A rettegett MMA-bunyós meccs után angolul a világbékéről nyilatkozott, csecsenül viszont engedélyt kért Kadirovtól az Izrael elleni harcra

2023. október 24. – 11:25

Másolás

Vágólapra másolva

A gázai háború természetesen az Ultimate Fighting Championship abu-dzabi gálájára is rányomta a bélyegét; ahogy arról összefoglalónkban is írtunk, a UFC 294 több győztese is kihasználta a globális nyilvánosságot, és megfogalmazta a béke iránti vágyát. A középsúly csecsen származású svéd sztárja, Hamzat Csimajev például a meccs után a béke és a gyerekek védelmében szólalt fel; elmondta, hogy „nem volt boldog” a ketrecben, mert „nem jó látni, ahogy gyerekek halnak meg”;

„Muszlimok, keresztények, zsidók, nem számít. Éljünk együtt ezen a világon. Legyünk boldogok!”

– mondta. Azonban Csimajev csecsen nyelven is mondott pár szót, és mivel a közelében nem volt csecsen nyelven beszélő tolmács, ezért ennek fordítása csak később kezdett terjedni. A küzdősportok és politika kapcsolatára specializálódott Karim Zidan cikke szerint Csimajev a helyszínen jelen lévő Ramzan Kadirov csecsenföldi diktátort szólította meg; az egyiptomi származású kanadai újságíró által közölt fordítás alapján lényegében engedélyt kért tőle egy Izrael elleni dzsihádra:

Főnök, nem nehéz itt lenni a ketrecben, és érted harcolni. De ha engedélyt adsz rá, akkor én leszek az első, aki Palesztinába megy, isten szerelmére, adj fegyvert, hogy Palesztinába mehessek! Esküszöm, engem nem úgy neveltek, hogy rövidnadrágban harcoljak. Hűséget esküdtem a vezetőnknek, és esküszöm, ha engedélyt ad rá, akkor én vagyok az, aki kész odamenni [Palesztinába] és kész meghalni. Nem féltem a saját életem, de féltem saját muszlim testvéreim életét.

A Csecsenföldön számos törvényen kívüli gyilkosságért, kínzásért és egyéb emberiesség elleni bűncselekményért felelős Ramzan Kadirovra az Egyesült Államok sorozatban rója ki a szankciókat; a büntetőintézkedések 2020 decembere óta a diktátor saját MMA-klubjára is, az „Ahmat”-ra is kiterjednek. A szankciók ellenére azonban a diktátor simán elutazhatott az Egyesült Arab Emírségekbe, az amerikai Ultimate Fighting Championship pedig nem gördített akadályt a gálán való megjelenése elé – sőt, Kadirov két fia Csimajev edzői stábjában is ott lehetett.

Az elmúlt években az Ahmat MMA több bunyósának is törölni kellett a meccsét amiatt, mert nem kapott vízumot az Egyesült Államokba, a UFC ezeket a sportolókat rendszerint egyik, morálisan nem annyira kukacoskodó partnerországában szerepelteti. A hétvégi UFC 294-en például az Ahmat MMA öt tagja is szerepelt, a meccs után pedig Dana White UFC-főnök Instagram-fotón pózolt a csecsen diktátor két fiával (akik 16, illetve 15 évesen tinédzserekként nyilván óriási edzői tapasztalattal rendelkezhetnek).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!