Imádom a fekete munkámat – írta Simone Biles, ami Trumpnak címzett beszólás is lehet

2024. augusztus 3. – 16:14

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai Simone Biles csütörtökön megnyerte a női tornászok egyéni összetett döntőjét is, ezzel Párizsban a második, összességében pedig a hatodik aranyérmét szerezte meg. Pénteken az X-en azt írta: „Imádom a fekete munkámat”, amivel elég egyértelműen Donald Trump republikánus elnökjelöltnek szúrt oda – írja a Hollywood Reporter.

Biles Ricky Davila amerikai énekes-dalszerző bejegyzését osztotta meg a fenti kommenttel. Davila azt írta, „Simone Biles a GOAT [= greatest of all time, azaz minden idők legjobbja], aki aranyérmeket nyer és uralja a tornát, ez az ő fekete munkája”.

De mégis mi az a „fekete munka”, amiről Davila és Biles is írt? Valószínűleg az, amit Donald Trump emelt be a köztudatba, amikor először a június 27-i elnökjelölti vitán, majd a hét elején a Fekete Újságírók Országos Szövetségének chicagói kongresszusán – minden alap nélkül – arról beszélt, hogy

az Egyesült Államokban élő bevándorlók „elveszik a fekete munkahelyeket”.

Amikor a chicagói kongresszuson visszakérdeztek, hogy ezalatt pontosan mit ért, meglehetősen zavaros magyarázkodásba kezdett. „A fekete munka az, akinek van munkája. Ennyi az egész. Bárki, akinek van – elveszik a munkát a feketéktől. Jönnek és jönnek, megszállnak minket” – mondta.

Ugyanezen a konferencián egy panelbeszélgetésen Trump kétségbe vonta Kamala Harris demokrata alelnök és elnökjelölt fekete identitását is. „Mindig is indiai származásúnak számított, és mindig az indiai származást népszerűsítette. Néhány évvel ezelőttig nem tudtam, hogy fekete, amikor hirtelen kiderült, hogy fekete, és most azt akarja, hogy feketeként ismerjük. Szóval nem tudom, akkor most indiai vagy fekete?” – tette fel a kérdést a republikánus elnökjelölt.

Harris Kaliforniában született, anyja indiai, apja fekete jamaicai bevándorló. A demokrata politikus Washingtonban, a fekete Howard Egyetemen tanult, ahol egy történelmi fekete női kollégium tagja is volt. Egyáltalán nem igaz tehát, hogy korábban tagadta volna fekete származását vagy identitását.

Az Amerikában szupersztárnak számító Biles az idei olimpián ismét megcsinálta a dupla Jurcsenkó-szaltót bicskamozdulattal, a világ legnehezebb ugrásaként ismert mozdulatot. Három éve emlékezetes módon a mentális egészségére hivatkozva szállt ki a csapatdöntőből, aztán az egyéni összetettből is a tokiói olimpián, majd két egyéni döntőtől is visszalépett, mielőtt visszatért volna a gerenda döntőjére, ahol bronzérmet szerzett. A Time Magazinnál 2021-ben Biles lett az év sportolója, amiért fel merte vállalni a mentális gondjait és a visszalépést. Biles a hatodik olimpiai aranyával megelőzte Keleti Ágnest is, és egyedül áll a sportági örökranglista harmadik helyén.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!