A dagesztáni csúcsragadozó saját hazájában győzte le a világ eddigi legjobb MMA-bunyósát

2023. február 13. – 09:32

A dagesztáni csúcsragadozó saját hazájában győzte le a világ eddigi legjobb MMA-bunyósát
Iszlam Mahacsev tökéletes dobáskontrával töri meg Alexander Volkanovski rohamát – Fotó: Chris Unger/Zuffa LLC via Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar idő szerint vasárnap hajnalban rendezték a világ vezető MMA-promóciós szervezete, az Ultimate Fighting Champonship (UFC) címegyesítő meccsét, melyen a ranglista első helyén álló pehelysúlyú (65 kilós) bajnok, Alexander Volkanovski valódi szuperrangadót vívott a második helyen számontartott könnyűsúlyú (70 kilós) bajnokkal, Iszlam Mahacsevvel.

A bokszban megszokott címegyesítő meccsek a súlycsoportok közti ugrálások bonyolultsága miatt nem túl gyakoriak a UFC-ben; a szervezet 30 éves története alatt eddig összesen hatszor volt ilyenre példa. És bár amióta a UFC-t 2016-ban megvette a ma már Endeavor néven futó szórakoztató- és sportipari konzorcium, megszaporodtak az értelemszerűen egy „egyszerű” címmeccsnél nagyobb promóciós értékkel bíró címegyesítők, egyik sem tűnt annyira indokoltnak és izgalmasnak, mint a Volkanovski–Mahacsev-találkozó.

A címegyesítés lehetőségét a 34 éves, macedón származású ausztrál érdemelte ki. Volkanovski ugyanis joggal érezhette úgy, hogy miután 2022 júliusában egy péppé veréssel zárta le a Max Holloway elleni trilógiát (ugyan ki gondolta volna, hogy Holloway neve valaha is a „péppé verés” kontextusában kerül elő?), egy időre megszabadult az összes komolyan vehető trónkövetelőtől. Ezért bejelentkezett az akkor még a brazil Charles Oliveira derekán feszülő (vagyis egy elrontott mérlegelés miatt épp nem feszülő) könnyűsúlyú övért is. Volkanovski nem rohant, bölcsen maga elé engedte az Egyesült Államokban is készülő orosz (pontosabban dagesztáni) bunyóst, és csak a beugró szerepét vállalta be, ezzel lehetősége nyílt, hogy belenőjön a célba vett súlycsoportba. Habib Nurmagomedov mentoráltja és egyben utódja élni is tudott a lehetőséggel, és klasszis teljesítményt nyújtva hódította el az övet.

A UFC 284 gála főmeccseként rendezett találkozó első három percében csak a feszültség gyűlt; a bunyósok három percig csak méregették egymást, majd egy pillanat alatt heves ütésváltásban csattantak össze az oktagon közepén. A horgok záporából Volkanovski jött ki rosszabbul, egy pillanatra meg is szédült. Mahacsev üldözőbe vette, egy ugró térdrúgás után a falhoz préselte, majd a földre passzírozta. Volkanovski hiába nyilatkozta sokszor, hogy belenőtt, beleerősödött a magasabb súlyba, Mahacsev sokkal nagyobbnak, erősebbnek tűnt. Azonban a szokása szerint az ellenfeléből tökéletesen felkészülő ausztrálon hiába fogott be egy hátsó fojtást, a már Ortega ellen is mindent túlélő Volkanovski kivédekezte a szorítást.

Az egyetlen ember, aki Mahacsev szorításában is képes megőrizni a jókedvét – Fotó: Chris Unger / 2023 Zuffa LLC via GettyImages
Az egyetlen ember, aki Mahacsev szorításában is képes megőrizni a jókedvét – Fotó: Chris Unger / 2023 Zuffa LLC via GettyImages

A meccs sajátos ritmust öltött: a küzdőfelek fél perceken keresztül csak szökdécseltek, beijesztettek, ellépdeltek, majd az oktagon közepén egyszer csak összecsattantak, és onnantól kezdve kapkodhattuk a fejünket. Mahacsev meglepte ellenfelét azzal, hogy nem erőltette feltétlenül a birkózást, és abszolút állta a sarat az állóharcban: könyökkel és felütéssel is nagyon szép találatokat ért el; földreviteli kísérleteit pedig azokra a pillanatokra időzítette, amikor Volkanovski – a rá jellemző ijesztgetéseket, pozíciókereséseket félredobva – nagy elánnal lendült támadásba. Azonban az eleve jól birkózó Volkanovski is tudott újat mutatni; a legkényelmetlenebb fogásokban és leszorításokban sem vesztette el a magabiztosságát, és döbbenetes magabiztossággal fejtette le magáról Mahacsevnek az eddig minden meccsén halálosnak bizonyult szorításait.

Sőt, az ötödik menetre Volkanovski egyre jobban kiismerte Mahacsev bunyóját; óriási hajrával egy perccel a meccs vége előtt földre is küldte az addig az összes ütést rezzenéstelenül elnyelő dagesztánit. Azonban a jó hajrá kevésnek bizonyult az első meneteket – nem csak birkózásával – egyértelműen megnyerő Mahacsev ellen, aki egyhangú pontozással megvédte a címét.

A fantasztikus meccsből azonban az eredmény ellenére tulajdonképpen mindkét versenyző győztesként került ki.

Mahacsev amellett, hogy begyűjtötte a világ legmagasabban jegyzett MMA-bunyósának skalpját (saját hazájában taszítva le őt a trónról), sokszínű bunyójával végleg kilépett mentora árnyékából. De közben Volkanovski sem szégyenkezhet, mert kisebb súlycsoportból érkezve állta a sarat a világ egyik legveszélyesebb MMA-birkózója ellen, és tekintélye mellett pehelysúlyú világbajnoki övét is megőrizte.

Mahacsevnek a meccs végén már túlélő üzemmódra kellett kapcsolnia – Fotó: Paul Kane / 2023 Getty Images
Mahacsevnek a meccs végén már túlélő üzemmódra kellett kapcsolnia – Fotó: Paul Kane / 2023 Getty Images

Azonban a pehelysúlyú övért a UFC 284 társfőmeccsén máris bejelentkezett a mexikói származású Yair Rodriguez, aki gyors rúgásaival még azelőtt laposra klopfolta Josh Emmett máját, hogy az amerikai összeszedhette volna magát a rá jellemző rohamokra. A korábban szertelenségére több alkalommal is ráfázó Rodriguez 30 évesen igen érett bunyót mutatott be, a hátára kerülve is higgadtan dolgozott, és a második menetben egy lábháromszögfojtással sikerült is feladásra kényszerítenie a testre-fejre brutális ütésekkel megtört Emmettet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!