Óriási KO-val dőlt el, ki a világ legjobb MMA-bunyósa

2023. október 22. – 00:39

Óriási KO-val dőlt el, ki a világ legjobb MMA-bunyósa
Alexander Volkanovski egy másodperccel Iszlam Mahacsev fejrúgása után Fotó: Chris Unger / Zuffa LLc via GettyImages

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar idő szerint szombat este rendezték az Ultimate Fighting Championship hagyományos abu-dzabi nagygáláját. Az abu-dzabi gálák valódi presztízsrendezvények, fantasztikus párosításokkal, és sok muszlim (általában dagesztáni) sztárral. A pazar felhozatal, a kitüntetett státusz annak köszönhető, hogy az Egyesült Arab Emírségek – részben néhány befolyásos emír rajongásának köszönhetően – régi MMA-fellegvárnak számít, az állami befektetőholding 1993-ban egy időre részesedést is szerzett a UFC-ben.

A szintlépést a koronavírus-járvány hozta el (pontosabban csikarta ki): az Emírségek kulcságazatának számító turizmus és profi sport leállt, a UFC gáláit pedig a lezárások és utazási korlátozások torpedózták meg. Így azután a híres üdülőszigeten, Jaszon kialakítottak egy fertőzésbiztos rendezvényhelyszínt, a „Fight Island”-et, ahol 2020–21-ben rengeteg gálát rendeztek – ebből mára inkább csak a nagy őszi esemény maradt meg. Egyébként a „Harcosok Szigete” elnevezés nem egy Mortal Kombatba illő egzotikus küzdőtérre kell gondolni, Jasz szigete egy plázahotelekkel és légkondicionált edzőtermekkel teleszórt üdülőövezet.

Nagy küzdelemnek indult, három perc alatt vége lett

Az abu-dzabi nagygála hagyományosan erős mezőnyét idén nagyon megkavarták a sérülések. A könnyűsúlyú (70 kilós) világbajnoki címét tavaly ugyanitt elhódító dagesztáni Iszlám Mahacsev eredetileg a korábbi világbajnok Charles Oliveira ellen lépett volna az oktagonba, azonban a brazil 10 nappal a gála előtt fejsérülést szenvedett, és visszamondta a meccset. Oliveira helyére a pehelysúly (65 kiló) bajnoka, Alexander Volkanovski ugrott be; az ausztrál idén februárban egyszer már átruccant a könnyűsúlyba, és Mahacsev csak egy nagyon véleményes pontozással tudta legyőzni őt. Mivel a világ jelenleg két legjobb MMA-bunyósáról van szó, ezért legfeljebb azt lehetett sajnálni, hogy Volkanovksi nem egy teljes értékű, nyolc hetes edzőtáborral készülhetett a visszavágóra.

Ezúttal azonban nyoma sem volt a februári kiélezett küzdelemnek, a fordulatoknak.

A fordított felállású Mahacsev az első meccsről átmentette kemény testrúgásait, hátsó lábról elindított, azaz erősebb rúgásai rendre a máj oldalán csattantak – mondjuk sokszor nem magán a testen, hanem Volkanovski karján. Azonban ezek a rúgások vezettek a tökéletes KO-hoz: Mahacsev a sokadik köríves rúgására Volkanovski reflexszerűen bordájához szorította könyökét, azonban ez a rúgás már egy emelettel feljebb, az ausztrál halántékán landolt. Volkanovski megszédült, a vérszagot kapott Mahacsev pedig azonnal rápattant, és villámgyorsan rápakolt még néhány ütést, a bíró pedig leállította a meccset.

Mahacsev a meccs utáni szokásos oktagon-interjújában – konkrétan nem nevezve meg a gázai háborút – azt mondta, hogy nem tud igazán örülni a „világban történő tragédiák miatt”.

Ugyan Mahacsev a dagesztáni birkózóiskolán nevelkedett, és a UFC élmezőnyébe is elképesztő birkózótudásával robbant be, de az utóbbi meccseire nagyon letisztult kick-box tudással is felvértezte magát. Már az előző meccsükön is meglepte egyeneseivel és testrúgásaival Volkanovksit, most pedig kifejezetten a korábbi tapasztalatból építkezve semmisítette meg riválisát. Az ausztrál klasszisnak 35 évesen már nem lesz lehetősége a visszavágásra, azonban a pehelysúlyú övét nem veszítette el (ugye a meccs a könnyűsúlyú címért ment), és hamarosan új kihívó, valószínűleg a Grúziából származó, Németországban született, de Spanyolországban élő Ilia Topuria, vár rá.

A háborúban meghalt gyerekeket gyászolta a csecsen csúcsragadozó

A UFC 294 társ-főmeccsét is sérülés miatt kellett újragondolni: a csecsen származású, Svédországban edző, ámde mostanában leginkább az Emírségekben élő Hamzat Csimajev eredetileg az MMA vezető trolljának számító Paolo Costa ellen készült, azonban a brazil – szinte napra pontosan akkor, amikor Oliveira – egy könyökműtét után beszedett csúnya sebfertőzés miatt kiesett. Helyére a váltósúly (77 kiló) volt bajnoka, a nigériai származású, de gyerekkora óta az Egyesült Államokban élő Kamaru Usman jelentkezett. Usman éveken keresztül dominálta a váltósúlyt, azután 2022 augusztusában egy lényegében megnyert meccsen csúnyán benézte Leon Edwards fejrúgását, és a csorbát idén tavasszal sem tudta kiköszörülni: a brit ötször öt percen keresztül fölényben bunyózva győzte le őt.

Csimajev eddigi karrierje során főleg a váltósúlyban vitézkedett, de miután a gigászi termetű bunyós tavaly gyakorlatilag egy egész gálát passzra vágott elrontott fogyasztásával, a UFC már csak középsúlyban (84 kilóban) engedi versenyezni.

A szintén igen magas és erős Usmannak ez nem volt ellenére, hiszen legalább nem kellett irreálisan rövid idő alatt végigszenvednie a fogyasztási procedúrát (és itt érdemes egy jó nagy zárójelet nyitni: egy 77 kilós kategóriában versenyző MMA-s a mindennapjait nem 77, hanem minimum 90 kilósan éli, a mérlegelésekre embert próbáló diétával, a végső fázisban pedig kínzásnak beillő dehidratáló praktikákkal fogyaszt le).

Szakértők azt várták, hogy az eddigi karrierje során gyakorlatilag legyűrhetetlen Usman hárítani tudja majd Csimajev lehengerlő leviteli kísérleteit, azonban a csecsen-svéd az első menet első akciójaként elkapta, majd a földre gyűrte őt. Masszív fogásából azután Csimajev szépen fel is küzdötte magát az MMA-ban sokszor a vég kezdetének számító hátsó fogásba. Innen türelmesen kezdett el dolgozott: a brutális ütések mellett megpróbált becsempészni egy-egy fojtást. Usman azonban nem döbbenetes higgadtsággal állta a sarat, és több mint négy percet bekkelt ki a kellemetlen és veszélyes pozícióban.

Hamzat Csimajev, a világ legkényelmetlenebb hátizsákja Fotó: Chris Unger / 2023 Zuffa LLC
Hamzat Csimajev, a világ legkényelmetlenebb hátizsákja Fotó: Chris Unger / 2023 Zuffa LLC

Sőt, Usman a második öt percre kifejezetten frissen ment ki, és állva tudta tartani a küzdelmet, a harmadikban pedig úgy tűnt, hogy Csimajev energiája kezd elfogyni. Csakhogy a nigériai bunyós a második és a harmadik menetben is elszenvedett egy-egy földrevitelt, ami a pontozóknál eldöntötte a meccset.

A korrekt, de nem túl izgalmas meccsnél sokkal szenvedélyesebb volt Csimajev győzelmi nyilatkozata, melyben elmondta, hogy „nem volt boldog” a ketrecben, mert nem jó látni, ahogy gyerekek halnak meg”. Számára nem számít, hogy hol halnak meg gyerekek, Afganisztánban, Szíriában, Ukrajnában, Palesztinában vagy az Egyesült Államokban, „amikor gyerekek halnak meg, akkor az nekem odavág”.

Muszlimok, keresztények, zsidók, nem számít. Éljünk együtt ezen a világon, Legyünk boldogok!

A lehengerlő meccseinek köszönhetően a UFC egyik csúcsragadozójának számító Csimajev győzelmével gyakorlatilag bebiztosította magának a világbajnoki címmeccset az Usmanhoz hasonlóan nigériai származású, de Új-Zélandon élő klasszist, Israel Adesanyát óriási meglepetésre, de teljesen megérdemelten legyőző Sean Strickland ellen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!