meccsén a világbajnoki övért bunyózhatott.

Írom ezt annak ellenére, hogy végül Teixeira került ki vesztesként.

Teixeira soha nem volt egy virtuóz harcos, de alaptechnikái – köztük jobbcsapottja, balhorogja vagy ellenfelei első lábát elcsípő földrevitele – hitetetlenül letisztultak és nagy százalékban működnek. Így volt ez a vele ellenben unortodox higanymozgással, de állva és földön is igen hézagos védekezéssel rendelkező Procházka ellen is, akit rögtön az első menetben kétszer is fel tudott borítani, majd stabil leszorításból kegyetlen ütésekkel tudta telepumpálni a fejét. A legendás állóképességgel rendelkező cseh csak a menet utolsó másodperceiben tudta magát kipréselni Teixeira alól, de akkor berzerkerként vetette magát a brazilra, és óriási ütésekkel zárta a menetet.

Jiří Procházka frontális rúgása Glover Teixeira arcán landol Fotó: Yong Teck Lim / Getty Images
Jiří Procházka frontális rúgása Glover Teixeira arcán landol Fotó: Yong Teck Lim / Getty Images

A második menettől azután szinte percenként jöttek a fordulatok: amikor Procházka tartani tudta a távolságot, akkor egy Bayraktar-drón precizitásával találta el Teixeira fejét, aki folyamatosan a KO szélén billegett. Azonban a brazil minimalista bunyójának nagy előnye, hogy autopilóta üzemmódban is mindig jól működik, a cseh ráadásul gyakran adta fel ütőtáv-előnyét gyilkos, de mégis kockázatos ugró térdrúgásai kedvéért. Egy ilyen próbálkozás közben Teixeira el is kapta egy jobbhoroggal, és bár az ütés maga nem tűnt erősnek, de Procházka így is a földön találta magát, ellenfele pedig megpróbálta beledolgozni fejét a padlóba.

A további menetek is nagyjából ehhez hasonlóan alakultak: Procházka KO közelébe ütötte Teixeirát, azonban képtelen volt irányítása alatt tartani a küzdelmet egy valódi befejezésig, a brazil pedig vagy egy kemény ütéssel fogta meg őt, vagy pedig földre tudta dönteni. Azonban a szintén irreális mennyiségű ütést benyelő Procházkán kevésbé látszódott meg a gyűrődés, mint Teixeirán. Intő jel volt, hogy a brazil a negyedik menetben hiába tudta befogni ellenfelét egyik joker-technikájának számító karháromszög-fojtásba, a cseh folyamatosan mutogatta a bírónak, hogy nincs vész, és tényleg nem is volt, mert ki tudott fordulni az alapból satuszerű szorításból.

Azt lehetett várni, hogy Teixeira az ötödik menetet birkózással fogja kihúzni, ehelyett azonnal egy bődületes ütést mért Procházkára, de további sorozás helyett inkább befogta egy fojtásba, amit azonban besavasodott karjaival már nem tudott biztosan tartani. Ennek ellenére úgy tűnt, hogy Teixeira az utolsó menetet, és ezzel együtt az egész meccset is el fogja vinni, mivel folyamatosan maga alá gyűrte Procházkát, aki csak egy perccel a vége előtt tudott ellenfele fölé kerülni. A cseh kényszerű opportunizmusból – egyértelmű volt, hogy a pontozásra kerül sor, akkor a bajnok simán nyerni fog – befogta a brazil nyakát, és lesz-ami-lesz alapon szorítani kezdte. És hiába hiányoztak a tankönyvszerű hátsó fojtáshoz elengedhetetlen lábhurkok, hiába volt az egész – ahogy azt Procházka a meccs után elismerte – teljesen zsigeri, Teixeira már nem tudta lefejteni a fojtó kezet, és ahogy az artéria kezdett elzáródni, a világ pedig elsötétülni, alig fél perccel a 25 perces maraton vége előtt feladta a meccset.

Jiří Procházka zsigeri fojtása Fotó: Yong Teck Lim / Getty Images
Jiří Procházka zsigeri fojtása Fotó: Yong Teck Lim / Getty Images

A két bunyós minden szempontból egészen kiemelkedő meccset vívott, melyen a stratégiai hibák ellenére mindkét féltől virtuóz álló- és földharcos megoldásokat lehetett látni Teixeira eddig titkolt testrúgásaitól Procházka oktagon-falról elrugaszkodó szabadulásáig. A szamuráj-imázsát gondosan ápoló, önmagát hangsúlyosan harcművésznek és nem bunyósnak tartó Jiří Procházka személyében először került cseh bunyós az UFC egyik súlycsoportjának trónjára.

Önmagát dobta meg a kirgiz terminátor

A társ-főmeccsen Valentina Sevcsenko ezúttal nem tudott terminátorként végezni aktuális ellenfelével, pedig a női légsúly (57 kiló) orosz származású, de kirgiz-perui kettős állampolgársággal rendelkező bajnoka ellen a UFC egy előzetesen nem túl magasan jegyzett kihívót állított. Sőt, a súlycsoportját az elmúlt hat címvédése során valósággal kitakarító Sevcsenko kifejezetten megszenvedett a magas, erős és kiváló földharcos brazil Taila Santos ellen. Mondjuk a bajnok leginkább magának nehezítette meg dolgát; hiszen annak ellenére, hogy rendre megnyerte az ütésváltásokat, ellenfeléhez közel kerülve rendre megpróbálta megdobni Santost. Méghozzá csípődobással, ami az MMA-ban igen kockázatos (és ritkán alkalmazott) technika, mivel apró pontatlanság esetén is lehetővé teszi a dobás áldozatának, hogy ellenfele hátába kerüljön.

Valentina Sevcsenko könyöke Taila Santos halántékán csattan Fotó: Yong Teck Lim / Getty Images
Valentina Sevcsenko könyöke Taila Santos halántékán csattan Fotó: Yong Teck Lim / Getty Images

Sevcsenko egy elcsúszásnak, néhány elrontott dobásnak és Taila Santos néhány szép megmozdulásának köszönhetően többször is kedvezőtlen pozícióban találta magát a meccs során, azonban még egy alkarral a nyakán is megőrizte hidegvérét, és végül a negyedik és ötödik menetben egy-egy szép földrevitellel a háromból két bírónál bebiztosította saját győzelmét. Santos jobb szemhéja a negyedik menetre egy összefejelés miatt ökölnyire duzzadt, ami komolyan hátráltatta őt, de a brazil önmagát is hibáztathatja a vereségért. Hiszen hiába került többször is Sevcsenkó hátára, az MMA-ban elképzelhető talán legkedvezőbb pozícióból sem volt igazán aktív.

Fordulásból kapták fültövön a lengyel legendát

A gála legnagyobb várakozással övezett meccse – legalábbis a 12 ezer helyi néző által keltett hangzavarból ítélve – minden idők egyik legnagyobb összecsapásának visszavágóját övezte. 2020 márciusában a női szalmasúly (51 kilós) akkori világbajnoka, a kínai Csang Vej-li a női MMA lengyel legendájával, Joanna Jędrzejczykkel emberfeletti kemény, de közben ultratechnikás küzdelmet vívott, melyet az MMA-ban létező legszűkebb különbséggel, megosztott pontozással a kínai versenyző nyert. A 32 éves Csang azóta két meccset is elvesztett Rose Namajunas ellen, ámde közben legutóbbi meccse alapján sokkal érettebb, komplexebb bunyóssá vált. A 34 éves, de thai-boxban és MMA-ban is számos őrlő ütközetet átélő Jędrzejczyk viszont a Csang elleni meccse óta nem lépett oktagonba.

A szingapúri visszavágót a két klasszis ugyanott folytatta, ahol két éve és három éve abbahagyta. Jędrzejczyk teljesítményén nem látszott a rozsda, bár combrúgásait ezúttal is sokszor meg tudta kontrázni gyors rohamaival Csang. Azonban a kínai nem hiába edzett az elmúlt években sokat az egykori olimpiai birkózóbajnok és UFC-világbajnok Henry Cejudóval, mert az egyik ütésváltásból szépen váltott fogásra, és az első menet derekán földre vitte Jędrzejczyket. A birkózók ellen egész karrierje során kiválóan védekező lengyel hiába állt fel a leszorításból, ellenfele folyamatosan tapadt rá, és újra- meg újra lerántotta őt, amíg pedig Jędrzejczyk ki nem hámozta magát Csang alól, addig záporoztak rá a brutális ütések.

joanna Jędrzejczyk próbálja távol tartani magától Csang Vej-lit Fotó: Yong Teck Lim / Getty Images
joanna Jędrzejczyk próbálja távol tartani magától Csang Vej-lit Fotó: Yong Teck Lim / Getty Images

Azonban az első menet végére a lengyel képes volt lerázni magáról kínai ellenfelét, a második menetben pedig már nem engedte, hogy Csang az oktagon falához szorítva újból földre vigye, és állásban tartotta a küzdelmet. A kínai oldalsó rúgásokkal próbálta irányítani a küzdelmet, és egyik lecsúszó rúgásból – amivel amúgy igen rossz pozícióba került volna – lelépve nem állt meg, hanem fordulásból eleresztett egy kaszáló ütést, és alkarja pont a lengyel fültövén csattant.

Jędrzejczyk, aki első meccsük utolsó másodpercében ugyanilyen technikával búcsúzott Csangtól, arccal előre zuhant a padlóra, a bíró pedig azonnal leintette a meccset. A sportszerű kölcsönös gratulációk és ölelgetések után Csang a meccs utáni interjúban kihívta a Namajunast májusban kipontozó régi-új világbajnokot, Carla Esparzát, Jędrzejczyk viszont az oktagon padlójára tette 4 unciás MMA-kesztyűjét, és bejelentette, hogy 15 év, 16 győztes és 5 vesztes meccs után visszavonul a versenyzéstől.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!