Magyarország–Izrael 3-0

2024. június 8. – 17:51

frissítve

Magyarország–Izrael 3-0
A magyar futballválogatott játékosai az Izrael elleni felkészülési mérkőzésen a debreceni Nagyerdei Stadionban 2024. június 8-án – Fotó: Mónus Márton / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva
Csere
Kleinheisler L. C. Styles
Magyarország Magyarország

A vége felé túl sok minden nem történt, Izrael kicsit összeszedte magát, de ez érdemben nem változtatott a játék képén. A magyar csapat teljes kontroll alatt tartja a meccset, és ha nem vesznek vissza direkt a tempóból a második félidőben, akkor simán lőhetnek még három másik gólt is.

Félidő
Magyarország Magyarország 3 - 0 Izrael Izrael

A meccshez nem igazán kapcsolódó tény, de egy nappal a választás előtt azért érdemes rögzíteni, hogy a Fidesz prominensei még ilyenkor sem felejtik el élőben buzdítani a válogatottat. Az M4 közvetítésében látszott, hogy a meccs előtt Orbán Csányival beszélgetett, Szijjártó is feltűnt egy pillanatra, Kósa pedig egy gigantikus Orbán-szelfiről készült felvételen tűnt fel.

Fotó: Marton Monus / Reuters
Fotó: Marton Monus / Reuters

Folyamatosan rohamoz a magyar csapat, amit azért is jó nézni, mert Szoboszlainak fantasztikus megoldásai vannak, hol egy könnyed sarkazást, hol egy külsővel meglőtt beadást szed elő. Utóbbi mondjuk nem volt jó senkinek középen, de Styleshoz pattant a labda, aki kapásból ellőtte, de nem találta el jól, így jócskán fölément a labda.

Kettőt is cserélt az izraeli kapitány, és Izrael mintha kicsit fel is javult volna, de igazából most csak azért jutottak el lövésig, mert Kerkez eladta a labdát. Szafuri lövését viszont könnyedén hárította a magyar kapus.

Sárga lap
Magyarország Sallai R.  (Szabálytalanság)
Magyarország Magyarország

Izrael a labdával időnként tud építkezni, de a labda nélkül gyakorlatilag teljesen el vannak veszve, főleg hátul. Sem a szélen elfutó magyarokat, sem a középen érkezőket nem tudják rendesen lekövetni, így zavartalanul érkezhetnek a jobbnál jobb beadások, amiket a középen szintén tök üresen maradó játékosok lődözhetnek be a kapuba.

Annyiban viszont mindenképpen jó látni ezt a meccset, hogy a magyar csapatnál korábban rendszeresen előkerülő probléma volt az, hogy csak szenvedett, amikor egy azonos, vagy gyengébb képességű csapat ellen kellett kontrollálnia a játékot. Ennek most nyoma sincs, remekül irányítják az események folyását, és jönnek is ebből a gólok.

Csere
R. Gordana E. Shamir
R. Safuri Y. Hofmayster
I. Nachmias O. Arad
Izrael Izrael

Az első 20-25 percben szinte tökéletesen játszott a magyar csapat. Szoboszlaiék többször is egészen könnyedén játszották át az izraeli csapatot, a szélről beívelt labdákat a vendégek egyszerűen nem tudják levédekezni, Sallai és Varga ajtó-ablak helyzetekből szerezték a gólokat. Az izraeliek nemcsak a védekezésben, de támadásban is gyengék, nagy veszélyt nem jelentettek eddig Gulácsi kapujára.

A magyar csapat akkor megy át az izraeli védelmen, amikor csak akar, amiből előbb Sallai futott el, és el is esett a tizenhatoson belül, de nem kapott tizenegyest. Kicsivel később aztán Sallai már a szélen mehetett a labdával, és tűpontos beadást adott középre, amit Varga könnyedén lőtt be közelről a kapuba.

Fotó: Derencsényi István / MTI
Fotó: Derencsényi István / MTI
GÓL!
Magyarország Varga Barnabás  (Sallai R.)
Magyarország Magyarország 3 - 0 Izrael Izrael

Megint Bolla és Varga összjátékából esett gól. Bolla a jobb szélen Szoboszlaival kényszerítőzött, aztán fantasztikus cselt mutatott be az izraeli védőjével szemben, és középre tette Vargának, akinek tényleg csak az üres kapuba kellett passzolnia. Szép akció végén sima gól, a VAR még megnézte, de nyilvánvaló volt, hogy nem volt les.

Fotó: Marton Monus / Reuters
Fotó: Marton Monus / Reuters
GÓL!
Magyarország Varga Barnabás  (Bolla B.)
Magyarország Magyarország 2 - 0 Izrael Izrael

De túl hosszú volt neki a labda. Pár percre rá Sallai került a földre, miután ránézésre a saját csapattársa, Varga Barnabás könyökölte le kicsit egy fejpárbaj közben, de nagy baja nem lett, tudta folytatni a meccset.

A magyar csapat amúgy eddig – a papírformának megfelelően – tükörsimán tartja kézben a meccset, ha nem változik a játék képe, akkor akár ki is tömheti Izraelt szombat este.

Ezúttal Bolla kereste Varga Barnabást középen, akinek nem volt igazán jó a labda, de vissza tudta fejelni középre, a második hullámban érkező Sallainak pedig így közvetlen közelről kellett eltennie a kapus mellett a labdát. Ezt könnyedén meg is oldotta, úgyhogy vezet a magyar csapat.

Fotó: Marton Monus / Reuters
Fotó: Marton Monus / Reuters
GÓL!
Magyarország Sallai R.  (Varga Barnabás)
Magyarország Magyarország 1 - 0 Izrael Izrael

Szoboszlai a jobb szélről passzolt gyönyörűen középre, az üresen maradt Varga pedig estében, kicsit ollózós mozdulattal küldte meg a labdát, de a lövése a felsőlécen csattant. A kipattanót még ülve is megpróbálta belőni, de nem találta el a kaput, így maradt a 0-0.

Fotó: Marton Monus / Reuters
Fotó: Marton Monus / Reuters

Ahhoz képest, hogy több újonc is bekerült a keretbe, sokan nem is a megszokott pozícióban játszanak és alapvetően inkább védekezésre rendezkedtek be, jól kezdte a meccset az izraeli csapat.

A csapatkapitány Dasa kapott is már egy szép kiugratást két perccel a kezdés után, be is tette középre, de semmit nem tudtak kezdeni ott vele, végül pedig Stylesszal szemben szabálytalankodtak is.

Elkezdődött a mérkőzés

A magyar válogatott piros-fehérben, Izrael fehér-kékben, a kezdőrúgást előbbi végezhette el.

„A holnapi nap célja, hogy győzzünk és meggyőzzük magunkat is. Szeretném, ha a játékosok megtalálnák a góllövő cipőjüket. Szükségünk van eufóriára és valamennyi önbizalomra. A legutóbbi találkozó tanulságait leszűrtük” – mondta pénteken Rossi a debreceni Nagyerdei Stadionban tartott sajtótájékoztatón.

A keddi, írek elleni vereséget követő negatív megjegyzések fényében azt is kiemelte, hogy a barátságos mérkőzések eredménye is egyértelműen számít, és bár erről csak érintőlegesen beszélt, alighanem jót tenne a válogatottnak, ha győzelemmel hangolna az Eb-re. Mint mondta, nem tudja, milyen teljesítményt fog nyújtani a csapat, de azt előzetesen is tudja garantálni, hogy a játékosok felvállalják majd az egy-egy elleni harcokat mindenféle félelem nélkül és a lefújásig küzdenek majd.

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

A győzelemre amúgy minden esélye meg is van a csapatnak a világranglistán jóval hátrébb elhelyezkedő Izrael ellen. Rossi szerint a rivális jelenleg a megújulás szakaszában van az új edzőjével, sok új játékos is csatlakozott az együtteshez, de diplomatikusan csak annyit mondott az izraeli csapatról, hogy becsülik őket, mert tudják, hogy „minden olyan játékos, aki a hazája mezét magára ölti, tisztában van vele, hogy meg kell feleljen az elvárásoknak”.

A keretről elmondta, hogy a kapuban Gulácsi fog kezdeni, és lehet, hogy végig is játssza a meccset, valamint Szalai Attila is a kezdőben lesz. Fiola talán pályára léphet, Dárdai Márton és Loic Nego biztosan nem, a később csatlakozó Ádám Martin és Gazdag Dániel pedig szerinte formában vannak. Rossi azt is elmondta, hogy nem kellett kényszerű döntéseket hoznia egyes csapatrészeken, mert sosem volt még olyan teljes a magyar válogatott, mint ma.

Az izraeli válogatott kispadján szombat este debütáló szövetségi kapitány, Ran Ben Shimon valahol érthető módon elég szerény nyilatkozattal hangolt a meccsre, és az MTI beszámolója alapján arról beszélt, hogy megpróbálnak hasznos felkészülést nyújtani az Eb-re készülő magyaroknak. Eli Dasa, az izraeli válogatott csapatkapitánya azt mondta, sokat gyakoroltak, tanulmányozták is a magyarok korábbi mérkőzéseit,

de végső soron ő is csak annyit ígért, hogy megpróbálnak jó ellenfelei lenni a magyar válogatottnak.

A szövetségi kapitány a saját válogatottjáról némileg ködösen annyit mondott el, hogy nem azt veszi figyelembe, milyen csapatot kapott, hanem, hogy az általa kitűzött célokat elérjék a jövőben, így aztán mindig az aktuális mérkőzésre koncentrál. A magyarokat viszont többször is dicsérte, mind a csapatjáték, mind a szokatlan, a pozíciók gyakori váltogatására épülő játéka miatt.

Ran Ben Shimon és Eli Dasa a pénteki sajtótájékoztatón – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
Ran Ben Shimon és Eli Dasa a pénteki sajtótájékoztatón – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Az tehát egyértelműnek tűnik, hogy Izrael nem számít győzelemre, cserébe viszont már előre hálásak az MLSZ, az ország és a magyar emberek vendégszeretetéért, hiszen az izraeli-palesztin háború miatt az elmúlt időszakban többször léptek pályára Magyarországon.

A magyar futballválogatott kilenc év után játszik ismét a debreceni Nagyerdei-stadionban. Akkor, 2015. június 5-én a Dárdai Pál által irányított magyar csapat 4-0-ra győzte le a litvánokat barátságos meccsen. A Nemzeti Sport feljegyzése szerint 6218 néző volt akkor kíváncsi a válogatott játékára. Az akkori csapatból Dibusz Dénes, Fiola Attila és Lang Ádám ma is a válogatott tagja.

A debreceni Nagyerdei-stadion 2023. május 10-én – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
A debreceni Nagyerdei-stadion 2023. május 10-én – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

A 2014-ben átadott új Nagyerdei-stadionban a mostani lesz a harmadik válogatott mérkőzés: az elsőt 2014. május 22-én rendezték itt, akkor Pintér Attila magyar válogatottja 2-2-es döntetlent játszott a dánokkal.

Magyarország: Gulácsi – Lang, Szalai A., Orbán – Bolla, Nagy Á., Styles, Kerkez – Sallai, Szoboszlai – Varga

Izrael: Glazer – Dasza, Hofmajszter, Slomo, Arad, Gruper – Samir, Lavi, Kinda – Biton, Baribo

Előzetesen aligha számított bárki is arra, hogy a Szoboszlai Dominik kapitánnyá kinevezése óta sorozatban tizennégy meccsen veretlen magyar válogatott az Európa-bajnokság helyett az azt megelőző két felkészülési meccsen szenved majd kudarcot, kedden mégis ez történt Dublinban. A magyar csapat végig kontrollálta a meccset, az utolsó pillanatban mégis kikapott, miután egy szöglet után kontrát vezettek az írek, Dibusz pedig ziccerben nem tudott védeni.

Különösen fájó lehetett, hogy a végjátékban egy ordító hibából kapott gólt a teljesen széthulló magyar csapat, messzemenő következtetéseket azonban ebből természetesen nem lehetett levonni. A meccs után Lang Ádám és Nagy Ádám is úgy értékelt, hogy a meccsen elkövetett hibákkal biztosan foglalkozni kell, de katasztrófa nem történt, sőt, talán jobb is, hogy ezek most jöttek elő, nem az Eb-n.

Rossi is hasonlóan nyilatkozott, mint mondta, senki sem halt bele az eredménybe, előfordul ilyen a fociban, de egy olyan kontrát, amiből az írek a győztest gólt szerezték, nem engedhet meg még egyszer magának a magyar csapat. Pláne, mert korábban nem is engedett. Most rögtön itt is van a lehetőség a javításra Izrael ellen, ami papíron még könnyebb meccsnek ígérkezik, annyira, hogy ők is inkább csak edzőpartnerként tekintenek magukra, és a hazai pálya előnye is segíthet.

Hamarosan kezdődik a mérkőzés
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!