Negyeddöntős a bokszoló Kovács Richárd, női kardvívóink a negyeddöntőig bírták – az olimpia összes hétfői magyar eredménye egy helyen

2024. július 29. – 09:18

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn is viszonylag nagy magyar részvétellel folytatódott a párizsi olimpia, az úszóknál pedig már éremre is volt esély.

Vívás: Reggel 9-kor a venezuelai Paredes Torres ellen, a 64-es táblán kezdte meg a küzdelmeket a világbajnok, három éve Tokióban sérülten is a legjobb négy közé jutó kardvívó, Márton Anna. Az asszót némi meglepetésre a venezuelai kezdte jobban, de Márton hamar kezébe vette az irányítást. A vége felé volt még egy néhány tusos megingása, de végül összekapta magát, és összességében magabiztos, 15:10-es győzelemmel kezdte az olimpiát.

Negyed 12-kor aztán Pusztai Liza és Szűcs Luca következtek, akik egymással párhuzamosan vívtak a kék és a sárga páston. Pusztai nagyon magabiztosan kezdte a maga asszóját, az olasz Battistonnak egészen 6:0-ig semmilyen válasza nem volt a magyar kardozó támadásaira. Ezután egy találatot be tudott vinni, de végül 8:1-nél jöhetett a szünet. Ezután Battiston gyors egymásutánban bevitt két találatot, aztán egészen 9:7-ig, majd 10:9-ig zárkózott. Itt egy francia vívó miatt akkora volt a hangzavar, hogy a versenyzők nem hallottak semmit a bíróból, és miután elült, még szorosabb lett az asszó, de Pusztai végül 15:12-re győzött, és nyolcaddöntőbe jutott.

Pusztaival egy időben, a kék páston kezdte meg a hétfői vívását Szűcs Luca, a csapatban kétszeres világbajnok ellenfele az olasz Martina Criscio volt a legjobb 32 között. Szűcs erősen indított, az első három találat az övé volt, utána viszont az olasz pillanatai jöttek, Criscio előbb kiegyenlített 3:3-ra, majd fordítani is sikerült neki, egészen 7:3-ig húzott el. Szűcs bátrabb játékra váltott, gyorsan összekapta magát és nagyon gyorsan meglett az egyenlítés, sőt, az újabb fordítás is, 8:7-es előnynél ismét a magyar vívó állt jobban. Innen fej fej mellett haladtak, hol Szűcs, hol az olasz vezetett, a végére viszont Szűcs fordult rá kedvezőbb helyzetből, miután 13:10-es előnybe került. A végére Criscio nem tudott újat mutatni, Szűcs nagyon magabiztosan támadott, és végül 15:10-re nyert, amivel bejutott a nyolcaddöntőbe.

Márton Anna és a spanyol Lucía Martín-Portugués a hétfői asszójuk közben – Fotó: Albert Gea / Reuters
Márton Anna és a spanyol Lucía Martín-Portugués a hétfői asszójuk közben – Fotó: Albert Gea / Reuters

Márton már a második meccsét vívta a nyolcaddöntőbe jutásért, ellenfele a spanyol Lucía Martín-Portugués volt. A térdsérülésből felépült és visszatért Márton egyből egy vitatott ítélet megvideózásával kezdett, de nem járt sikerrel, majd a spanyol lelépett a pástról, ez hozott egyenlítést. 3:2-nél egy újabb furcsa bírói ítélet jött, Márton már a második sárga lapot kapta bemozdulás miatt, a két lapból összeadódó piros pedig egyenlítést jelentett Martín-Portuguésnek. Ez viszont nem tudta kizökkenteni Mártont, aki a szünetig 8:5-re tudott elhúzni, majd ezután is lendületben maradt, még növelni is tudta az előnyét, majd magabiztos vívással zárta le az asszót, 15:8-ra verve a világranglista negyedik helyezettjét.

A nyolcaddöntőben így Márton és Pusztai egymás ellen vívott 14.30-tól, így az biztos volt, hogy egyikük kiesik, de szintén biztos volt, hogy lesz legalább egy magyar negyeddöntős. A másik ágon Szűcs velük egy időben találkozott a bolgár Joana Ilijevával. Ezekről bővebben itt olvashat. A magyar párharcban az első találatot Márton adta, de Pusztai egyből egyenlített. Márton három egylámpás találattal lépett meg, amikor Pusztai előbb jó tempóban vágott közbe, majd egy ütéssel átvette a támadást, végül Márton tempját védte és vágott vissza. így máris újra egyenlő volt az állás (4:4). Ekkor Márton vitt végig egy támadást, majd Pusztai vágta el a sajátját. Ezután Márton kétszer is jól vágott elő kézre és húzta ki a támadást, így a az ő 8:4-es vezetésével vonulhattak szünetre.

A szünet után Márton előbb átvágta Pusztai védését, majd kétszer is végigvitte a támadását, Pusztai nem találta a távolságot. 11:4 volt már Márton javára, amikor Pusztai végre végig tudta vinni egy támadását. Hogy aztán egyből a következőnél rovid legyen, így már 12:5 volt Márton javára. A következő akciónál Pusztai kizárta márton pengéjét, a rákövetkezőben szépen végigvitte az akcióját a pást teljes hosszában, hogy aztán a következő támadásában elvágjon Márton előtt, aki így 13:7-re, hat tussal vezetett a hajrában. Pusztainak innen már nem sikerült felállnia, a vége 15:7 lett Márton javára.

A kék páston Joana Ilijeva volt Szűcs Luca ellenfele, és a bolgár kardvívó jól is kezdte az asszót, nagyon gyorsan szerzett három tust. Szűcs viszont egy videózás után összeszedte magát, és 4:4-nél egyenlített, majd nemcsak átvette a vezetést, hanem óriási menetelésbe kezdett, és 8:4-es vezetéssel mehetett a szünetre. A lendületét ez sem törte meg, rögtön egylámpás közbetámadással szerzett újabb tust, a bolgár azonban ezután összeszedte magát, és gyorsan szerzett négy találatot. Szűcsnek viszont volt válasza, és ő is sorozatban négy tust szerzett, és nem is tudta már megingatni a bolgár, 15:10-re győzte le őt Szűcs Luca.

A negyeddöntőben Márton Anna az 5. helyen kiemelt ukrán Olga Harlannal, a fegyvernem egyik legendájával vívott, de álmos kezdés után hiába kapta össze magát, már késő volt, hogy felzárkózzon, Harlan 15:7-re győzött. Szűcs a franciák favoritjával, az első helyen kiemelt Sara Balzerrel találkozott a negyeddöntőben – magyar továbbjutás esetén egymással találkoztak volna az elődöntőben –, ő végig versenyben volt az asszóban, magabiztosan vívott, többször vezetett is Balzerrel szemben, de a hajrát a francia bírta jobban, Szűcs végül 12:15-re kapott ki.

Egy férfi vívónk is pástra lépett hétfőn, a tőröző Dósa Dániel a legjobb 32 között vívott. Utoljára Sydney-ben volt magyar férfi tőrvívó, így Dósa hosszú rossz sorozatot szakított meg a szakágban. Az ellenfele a 17 éves egyiptomi Abdelrahman Tolba volt hétfő délután, aki nagyon aktívan kezdett, de Dósa szép lassan átvette az irányítást, és hamar 5:2-es előnyt alakított ki. A fiatal egyiptomi visszajött egy tusra, de Dósa megint elment, 9:5-re is vezetett, de 10:9-nél már megint csak egy volt a különbség. Az ezt követő kényszerszünet Dósának kedvezett, ő is adott sorban három tust, de Tolba folyamatosan zárkózott, és 13:13-nál ki is egyenlített. Az idő 14:13-nál járt le, így kulcshelyzetben jöhetett a szünet. Tolba egyenlített, így jöhetett a döntő tus, és több érvénytelen tus után be is tudta fejezni, Dósa 15:14-re elvesztette az asszót.

Úszás: Nem jutott döntőbe 400 vegyesen a 15 éves Jackl Vivien, így hétfőn sem lesz magyar úszódöntős Párizsban. Jackl élete első olimpiáján a 14. helyen zárt, de 1500 gyorson még javíthat majd. Sárkány Zalánnak sem sikerült a bravúr 800 gyorson, nem jutott döntőbe, a 14. legjobb időt úszta. A délelőtti úszóprogramról itt olvashat bővebben.

Lovastusa: Kaizinger Balázs tíz hibaponttal zárta a lovastusa hétfői zárószámát, a díjugratást, így 71,80 hibaponttal fejezte be a párizsi olimpián a Versailles-i kastély kertjében rendezett versenyt, számolt be az MTI. A 45 éves Kaizinger, aki a szombati díjlovaglás és a vasárnapi terepverseny után a 45. helyről várta a folytatást, hatodikként lovagolt a pályára lovával, Herr Cooles Classicóval, aminek erőssége ez a szám. Az első kilenc akadályt hiba nélkül vették, viszont a 84.78 másodperces idő túl volt az előírt limiten, ezért további két hibapontot kaptak. Kaizinger a remek teljesítményével hat lovas után átvette a vezetést, és valószínűleg előrébb tud majd lépni, már csak azért is, mert a díjugratás előtt az állatorvosi vizsgálaton négy olyan párost is kizártak, akik előrébb voltak nála. Végül 41. lett, így nem jutott be a 15 órakor kezdődő éremcsatára, ahova a legjobb 25 lovas kvalifikálta magát.

Kovács Richárd üti meg az ausztrál Harry Garside-ot a hétfői meccsükön – Fotó: Peter Cziborra / Reuters
Kovács Richárd üti meg az ausztrál Harry Garside-ot a hétfői meccsükön – Fotó: Peter Cziborra / Reuters

Boksz: Kovács Richárd az ausztrál Harry Garside ellen lépett ringbe a férfi 63,5 kilogrammos súlycsoport nyolcaddöntőjében. Az ausztrál sokat mozogva kezdte a meccset, Kovács pedig jellemzően állva, leeresztett kézzel várta az ellenfelét, gyakran direkt provokálta is, és rendre bele tudott ütni a megindulásaiba, több jobbosa is ült az előző olimpián bronzérmes ausztrál fején. Az aktivitását a pontozóbírák is értékelték, és nemcsak a második három percben látták őt jobbnak, hanem a végén is, így végül 5-0-s, egyhangú pontozással verte meg Garside-ot. Kovács a csütörtöki negyeddöntőben a háromszoros világbajnok és riói ezüstérmes francia Sofiane Oumihával találkozik majd. Kovács Richárddal az olimpia előtt hosszan beszélgettünk, ezt itt olvashatják el.

Vízilabda: Hullámzó, de a kanadai csapat tudásához mérten végig eleget nyújtó játékkal szerezte meg első győzelmét Párizsban a női vízilabda-válogatott, amely Keszthelyi Rita és Kurucz-Gurisatti Gréta vezetésével 12-7-re nyert, és felugrott a csoport második helyére.

Kézilabda: A hétfői magyar programot a férfi kézisek zárták, akik szinte gálázva, egy apró szakaszt leszámítva szinte végig vezetve 35-25-re verték Argentínát, ezzel nagy fontos lépést tettek a továbbjutás felé, a folytatásban viszont három pokoli kemény ellenfél vár rájuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!