Eb-selejtező: magyar–szerb 2-1

2023. október 14. – 20:30

frissítve

Eb-selejtező: magyar–szerb 2-1
Fotó: Szabó Bernadett / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A belgrádi 2-1-es győzelem után a Puskás Arénában is 2-1-re nyert a magyar válogatott Szerbia ellen, Marco Rossi csapata ezzel óriási lépést tett az Európa-bajnokságra való kijutás felé. A 20. percben Varga Barnabás góljával került előnybe a magyar válogatott. A szerbek egy szöglet utáni fejesgóllal egyenlítettek, de a magyar csapat ettől nem zuhant össze: egy perccel később Sallai Roland egy gyönyörű labdaátvétel után óriási gólt lőtt. A második félidőben nyomtak a szerbek, de csak lesgólokat szereztek. A magyar válogatott így kapott gól nélkül bekkelte ki a második 45 percet és 6 perces ráadást.

Filip Holender Kragujevacról érkezett a magyar válogatottba pár éve, ő most nincs a keretben, a verbászi születésű Kerkez Milos viszont ott van. „A Puskás Arénában nem az számít, ki, melyik topklubban játszik. Olyan a beállítottságom, hogy nem félek senkitől, így a szerbektől sem ijedek meg” – jelentette ki a meccs előtt. A szülei is itt lesznek a meccsnek, nekik egészen biztosan különleges élmény lesz, mert mindketten szerb anyanyelvűek.

Szerbiában született még Nikolics Nemanja is, aki 43-szor lépett pályára a magyar válogatottban. Ő úgy gondolja, ha sikerül semlegesíteni Tadićot és Mitrovićot, akkor a magyarok jó esélyük van a sikerre. A hasonlóan vajdasági Kerekes Zsombor és Könyves Norbert is, ők korábban segítették a magyar válogatottat.

Nebojša Vignjević kereken tíz éve jött Magyarországra. Újpestre érkezett, most is ott dolgozik, de megfordult Kispesten is. A lilákkal megnyerte már a Magyar Kupát. Srđan Blagojević a Debrecen trénere, és ért el vele tavaly bronzérmet az élvonalban. A fantasztikus játékosmúlttal rendelkező, BL-győztes Dejan Stanković szeptember elején lett a Fradi trénere.

„Willi Orbán kiesése óriási érvágás, de vannak olyan játékosok a keretben, akik megfelelően tudják pótolni. De nem is egy személyben kell helyettesíteni, hanem az egész csapatnak tenni kell azért, hogy ne érezzük meg a hiányát” – mondta Dibusz Dénes, a magyar válogatott kapusa a pénteki sajtótájékoztatón.

Az RB Leipzig 30 éves védője a csehek elleni barátságos meccsen szenvedett térdsérülést, emiatt ki kell hagynia a szerbek és a litvánok elleni Eb-selejtezőket. Mióta a magyar válogatottban szerepel, Orban a védelem meghatározó tagja, aki a támadó pontrúgásoknál is nagyon fog hiányozni. A 6 válogatott gólja többségét szögletek és szabadrúgások után szerezte.

Dibusz Dénes, a magyar labdarúgó-válogatott kapusa sajtótájékoztatón az MLSZ Telki Edzőközpontjában 2023. október 13-án – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Dibusz Dénes, a magyar labdarúgó-válogatott kapusa sajtótájékoztatón az MLSZ Telki Edzőközpontjában 2023. október 13-án – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Dibusz a sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy a válogatottnál mindig a taktikai felkészülésen van a hangsúly. „Az edzések arra is szolgálnak, hogy akik újonnan bekerülnek a csapatba, azok minél inkább megismerjék a társakat, megszokják egymás mozdulatait és az automatizmusok kialakuljanak” – mondta.

Marco Rossi szövetségi kapitány arról beszélt, hogy a felkészülés során semmit sem változott a korábbi meccsekhez képest. Fontos meccsnek nevezte a szerbek ellenit, amelyen a magyar válogatott természetesen megpróbál újra győzni, de szerinte ez egyáltalán nem lesz sétagalopp. „A vereség is benne van a pakliban” – tette hozzá.

(MTI)

Marco Rossi azután, hogy összerakta a csapat védelmét, szép lassan, szinte észrevétlenül attraktív támadójátékos is épített a telki összetartások során. Ehhez persze nagy segítséget jelent, hogy több játékosa is kiváló formában van, Varga Barnabás a Fradiban (a bajnokságot és a Konferencia Ligát nézve 10 meccsen 10 gólnál jár, Belgrádgban is gól lőtt a szerbeknek. Szoboszlai Dominik pedig azonnal közönségkedvenc lett Liverpoolban, ami nem is csoda azt figyelembevéve, hogy több mutatóban, például a lövéshez vezető előkészítésekben, passzok számában, passzpontosságban, előre irányuló passzokban, blokkokban és felszabadításokban is a legjobbak között van az angol bajnokságban (90 percre vetített statisztikákat nézve).

Loic Nego (b) és Szoboszlai Dominik, a magyar válogatott játékosai a labdarúgó Európa-bajnoki selejtező G csoportjában játszott Szerbia–Magyarország mérkőzés végén a belgrádi Rajko Mitić Stadionban 2023. szeptember 7-én. – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
Loic Nego (b) és Szoboszlai Dominik, a magyar válogatott játékosai a labdarúgó Európa-bajnoki selejtező G csoportjában játszott Szerbia–Magyarország mérkőzés végén a belgrádi Rajko Mitić Stadionban 2023. szeptember 7-én. – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

A helyszínen kiosztott műsorfüzetben szokás szerint az MLSZ elnöke, Csányi Sándor írta a köszöntőt. „Marco Rossi kiemelkedő csapatépítési képességei miatt nemcsak a mai, nehéznek ígérkező összecsapást várom bizakodással. A következő időszakban jó esély van arra, hogy még egy szinttel magasabbra lép a válogatott, amelynek játékosait egyre többen ismerik már határainkon túl is.”

Orbán Willi kiesése jókora veszteség a magyar válogatottnak a védelem közepéről. Lang és Szalai Attila játszott Belgrádban is, most Fiola Attila a hátsó hármas utolsó tagja.

A szerbek – az UEFA honlapja szerint – 3-4-3-as felállásban játszhatnak, de szerb lapok 4-4-1-1-et is gyanítottak. A mostani névsor alapján a három védő valószínűsíthető, aztán majd meglátjuk.

Magyarország: Dibusz – Szalai, Lang, Fiola – Kerkez, Sytles, Nagy Ádám, Négo – Szoboszlai, Sallai – Varga Barnabás

Szerbia: Vanja Milinković-Savić – Pavlović, Milenković, Eraković – Terzić, Sergej Milinković-Savić, Gudelj, Živković – Gaćinović, Mitrović, Lukić

Orbán Willi sérülés miatt nem játszhat a szerbek ellen – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Orbán Willi sérülés miatt nem játszhat a szerbek ellen – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Litvánia már a 42. percben emberelőnybe jutott, röviddel utána Pijus Širvys góljával már vezettek is a vendégek, akik a végül Širvys duplájával nyertek. Ennek a mérkőzésnek egyébként nem sok befolyása lesz a csoport alakulására, de Litvánia így már hárompontos előnyt őriz a bolgárok előtt, amikor még 2 meccsük van a csoportkörből.

Az Eb-selejtezőcsoport egyébként így áll, zárójelben, hogy melyik csapat hány mérkőzést játszott eddig:

  1. Magyarország (4) – 10 pont
  2. Szerbia (5) – 10 pont
  3. Montenegró (5) – 8 pont
  4. Litvánia (6) – 5 pont
  5. Bulgária (6) – 2

Amikor szeptember 7-én Varga Barnabás és Orbán Willi góljaival 3 perc alatt megfordította és végül meg is nyerte a magyar válogatott a szerben elleni Eb-selejtezőt Belgrádban, egy 1984 óta tartó negatív sorozatot zárt le. Akkor fordult elő ugyanis utoljára, hogy tétmeccsen idegenben sikerült fordítani, akkor a hollandok ellen jött össze ez. Remélhetőleg a Puskás Arénában nem lesz szükség fordításra, már csak azért sem, mert egy győzelem nagyon közel hozná az Eb-kijutást, de még egy döntetlennel sem lenne bajban Marco Rossi csapata öt lejátszott meccs után.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!