Férfi vízilabda olimpiai elődöntő: Magyarország–Horvátország 8-9

Férfi vízilabda olimpiai elődöntő: Magyarország–Horvátország 8-9
Fotó: Maddie Meyer / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Horvátország nyerte az elődöntőt, Tokió után Párizsban is bronzéremért küzdhet a férfi pólóválogatott.

Pontosabban azon belül egy furcsa videózás, ami után az olaszok négyperces emberhátrányba kerültek, mert az egyik bíró úgy látta, hogy a Jansik Szilárdot véletlenül eltaláló kéz szándékos ütés volt. Az olaszok megóvták a meccset, de nem jártak sikerrel, így a helyosztójukon is tüntettek, a bíróknak háttal hallgatta a himnuszt az olasz pólóválogatott, aztán a játékot is bojkottálták, a meccs első négy percét direkt egy játékossal kevesebben játszották, sőt, gyakorlatilag nem játszottak.

Szerbia ma kora délután 10-6-ra, nagyon magabiztosan verte az Egyesült Államokat a másik elődöntőben.

Az elmúlt hét évben 15 ötméteres-párbajból 12-t megnyerő Vogel Soma miatt retteghetnek a szerbek, Vogel a szerdai negyeddöntőben négy lövésből hármat is megfogott. Az olimpián már 54 védésnél jár, 48%-os a hárítási mutatója.

Vogel Soma – Fotó: Kovács Tamás / MTI
Vogel Soma – Fotó: Kovács Tamás / MTI

A túloldalon Marko Bijač 34 védésnél és 46%-os hatékonyságnál jár, viszont 6 labdaszerzése is van, sok múlik majd azon, milyen napot fog ki.

A horvátok meglepetésre csak a negyedikek lettek saját csoportjukban Görögország, Olaszország és az Egyesült Államok mögött. Montenegro 11-8-as legyőzésével kezdtek, majd 14-11-re kikaptak az olaszoktól. Egy újabb 11-8 jött, Románia ellen nyertek ennyire, aztán a görögöket verték 14-13-ra, hogy aztán a harmadik-negyedik helyről döntő csoportrangadón 14-11-re kikapjanak az amerikaiaktól. Az egyenes kieséses szakaszban a spanyolokat 10-8-ra verték, most pedig mi jövünk.

Magyarország harmadik lett a csoportjában, Spanyolország és Ausztriália előzött minket. A csoportkör a házigazda franciák 13-12-es legyőzésével indítottuk, majd a spanyolok vertek minket 10-7-re. Japánt 17-10-re, a már döntős szerbeket 17-13-ra vertük, a kettő között Ausztrália 9-8-re győzött le minket, ezen múlt a második hely a csoportban. A negyeddöntőben ötméteresek után vertük az olaszokat egy sokat taglalt mérkőzésen.

Olimpián érdekes módon nem sokszor futottunk össze velük: Tokióban a negyeddöntőben 15-11-re nyertünk ellenük (Manhercznek óriási meccse volt, 7 gólt dobott), előtte Athénban játszottunk a horvátokkal, a csoportkörben 10-8 lett nekünk.

A horvátok egyébként a regnáló világbajnokok, februárban Olaszország ellen 11-11-es döntetlen után ötméteresekkel nyertek.

Magyarország utoljára 2008-ban, Pekingben játszhatott olimpiai döntőt, akkor nagy sorozatban voltunk, hiszen három olimpiai arany jött zsinórban. Három éve az elődöntő megvolt, a vége egy csodás bronzérem volt.

A horvátok 2012-ben és 2016-ban is döntőztek, Londonban nyertek, Rióban ezüsttel zártak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!