Eb-selejtező: magyar–szerb 2-1

2023. október 14. – 20:30

frissítve

Eb-selejtező: magyar–szerb 2-1
Fotó: Szabó Bernadett / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A belgrádi 2-1-es győzelem után a Puskás Arénában is 2-1-re nyert a magyar válogatott Szerbia ellen, Marco Rossi csapata ezzel óriási lépést tett az Európa-bajnokságra való kijutás felé. A 20. percben Varga Barnabás góljával került előnybe a magyar válogatott. A szerbek egy szöglet utáni fejesgóllal egyenlítettek, de a magyar csapat ettől nem zuhant össze: egy perccel később Sallai Roland egy gyönyörű labdaátvétel után óriási gólt lőtt. A második félidőben nyomtak a szerbek, de csak lesgólokat szereztek. A magyar válogatott így kapott gól nélkül bekkelte ki a második 45 percet és 6 perces ráadást.

Szakkommentár

A második félidő úgy kezdődött, ahogy az első befejeződött: szerb fölénnyel. A szerbek magasra tolt letámadással próbálták zavarni a magyar labdakihozatalokat, amiben hatékonyak is voltak. Egymás után harcolták ki a szögleteket, és egyre jobban a kapu elé szorították a magyar csapatot. Az 50. percben a hálóban is találtak egy beívelés után, de szerencsénkre les miatt nem adták meg a gólt.

De ez azért jó ébresztő, látszik, hogy a védelem nincs a topon. Egy szöglet ment át a túloldalra, a visszaívelt labdát Mitrović fejelte meg, be is ment, de szerencsénkre lesen volt a beadás pillanatában, így marad a 2-1.

Csere
Bendegúz Bolla Loïc Nego
HUN Magyarország

Ott folytatták, ahol a szünet előtt abbahagyták, most kell megfogni a lendületüket. Belgrádban egyébként kibírtuk a második félidőben a nyomást, ott szintén 2-1-es magyar vezetéssel jött a szünet, igaz, akkor egy fokkal stabilabb volt a védelmünk, hiszen játszott Orbán Willi.

A beállással 101. válogatottságánál tartó Tadić az egyik érkező, Kostić a másik, a középpályát erősíti ezzel Dragan Stojković szövetségi kapitány, de annak árán, hogy Gudeljt visszatolják a védelembe az onnan távozó Eraković helyére, hiszen annyira azért nem nagy a tét a szerbeknek, hogy két védővel folytassák. A másik távozó a balon nem túl acélosan játszó Terzić.

Csere
Filip Kostić Aleksa Terzic
Dusan Tadic Strahinja Eraković
SRB Szerbia
Elkezdődött a második félidő
HUN Magyarország 2 : 1 Szerbia SRB

Előbb Vargáét:

Aztán pedig Sallaiét, ami alighanem a nap gólja lesz:

Félidő
HUN Magyarország 2 : 1 Szerbia SRB

Ennyit kell kihúzni egy kis pihenőért. Az elmúlt percek egyértelműen a szerbeké, a lehető legjobbkor jön majd a szünet.

Szakkommentár

A magyar válogatott egyértelműen a jobbszélen erőlteti a támadásokat, nem hiába. Négóval és Sallaival azon az oldalon többször is sikerült a szerb védelem mögé jutni, amiből aztán helyzetek is lettek.

A jobbon jött fel egy szerb akció, a beadást csukafejessel rakta ki szögletre Szalai, de mint ezt láttuk a szerb gólnál, nem akkora megnyugvás. Most Szoboszlai volt jó helyen a szögletnél, hamar hatástalanított a magyar védelem, de pillanatokon belül újra a kapu előtt voltak a szerbek.

Egy percet sem vezettek a szerbek, hihetetlen nagy gól volt. Tökéletesen eltalált lövés volt, Milinković-Savić hiába úszott a levegőben, nem érhetett oda. Megint Négótól indult az akció, Sallai maga mögé engedte a labdát a tizenhatos előtt, így vette át lényegében, majd ráfordult és ballal kibikázta a jobb felsőt.

Fotó: Bernadett Szabo / Reuters
Fotó: Bernadett Szabo / Reuters

GÓL!
HUN Roland Sallai
HUN Magyarország 2 : 1 Szerbia SRB

Pavlovićot találták meg üresen az ötösön belül. Pavlović teljesen üresen maradt, 3,5 méterről kellett csúsztatnia, ami nem volt egy nagy mutatvány.

GÓL!
SRB Strahinja Pavlovic
HUN Magyarország 1 : 1 Szerbia SRB

A tizenhatoson kívülre kellett mentenie, hogy besegítsen a védelemnek, jobb lenne ezeket elkerülni, ne Dibusz legyen a sörpögető, Nagy Ádámot előzte meg Mitrović, de csak szögletre sikerült menteni a helyzetet.

Varga találata természetesen meghozta a még nagyobb játékkedvet, a szerbeket pedig kicsit összezavarta. Négo a jobbszélen egyelőre ugyanolyan jól játszik, mint Belgrádban, óriási húzás, amit az elmúlt meccseken csinál vele Marco Rossi szövetségi kapitány. Erről is írtunk a belgrádi Eb-selejtező utáni elemzésünkben.

GÓL!
HUN Barnabás Varga
HUN Magyarország 1 : 0 Szerbia SRB

Remek támadás végén van meg a vezetés. Négo nem volt lesen, a védőjét méterekre leszakítva indulhatott a balon, remekül látta meg, hogy Varga Barnabás középen érkezett. Előtte minden szerbbel elhitette, hogy lőni akar, így Varga még tisztábban maradt, szép mozdulattal lőtte ki a hosszú sarkot. Varga Belgrádban is betalált, nagyon érzi ezt a párharcot a szerbekkel.

A magyar gólöröm – Fotó: Attila Kisbenedek / AFP
A magyar gólöröm – Fotó: Attila Kisbenedek / AFP

Živković passza nem volt tökéletes, ha az lett volna, Mitrović lényegében ajtó-ablak ziccerbe került volna a magyar kapussal szemben. Dibusz jó ütemben érkezett a lapos passzra, és elvitte a labdát a szaúdi ligába igazolt szerb csatár elől, akiről Nagy Ádám maradt le kissé. Gyorsulnak az események, 15 perc után már csúcssebességen nyomja mindkét csapat.

A balon lépett meg az AEK Athén játékosa, a védők között be is tudta adni, Szalai kellett, hogy mentsen, mert volt érkező ember, nevezetesen Sergej Milinković-Savić a magyar kapunál. Szalai másodszor is jó helyen volt, végül ő hatástalanította teljesen a szerb támadást, amiből fordult is a magyar válogatott. A kontra végén Szoboszlai lekészítéséből Négo lőtt, a blokkból szöglett lett, ami aztán hamar Dibuszig, a magyar kapuhoz jutott vissza.

Fotó: Bernadett Szabo / Reuters
Fotó: Bernadett Szabo / Reuters

Vargát kereshette a tizenhatosnál Styles labdaszerzése után. Előtte Nagy Ádám próbálkozott a balszélen egy finom csellel, egy lágy bokamozdulattal ügyesen tette el a labdát a szerb védő mellett, de nem tudta befejezni a cselt, a labdát lefülelték a vendégek.

Szakkommentár

Ahogy azt Marco Rossi szövetségi kapitány ígért, a magyar válogatott nem feltartott kézzel érkezett erre a meccsre. Az első percekben többször is sikerült eljutni a szerb tizenhatos közelébe, főleg a jobbszélen vezetett támadásokkal, a beadások azonban nem voltak elég pontosak. A magyar védelem is viszonylag magasan helyezkedik, és már a középpályán elkezdték zavarni a szerb támadásépítéseket. A meccs első kapuralövése ugyan a szerbeké volt, de Gudelj távoli próbálkozását könnyedén fogta Dibusz.

Dibusz nagyon könnyedén hárított. A túloldalon Négo próbálkozott látva, hogy a szerb kapus kicsit kimozdult a kapujából, de ebből sem lett veszély.

Még a mérkőzés előtt, a magyar szurkolók nagyszabású drapériával készültek:

Fotó: Bernadett Szabo / Reuters
Fotó: Bernadett Szabo / Reuters

Ráadásul egyből emberhez ment a labda, de nem sokáig tartották meg azt a szerbek, hatékonyan dolgozik a magyar középpálya egyelőre.

Szoboszlainak kellett a kirúgás utáni passzból felívelnie a saját tizenhatoson belülről. Sallait kereste, de nem volt sikeres a csúsztatás a középpályán. Elindult a meccs, két és fél perc alatt komoly esemény nélkül.

Fotó: Bernadett Szabo / Reuters
Fotó: Bernadett Szabo / Reuters

Elkezdődött a mérkőzés
HUN Magyarország 0 : 0 Szerbia SRB
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!