Csoboth Kevin ugyanabból a kis fehérvári műhelyből indult, ahonnan Szoboszlai

2024. június 24. – 09:01

Csoboth Kevin ugyanabból a kis fehérvári műhelyből indult, ahonnan Szoboszlai
Csoboth Kevin a 100. percben szerzett góljával győzött Magyarország Skócia ellen a futball-Európa-bajnokságon – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Ugyan nem volt egyszerre a pályán az a három játékos sem a németek, sem a skótok ellen a futball-Európa-bajnokságon, akik a székesfehérvári Főnix Gold utánpótlásklubban nőttek fel, az egyesület szisztematikus nevelőmunkáját már önmagában az dicséri, hogy hárman is benne vannak a keretben. Az már csak a hab a tortán, hogy bizalmat is kaptak a kapitánytól, Marco Rossitól. Szoboszlai Dominik mindig kezdett, Bolla Bendegúz csereként szállt be, majd kétszer kezdett, Csoboth Kevint az utolsó percekre cserélte be a szakvezető.

A klub megálmodója Szoboszlai Zsolt volt, Dominik apja. Bolla László, Bendegúz apja a másik alapító, ő igyekezett megteremteni a pénzügyi feltételeket. A pécsi Csoboth Róbertnek, Kevin apjának pedig annyira tetszett, amit ott látott, hogy rendszeresen vitte a gyerekét Pécsről Fehérvárra edzeni. Palánkkal körülvett kis pályán játszottak, hogy szűkítsék a holtidőt, és a technikai képzésre fektették a hangsúlyt.

Csoboth rendelkezett közülük a legkomolyabb focimúlttal, mert tagja volt az 1984-ben ifjúsági Európa-bajnokságon győztes csapatnak. Nem volt kulcsember, Pécsen viszont volt vagy 200 NB I.-es meccse. Ilyen családi indíttatás mellett persze nem volt nehéz, hogy rátaláljon Kevin a focira, akit először nem is érdekelt annyira a játék, de később megszerette.

A Főnix 2011-ben és 2013-ban is megnyerte a legrangosabb korosztályos tornát, a Cordial Cupot Németországban, amelyiken mindhárman játszottak. A mix zónában Szoboszlai Dominiknak mutattak is egy képet arról a tornáról, és mosolyogva mondta, emlékszik rá, mi történt ott.

Már akkor aranygenerációnak nevezték ezt a 2000-es társulatot, mivel Bolla egy évvel idősebb volt náluk, ő már az első nagy sikerük alkalmával nem lehetett ott. A 2017-es ifjúsági Európa-bajnokságon a franciák 3-2-es legyőzéséből Csoboth két góllal vette ki a részét. A skótokat akkor nem sikerült legyőzni (1-1), de a feröerieket igen, a nyolc között a törökök vetettek véget a menetelésnek.

Csoboth a játékával felkeltette a Benfica érdeklődését, Nuno Gomes sportigazgató személyesen jelentette be a szerződtetését 2017 nyarán. Sok érdeklődő volt a gyors játékos iránt, a Herthánál is megnézték, de a Dinamo Zagreb is szívesen látta volna, ahol Bolla fejlődött.

A portugáloknál sokat tanult, de annyira nem volt jó, hogy bekerüljön a felnőtt csapatba, ezért 2021 nyarán a Fehérvár jelentette be a szerződtetését. Hogy formába lendüljön, Szegedre adták kölcsön, ahol lőtte is a gólokat, innen vezetett az útja Újpestre, ahol most is játszik.

2023 márciusában mutatkozott be a felnőtt válogatottban egy észtek elleni meccsen, és ha most az Újpestnél nem is volt kimagasló szezonja, a kapitány szentül hitt abban, hogy az Eb-n bármelyik fáradó védelemmel szemben képes lehet kihasználni a sebességét. Így is lett. Rossi úgy küldte pályára, hogy próbáljon változtatni az eredményen, lehetőleg rúgjon egy gólt, de mindenképp mozogjon üres területek felé, és használja a sebességét.

„Hatalmas, leírhatatlan boldogság ez most nekem. A sikert és ezt a gólt Varga Barninak ajánlom. Amikor eltaláltam a kapufát, akkor egy másodpercre édesapámra gondoltam, hogy vajon most mit művelhet otthon a tévé előtt, mert most nem tudtak itt lenni, csak az első két meccsen. Tudtam, hogy lesz még lehetőségünk, mert a skótok kinyíltak. Azt nem gondoltam, hogy megint én leszek az, aki helyzetbe kerül. Örülök, hogy ezt már gólra váltottam, így Dominik sem szidott le, mint a kapufánál, miért nem passzoltam neki.”

Gólöröm – Fotó: Huszti István / Telex
Gólöröm – Fotó: Huszti István / Telex

Csoboth gólja, ami hivatalosan a mérkőzés 99. percének 32. másodpercében ment be az Európa-bajnokságok történetében a rendes játékidőben legkésőbb esett győztes találat a statisztikák szerint.

Háromórás buszút várt rájuk a siker után Stuttgartból Weilerbe, a csapat Eb-bázisáig, az úton próbálták kiélvezni a győzelmet. „Jó volt látni a szurkolóinkon, hogy mennyire örülnek. Le a kalappal előttük, az utolsó percig buzdítottak még akkor is, amikor az előző két csoportmeccsen vesztésre álltunk.”

Hogy a siker mire lesz elég, szerda este derül ki, addig szurkolhatnak hétfő este az olaszoknak és a spanyoloknak, hogy ne kapjanak ki, kedden az angoloknak, hogy nyerjenek. Ha így lesz, megnyílik a lehetőség a nyolcaddöntőre, de az F csoport csak szerda este végez, akkor lesz hivatalos, folytathatják-e.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!