Eb-matek: a spanyoloknak és az olaszoknak kell szurkolni a magyar továbbjutáshoz

2024. június 24. – 09:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar futballválogatott megtette, amit meg lehetett tenni a továbbjutás érdekében az Európa-bajnokságon. Vasárnap este egy drámai meccsen, Csoboth Kevin 100. percben szerzett góljával 1-0-ra legyőzték a skótokat, így megszerezték az A csoport harmadik helyét. A magyar válogatott sorsa innentől kezdve a többi csapat kezében van, a következő napok eredményein múlik, hogy sikerül-e bejutni a legjobb 16 közé az Eb-n.

A magyar válogatott 3 ponttal és mínusz 3-as gólkülönbséggel végzett a csoportja harmadik helyén. Ez abban az esetben érne továbbjutást, ha a többi csoportharmadik közül legalább kettőt megelőz a magyar csapat. A feladat első fele már hétfő este, a B csoport záróköre után teljesülhet. Itt két forduló után a spanyolok 6 ponttal állnak az első helyen, a címvédő olasz válogatott 3 ponttal második, Albániának és Horvátországnak pedig 1-1 pontja van, az albánok gólkülönbsége kettővel jobb.

Az utolsó körben az albánok a spanyolokkal, a horvátok pedig az olaszokkal játszanak 21 órától, vagyis a képlet egyszerű:

ha Spanyolország és Olaszország nem kap ki, akkor a magyar válogatott biztosan megelőzi a B csoport harmadik helyezettjét.

A papírforma mellettünk szól, a spanyolok eddig az Eb legjobb teljesítményét nyújtották, a horvátokat (3-0) és az olaszokat (1-0) is simán verték, és minden emberi számítás szerint az albánoktól sem szenvedhetnek vereséget. Az olaszok viszont elég döcögősen kezdték az Eb-t, az albánok ellen már egy perc után hátrányban voltak, de aztán megfordították a meccset (2-1), a spanyolok ellen viszont esélyük sem volt a pontszerzésre. A horvátok ellen mégis inkább ők az esélyesek, Zlatko Dalić csapata eddig várakozáson alul teljesít az Eb-n, még az albánokkal is megszenvedtek (2-2). Az is az olaszok mellett szól, hogy ők már egy döntetlennel is biztosan továbbjutnak, és az olasz futballistákat általában motiválni szokta, ha nem muszáj nyerniük.

Ha viszont az albán vagy az horvát csapat általános meglepetésre győzni tud, az jelentősen csökkentené a magyar válogatott továbbjutási esélyeit. Ebben az esetben a B csoport harmadik helyezettje szinte biztosan több ponttal vagy jobb gólkülönbséggel állna, mint a magyar csapat.

A továbbjutási esélyeinkről megkérdeztük a ChatGPT-t is, aki osztott, szorzott és valószínűséget számolt a fogadóirodák odds-szai alapján, aminek a végén arra jutott, hogy a bukik szerint összességében mint 67 százalék az esély a számunkra kedvező kimenetelek bekövetkezésére.

Olvasónk, Ábel arra is felhívta a figyelmet, hogy ha a fogadóirodák marginját kihagyjuk a számításból, akkor még nagyobb az esély a magyar válogatott továbbjutására, olyan 72-73 százalék körüli. Sőt, az Opta saját számítása 79,28 százalékra veszi a magyar csapat továbbjutását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!