Vérző orrát fújta ki ellenfelére, a végén ő fázott rá

2022. november 14. – 12:24

Vérző orrát fújta ki ellenfelére, a végén ő fázott rá
Israel Adesanya útban az eszméletvesztés felé Fotó: Chris Unger / Zuffa LLC via GettyImages

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar idő szerint vasárnap hajnalban rendezték a világ vezető MMA-szervezete, az Ultimate Fighting Championship (UFC) hagyományos őszi New York-i gáláját. A promóciós szervezet presztízskérdésnek tartja, hogy a Madison Square Garden ikonikus sportcsarnokába – az MMA számára azért ikonikus, mert 2016-ban New York volt az utolsó amerikai tagállam, ahol a törvényhozók az MMA-t „rendes” sportként ismerték el – ütős mezőnyt hozzon össze, és a trend alól a UFC 281 sem volt kivétel.

A főmeccsen a középsúly (84 kiló) trónján évek óta sziklaszilárdan ülő Israel Adesanya fogadta régi nemezisét, Alex Pereirát. A brazil trónkövetelő – aki korábban kickbokszban kétszer is legyőzte a nigériai-újzélandi klasszist – a meccs első percétől kezdve keményen megdolgoztatta a címvédéseit néha langyos, biztonsági bunyóval abszolváló Adesanyát. Eleinte úgy tűnt, a bajnok ijesztgetések mögé rejtett szúrásszerű ütéseivel és megvillanó rúgásaival szétszedi ellenfelét, az első menet végén a szép balhoroggal elkapott brazilt csak a gongszó mentette meg a vereségtől; de Pereira a szünetben kiszuszogta a bekapott ütéseket, és a második menetben már ő rendítette meg ellenfelét.

Adesanya csúnyál benyeli Pereira jobbcsapottját Fotó: Jamie Squire / Getty Images
Adesanya csúnyál benyeli Pereira jobbcsapottját Fotó: Jamie Squire / Getty Images

Mindkét kickbokszos egy sor MMA-specifikus fogással készült a meccsre; Adesanya ellenfele kezeit blokkolva próbálta megelőzni azt, hogy Pereira az oktagon falához szorítsa őt, a harmadik menetet pedig szép birkózással és leszorításokkal vitte el. De a brazil is elő tudott rántani néhány MMA-meglepetést a kesztyűszárból: az őrlő fogásharcban rendre ellenfele fölé tudott kerülnie, a véleményes második menetet pedig egy dinamikus földrevitellel fordította a maga javára. Az ötödik menetre (egy UFC-gála főmeccse öt darab ötperces menetből áll) azután az irtózatos találatokat faarcal viselő Pereira keménysége döntötte el a meccset: a mozgékony Adesanya védekezése látványosan leromlott a szó szoros értelmében véve idegölő lábszárrúgásoknak köszönhetően, és amikor egy blokkról lepattanó rúgás miatt hátrabucskázott, a brazil vérszagot érezve rárontott, és addig sorozta, amíg a bíró le nem állította a meccset.

Eddigi MMA-teljesítménye alapján Alex Pereira nem igazán érdemelte ki a címmeccset, de vasárnap egy kivételes küzdelemben, kivételes teljesítményt nyújtva bebizonyította, hogy rászolgált a UFC előzetes bizalmára.

A UFC 281 társ-főmeccse már közel sem volt ilyen fordulatos; a nyáron a női MMA lengyel legendáját, Joanna Jędrzejczyket nyugdíjazó kínai Csang Vej-li az első pillanattól magabiztosan kontrázta meg az igen egydimenziós, küzdelmét kizárólag birkózótudására alapozó Carla Esparza leviteli kísérleteit, és a második menetben feszületpózból fojtotta le ellenfelét:

A meccset lezáró gyilkos feszület Fotó: Jeff Bottari / Zuffa LLC via GettyImages
A meccset lezáró gyilkos feszület Fotó: Jeff Bottari / Zuffa LLC via GettyImages

Annál fordulatosabb és botrányosabb volt a UFC 281 nem is titkolt aduász-meccse.

Michael Chandler már a tavalyi New York-i gálán is óriási küzdelem árán maradt csak alul Justin Gaethje ellen, idén pedig Dustin Poirierrel közösen is bemutatott egy Év Meccse-esélyes produkciót. A magyar Borics Ádámmal egy klubban készülő Chandler az első menetben testrúgásaival terelte az oktagon falához a tavaly decemberben már a második könnyűsúlyú (70 kilós) világbajnoki címmeccsét elbukó ellenfelét, ahol testre-fejre irtózatosan megsorozta őt. Azonban Chandler ahelyett, hogy ütésekkel zárta volna le a meccset, úgy döntött, hogy földre viszi Poiriert, az alapvetően helyes elképzelés – a földön egy biztonságos, rögzített felső pozícióból folytatni az amortizálást – a gyakorlatban nem működött, mert a legendás hidegvérrel és állóképességgel rendelkező Poiriernek egy rövid birkózószekvencia is elegendőnek bizonyult a bekapott ütésekből való kijózanodáshoz, és amint kibontakozott a fogásból, gyakorlatilag fél perc alatt KO-közelbe ütötte Chandlert.

A második menetben az ütésektől még mindig kóválygó Chandler azonnal földre vitte Poiriert, aki azonban a hanyatt fekve bekapott óriási ütéseket és Chandler piszkos trükkjeit is kibekkelte – a floridai bunyós ellenfele fejét a szájába akasztott ujjakkal tartotta meg, de a legbizarrabb húzása az volt, amikor törött orrából ráprüszkölte a vért alatta fekvő ellenfelére. De tényleg:

A harmadik menetben azután Poirier megkontrázta Chandler menetrendszerű dobását, és ellenfele hátába került, ahol szájtépés nélkül is jobban sikerült a hátsó fojtása, és Chandler feladta a meccset. Poirier az óriási küzdelem után ellenfele fejéhez is vágta, hogy „egy piszkos csaló”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!