Márton Anna három, Szűcs Luca két győzelemmel a legjobb nyolc között női kardvívásban

2024. július 29. – 14:43

Márton Anna három, Szűcs Luca két győzelemmel a legjobb nyolc között női kardvívásban
Márton Anna és Pusztai Liza a legjobb 8 közé jutásért vívott asszójuk után a női kard egyéni versenyében a 2024-es párizsi nyári olimpián a Grand Palais kiállítócsarnokban 2024. július 29-én – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A sorsolás szeszélye úgy hozta, hogy az összes magyar kardozó nő a felső ágra került a táblán, Pusztai Liza és Márton Anna pedig már a nyolcaddöntőben összekerültek. Öröm az ürömben, hogy így legalább már egy magyar biztosan bejut a legjobb nyolcba.

A rangsor alapján Pusztai számított esélyesebbnek. Az első asszójában nagyon magabiztosan kezdett, de 8:1-es vezetése után olasz ellenfele 10:8-ra is felzárkózott, de végül Pusztai 15:12-re nyerni tudott. Márton a rangsorolása miatt már a 64-es táblán vívni kényszerült ,a venezuelai Paredes Torrest 15:10-re, a 4. helyen kiemelt spanyol Martin-Portuguest még magabiztosabban, 15:8-ra győzte le. Martin-Portugues nagy pechje volt, hogy Mártont ennyire hátra rangsorolták, a magyar vívó régóta mumusa.

Így jutottunk el a magyar-magyar nyolcaddöntőig, amiben az első találatot Márton adta, de Pusztai egyből egyenlített. Márton három egylámpás találattal lépett meg, Amikor Pusztai előbb jó tempóban vágott közbe, majd egy ütéssel átvette a támadást, végül Márton tempját védte és vágott vissza. így máris újra egyenlő volt az állás (4:4). Ekkor Márton vitt végig egy támadást, majd Pusztai vágta el a sajátját. Ezután Márton kétszer is jól vágott elő kézre és húzta ki a támadást, így a az ő 8:4-es vezetésével vonulhattak szünetre.

A szünet után Márton előbb átvágta Pusztai védését, majd kétszer is végigvitte a támadását, Pusztai nem találta a távolságot. 11:4 volt már Márton javára, amikor Pusztai végre végig tudta vinni egy támadását. Hogy aztán egyből a következőnél rövid legyen, így már 12:5 volt Márton javára. A következő akciónál Pusztai kizárta Márton pengéjét, a rákövetkezőben szépen végigvitte az akcióját a pást teljes hosszában, hogy aztán a következő támadásában elvágjon Márton előtt, aki így 13:7-re, hat tussal vezetett a hajrában. Pusztainak innen már nem sikerült felállnia, a vége 15:7 lett a javára. Márton Anna negyeddöntős, az elődöntőért az 5. helyen kiemelt ukrán Olga Harlannal, a fegyvernem egyik legendájával vívhat majd. Ha sikerrel veszi, és Szűcs Luca is tovább menetel, a két magyar az elődöntőben találkozhat.

Márton Anna és Pusztai Liza a páston – Fotó: Illyés Tibor / MTI
Márton Anna és Pusztai Liza a páston – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Mert Szűcs is bejutott a legjobb nyolcba. A magyar párharccal egyidőben, a kék páston Joana Ilijeva volt Szűcs Luca ellenfele, és a bolgár kardvívó jól is kezdte az asszót, nagyon gyorsan szerzett három tust. Szűcs viszont egy videózás után összeszedte magát, és 4:4-nél egyenlített, majd nemcsak átvette a vezetést, hanem óriási menetelésbe kezdett, és 8:4-es vezetéssel mehetett a szünetre. A lendületét ez sem törte meg, rögtön egylámpás közbetámadással szerzett újabb tust, a bolgár azonban ezután összeszedte magát, és gyorsan szerzett négy találatot. Szűcsnek viszont volt válasza, és ő is sorozatban négy tust szerzett, és nem is tudta már megingatni a bolgár, 15:10-re győzte le az ellenfelét.

Szűcsre igazi nagy falat, az első helyen kiemelt francia Sara Balzer vár majd. Mindkét negyeddöntő 15:55-kor kezdődik.

„Annyit mondtam neki, hogy szeretem, és hogy nyerni fogunk” – utalt a vívók közötti aranyszabályra, miszerint aki a magyar-magyar párharcból győztesen kerül ki, annak meg kell nyernie a versenyt. „Ma jól tudok koncentrálni, egy olimpián ez a legfontosabb, fizikálisan meg nagyon robbanékonynak érzem magam, mindent meg tudok csinálni, ennek nagyon örülök. Egyben vagyok” – folytatta az M4 Sport kamerája leőtt, kiemelve, hogy a következő asszóban Harlan ellen ennek meg kell maradnia. Érzése szerint nehezebb koncentrálni a lelkes francia tömeg előtt, főleg, amikor francia is vív vele egy időben, ez a negyeddöntőben is így lesz, hiszen Szűcs pont akkor találkozik majd Balzerrel. Talán neki jobban sikerült koncentrálnia a hangzavarban, mint Pusztai Lizának, ezen múlhatott a továbbjutás, mondta.

Pusztai Liza nem nyilatkozott az újságíróknak.

A korábbi fordulókban Márton Anna elsőre 15:10-re nyert a venezuelai Katherine F. Paredes Torres ellen, majd a spanyol Lucía Martín-Portuguésen lépett túl 15:8-cal. Pusztai az első meccsén Michela Battistont verte 15:12-re, Szűcs pedig az olasz Martina Crisciót múlta felül 15:10-zel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!