Vogel Soma szenzációs védéseivel, büntetőkkel elődöntős a férfi pólóválogatott

Legfontosabb

2024. augusztus 7. – 20:40

Vogel Soma szenzációs védéseivel, büntetőkkel elődöntős a férfi pólóválogatott
Ünneplő magyarok, Manhercz a hármas sapkában – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A négyperces emberelőnytől a magyar csapat fagyott le, de Vogel Soma parádéjával megnyerte a negyeddöntőjét a párizsi olimpián, és két nap múlva a horvátokkal szemben már a döntő lesz a tét.

A magyar férfi vízilabda-válogatott két vereséggel és három győzelemmel érkezett a párizsi olimpia negyeddöntőjébe. Ezt a találkozót már a La Defense Arénában rendezték, ahol a múlt héten Kós Hubert és Milák Kristóf is aranyérmet nyert. A nézőtéren lehettek vagy 12 ezren, és nem a magyarok voltak többségben. Az olaszok ugyancsak háromszor nyertek a csoportban, de nekik is volt egy vereségük, és döntetlenjük is.

A két válogatott csak idén ötször találkozott eddig egymással, a januári Eb-n egy váratlanul nagy arányú magyar siker után az olaszok visszavágtak. A vb-n a mieink nyertek büntetőkkel, de a Margit-szigeten júliusban az olaszok voltak jobbak, miután nagyszerűen kezdtek. Magyarország 2023-ban megnyerte a világbajnokságot, mégis inkább az olaszokat tartották esélyesebbnek a fogadóirodák.

Első negyed: 3–2

Az olaszok hozták el a labdát, kaptak egy kiállítást, Vogel védett, majd sikerült a labdaszerzés is. Az első magyar lövést, Nagy Ádámét blokkolták, Manhercz Krisztián hét méterről kilőtte a jobb felsőt (1-0). Az olasz center, Di Fulvio hiába fordult be, nem találta el a kaput, az ellentámadásból Varga Dénes harcolt ki büntetőt, amit Manhercz úgy juttatott a kapuba, hogy Del Lungo beleért, de kiütni nem tudta. Álomszerűen kezdődött a negyeddöntő.

Az olaszok is kaptak egy ötöst, Vogel Soma azonban hárította Fondelli lövését, a kapufa is besegített egy kicsit. Ezek után Velotto lövésénél gólt ítélt a játékvezető, a helyszínen nem derült ki, hogy biztosan bent volt-e a labda. Manherczet nem zökkentette ki semmi, Vámos keresztpassza után gyönyörűen helyezte a labdát a kapus feje fölé. A bírók a következő négy támadásnál kontra-szabálytalanságokat láttak, aztán Velotto egy távoli lövése a kapufa mellett a kapuban kötött ki. Hárai kiállítást csikart ki, Zalánki azonban mellélőtt. 13 másodperccel a vége előtt megállt a játék, azt vizsgálták, mi történt Velottóval, de nem láttak okot a videó alapján közbeavatkozásra. Hárai kiállítása után az utolsó olasz lövés nem volt veszélyes.

Második negyed: piros lapos olasz kiállítás

Az első támadást a magyarok vezethették a labdaelhozatal után, lövésig nem sikerült eljutni. Eseménytelen percek után Vámos lövését emberelőnyben blokkolták az olaszok. Nagy Ádámot fejjel blokkolt, de az ellentámadásból Vámos lövésénél Del Lungo remekül védett. Jansik Szilárd rossz megoldást választott, ejtését lekapta a kapus, de Vogel is a helyén volt Di Fulvio kísérleténél. Már majdnem hat perc telt el ebből a játékrészből, amikor Condemi kihasznált egy emberelőnyt. A találata után a játékvezetők visszanézték az esetet, és mivel a lövőkéz eltalálta Jansik arcát, vérző sérülést okozva, nem adták meg a találatot (tulajdonképpe visszavonták azt), Condemi pedig piros lappal – ez négy perc előnyt is jelentett – kiszállt. Az olasz kapitány, Alessandro Campagna dührohamot kapott az ítélet után, de neki nem kellett elhagyni a kispadot.

A megsérülő Jansik Szilárd – Fotó: Kovács Tamás / MTI
A megsérülő Jansik Szilárd – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Ezzel együtt ötméterest is kapott a magyar csapat, Manhercz ezt is bevágta – most sokkal magabiztosabban, mint az előzőt –, így az összes magyar gól a nevéhez a fűződött.

Az első olasz támadás kimaradt, Zalánki lövését kiszedte Del Lungo. Kettős előnyt kaptak az olaszok, de 21 másodperccel a vége előtt Di Somma megpróbálta átlőni a zónát, de messze a kapu mellément a labdája hét másodperccel a félidő előtt.

Harmadik negyed: A leblokkolás

A labdát ezúttal nem sikerült elhozni, Di Fulvio pedig Vogel feje mellé lőtte a labdát (4-3). Manhercz és Vámos lövése is a kapufát találta telibe, Echenique viszont egy megúszás után nem tette meg azt a szívességet, hogy hibázzon. Az emberhátrány dacára az olaszok eltüntették a kétgólos hátrányukat. Varga Dénest is blokkolták, Hárai kibrusztolt egy emberelőnyt, Zalánki lövése azonban pocsék volt, maradt a döntetlen. Echenique távoli, középről eleresztett lövésébe a menteni igyekvő Jansik beleért, onnan pattant a kapuba. Az olaszok megfordították a meccset. A kapitány, Varga Zsolt időt kért.

Vogel dupla bravúrja után azt remélhettük, hátha valakinek elsül a keze támadásban. Lövést sem sikerült összehozni. Az olaszok viszont elkapták a fonalat, Di Fulvio a bal felsőbe pattintott. Zalánki Gergő erre válaszolt, középről a jobb alsóba bombázott. Az olaszok kiállítást kaptak, Di Fulvio védhetetlenül pattintott a bal felsőbe (5-7). Zalánki sokadik kapufája után visszakerült hozzá a labda, és most úgy pattintott, hogy nem tudott hárítani a kapus.

Negyedik negyed: Jansik kezében volt a győzelem

Az olaszok elvitték a labdát, előnyt kaptak, a balkezes Echenique a jobb felsőbe bombázott. A magyar előnyt Fekete Gergő értékesítette, most megvolt a tudatosság a játékban. A menetrendszerű olasz előnyből nem érkezett lövés a kapura, Zalánki egy laza góllal kiegyenlített. (8-8) Vogel védett, Presciutti a kapufát találata, újra vissza lehetett szerezni a vezetést. Zalánki megpróbálta, a blokk és a kapus együttes erővel hárította a labdát.

Vogel ellen ötméterest ítéltek, de a kapus szenzációs védéssel kiszedte a labdát. Négy perccel a vége előtt Magyarország ismét a vezetésért ment előre, Hárai kiharcolt egy előnyt, Manhercz már a kiállítás lejárta után, de a léccel együtt bejuttatta a kapuba a labdát. (9-8) A gólja után még labdát is szerzett a csapat legeredményesebb játékosa. A magyar támadás viszont elhalt, két perccel a vége előtt jöttek az olaszok. 1:40-nel a vége előtt magyar emberhátránynál az olasz kapitány kért időt. Körbejáratták a labdát, Presciutti Vogel feje mellett továbbította kapuba. 68 másodperccel a vége előtt a magyar válogatott visszakapta az emberelőnyt, Manchercz most nem találta meg az utat a kapuig.

Vogel Soma fantasztikus védései nagyon kellettek az elődöntőbe jutáshoz – Fotó: Kovács Tamás / MTI
Vogel Soma fantasztikus védései nagyon kellettek az elődöntőbe jutáshoz – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Az olasz támadás veszélytelen volt, Jansik viszont megúszott a másik oldalon, tiszta ziccerben volt, de nem tudta két méterről eldobni a labdát kapus mellett. Meccslabda volt. Az ötméteresek döntötték el, ki juthat be a négy közé, és harcolhat tovább az éremért.

Büntetők:

  • Varga Dénes lövése valahogy átjutott a kapuson, de nem adták meg, Vogelnek a jobb kezére lőtt Di Fulvio, Vogel megfogta
  • Vámos kegyetlenül bevágta, Vogel most bal kézzel védett.
  • Zalánki a felsőt célozta meg, és lőtte be. Presciutti belőtte.
  • Fekete kísérlete kimaradt, Vogel ezt is megfogta.
  • Manhercz belőtte, vége
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!