Imane Helif az olimpiai aranya után: Pont olyan nő vagyok, mint bármelyik másik nő

2024. augusztus 10. – 08:39

Másolás

Vágólapra másolva

Péntek este egyhangú pontozással Imane Helif pályafutása során először olimpiai bajnok lett női váltósúlyban, ezzel egy botrányoktól terhelt időszakot zárt le a párizsi olimpián. Helif a döntő után ismét azt mondta, minden joga megvolt arra, hogy ebben a számban induljon az olimpián, és arról beszélt, sikerült megvédenie a becsületét – írja a Guardian.

„Minden követelménynek megfeleltem ahhoz, hogy ebben a versenyszámban indulhassak. Ugyanolyan nő vagyok, mint bármelyik másik nő, nőként születtem, nőként éltem, nőként versenyeztem, ehhez kétség sem férhet. Az engem becsmérlőket csak a siker ellenségeinek szoktam nevezni, a támadásaik pedig csak még édesebbé teszik a győzelmet” – nyilatkozta Helif.

Az algériai bokszoló azt is hozzátette, hogy ezzel a győzelemmel megvédte a becsületét, és bár az őt ért támadások nagyon károsak voltak, és az emberi méltóságot is sértették, szerinte mostanra megváltozott az emberek hozzáállása. A Nemzetközi Ökölvívó Szövetségre (IBA) is kitért, melynek versenyein 2018 óta vesz részt. Szerinte nagyon jól ismerik őt, tudják, mire képes és hogyan fejlődött az évek során, de ezeket a dolgokat már nem veszik figyelembe.

„Gyűlölnek engem és nem tudom, hogy miért. Egyetlen üzenetet küldök nekik: ezzel az aranyéremmel megmutattam, hogy a méltóságom és a becsületem mindennél fontosabb”

– mondta a bokszoló.

Imane Helif egyike volt annak a két női bokszolónak, akiket az IBA nemi tesztekre hivatkozva kizárt a 2023-as világbajnokságról. A hivatalos orvosi állásfoglalást senki sem látta, csak a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) orosz elnöke hivatkozott rá, és hivatalosan annyit közöltek a tesztekről, hogy nem tesztoszteronszintet mértek, hanem „elkülönült és elismert vizsgálatot” folytattak.

Az olimpiát és a világsajtót is felkavaró ügy azóta sem állt meg, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság közölte, szerintük hibásak voltak az Imane Helifen végzett tesztek, az elődöntő előtti napon pedig az IBA kaotikus sajtótájékoztatóján arról volt szó, hogy a szövetség orvosai korábban férfiakra jellemző tesztoszteronszintet mértek, de hozzátették, a két bokszoló nemzeti olimpiai szövetségének figyelmeztetése miatt nem árulhatnak el több részletet a teszteredményekről.

Imane Helifről több szó volt az utóbbi napokban, mint Lin Jü-tingről, elsősorban azért, mert az olasz ellenfele kevesebb mint egy perc után sírva adta fel a meccsét ellene. Magyarországon pedig azért is, mert a magyar Hámori Luca volt a következő ellenfele. A Helif ellen egyhangú pontozással elvesztett olimpiai negyeddöntő után Hámori Luca úgy nyilatkozott: „Az ellenfelemre nem lehet mondani egy rossz szót sem”. A Magyar Ökölvívó Szövetség a negyeddöntő után bejelentette, kiegészíti Hámori pénzdíját, annyit kap, mintha bronzérmet nyert volna.

Eredmények és pontos tények nélkül lehetetlen biztosat állítani Helif ügyéről, de amit lehetett, azt ebben a cikkünkben szedtük össze.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!