Biles rontott, lecsúszott a gerendáról, de aztán talajon ezüstérmet szerzett

2024. augusztus 5. – 15:57

Másolás

Vágólapra másolva

A hétszeres olimpiai bajnok Simone Biles rontott a gerenda döntőjében, így az amerikai tornász végül az ötödik helyen végzett, holtversenyben honfitársával, Sunisa Lee-vel, aki szintén rontott gyakorlatot mutatott be. Biles nem sokkal később talajon kétszer is kilépett, de ott második helyen végzett, így három arany- és egy ezüstérmet szerzett a párizsi olimpián.

A nagy formában lévő Biles a gerendán már túl volt a gyakorlata felén, amikor elveszítette az egyensúlyát. A nézőtéren több ezer embernek állt el a lélegzete, ahogy leérkezett a matracra, de aztán nagy tapsot kapott, amikor folytatta a gyakorlatot.

A 27 éves Biles 13,100 pontot kapott. A győzelmet az olasz Alice D'Amato szerezzte meg 14,366-tal. az ezüstérmes Csou Ja-csin lett 14,100 ponttal, a bronzérem az olasz Manila Espositoé lett 14,000-vel. Biles 2016-ban Rióban és 2021-ben Tokióban is bronzérmet szerzett a gerendán.

A talajon a brazil Rebeca Andrade szerezte meg az aranyérmet. Bilesnál ott is becsúszott egy kis hiba, kétszer kilépett, de a látványos gyakorlatát így is állva tapsolták a közönségből. A bronzérmes a szintén amerikai Jordan Chiles lett.

Biles először a csapatversenyben szerzett aranyérmet az amerikaiakkal, aztán pedig megnyerte az egyéni összetett döntőt is. Biles nyolc éve nyerte meg először az egyéni összetett döntőjét, és mindössze a harmadik nő a történelemben, akinek ez kétszer sikerült. A harmadik aranyérmét pedig az ugráson szerezte meg.

Az amerikai tornász három éve emlékezetes módon a mentális egészségére hivatkozva szállt ki a csapatdöntőből, aztán az egyéni összetettből is a tokiói olimpián, majd két egyéni döntőtől is visszalépett, mielőtt visszatért volna a gerenda döntőjére, ahol bronzérmet szerzett. A Time Magazinnál 2021-ben Biles lett az év sportolója, amiért fel merte vállalni a mentális gondjait, és a visszalépést.

A férfiaknál korláton a szer háromszoros világbajnoka, a kínai Cou Csing-jüan megvédte címét. A világbajnoki címvédő német Lukas Dauser csupán hetedik lett. A második helyen az ukrán Illja Kovtun, a harmadikon a japán Oka Sinnoszuke zárt. Utóbbi nyújtón olimpiai bajnok lett a kolumbiai Ángel Barajast, valamint a holtversenyben harmadik kínai Csang Po-henget és a tajvani Tang Csia-hungot megelőzve.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!