Valter Attila egy brutálisan erős csapat tagjaként indul a Vueltán

2023. augusztus 20. – 15:11

Másolás

Vágólapra másolva

Valter Attila indul az augusztus 26-án, jövő hét szombaton kezdődő Vuelta a España országúti kerékpáros körversenyen. A magyar bajnok bringásnak ez lesz az első háromhetes versenye a Jumbo-Visma színeiben. A holland csapat brutálisan erős sort küld a Vueltára: Valter mellett a kétszeres Tour de France-győztes Jonas Vingegaard és az idei Giro d’Italia győztese, Primož Roglič is ott lesz a barcelonai rajtnál. Az idei spanyol körverseny szeptember 17-én, Madridban ér véget.

A Vuelta a España az év utolsó háromhetes körversenye a Giro és a Tour után. A Grand Tourok közül ez a legfiatalabb, az idei lesz a 78. kiírása. Eddig egy magyar kerékpáros indult a Vueltán: Bodrogi László 2004-ben, 2006-ban és 2007-ben is ott volt a mezőnyben. A 25 éves Valter Attilának a mostani Vuelta már a negyedik háromhetes körversenye lesz, az elmúlt három évben a Girón indult.

Történelmet írna a Jumbo-Visma

Idén a Jumbo-Visma tarolt a háromhetes körversenyeken: a Girót a szlovén Roglič, a Tourt pedig a dán Vingegaard nyerte, most pedig arra készülnek, hogy az év utolsó háromhetesét is behúzzák.

Ha ez sikerülne nekik, azzal történelmet írnának, ők lennének az első kerékpárcsapat, amelyik egy évben mind a három nagy körverseny összetettjét megnyeri.

„Ez egy ambiciózus cél, amit ki is merünk jelenteni, ezért egy nagyon sokoldalú és erős csapatot indítunk Spanyolországban. Ezzel a csapattal mindenre készen állunk, alig várom, hogy ezekkel a versenyzőkkel együtt indulhassunk Barcelonában. Vingegaard és Roglič egyaránt kapitányként indul a versenyen. Roglič kiválóan felkészült a Giro utáni pihenővel. Vingegaard a Tour megnyerése után szünetet tartott, de aztán újra elkezdett edzeni, és a jelek szerint szintén nagyon jó formában van. A nagy cél, hogy egyikük a piros trikóban érjen el Madridba” – nyilatkozta Marc Reef, a Jumbo-Visma sportigazgatója.

Erre minden esélyük megvan, ugyanis tényleg bombaerős sorral állnak rajthoz:

  • Jonas Vingegaard: A 26 éves dán bringás a tavalyi és az idei Tour de France győztese. Jelenleg ő a világ legjobb háromhetes versenyzője, néhány hete 7 és fél perccel verte Tadej Pogačart a francia körversenyen. Ami ellene szólhat, hogy a Tour óta nem versenyzett, és kérdéses, hogy ilyen rövid idő alatt képes-e kétszer is csúcsformába kerülni.
  • Primož Roglič: A 33 éves szlovén bringásnak a Vuelta az egyik kedvenc versenye, amit 2019 és 2021 között zsinórban háromszor nyerte meg. Tavaly viszont balszerencséje volt, kulcscsonttörés miatt fel kellett adnia a Vueltát, amit így a belga Remco Evenepoel nyert meg. A sérülése már a múlté, májusban a Girót nagyon taktikus, erőspórolós versenyzéssel nyerte meg. A jelenlegi formája is biztató: a héten megnyerte a Burgosi Körversenyt, ahol Valter Attila volt az egyik segítője.
  • Sepp Kuss: Az amerikai bringás talán a világ legjobb hegyi segítője. Idén a Girót és a Tourt is végigtekerte, hatalmas szerepe volt Roglič és Vingegaard győzelmeiben.
  • Wilco Kelderman: A holland bringás is a luxussegítő kategóriába tartozik. Hatszor végzett már a legjobb tízben háromhetes versenyen, a 2017-es Vueltán negyedik, a 2020-as Girón harmadik, a 2021-es Touron pedig ötödik lett. Ha másik csapatban tekerne, alighanem kapitány lenne, így viszont Vingegaard vagy Roglič győzelméért fog hajtani.
  • Dylan van Baarle: A Párizs-Roubaix 2022-es győztese a tökéletes versenyző a síkabb szakaszokra, de az idei Touron azt is megmutatta, hogy a hegyeken is képes olyan tempóban tekerni, amivel nagyon meg tudja rostálni a mezőnyt.
  • Jan Tratnik: A szlovén időfutammenőre nagy szerep hárul majd az első, 14,8 kilométeres csapatidőfutamon, aminek a Jumbo-Visma a legfőbb esélyese. Emellett a hegyi szakaszokon is fontos segítő lehet.
  • Robert Gesink: A 37 éves holland bringás a csapat rangidőse, az idei Vuelta már a 22. háromhetes körversenye lesz.

Valter Attila, mint a sor legfiatalabb tagja, elsősorban segítő szerepben fog versenyezni, a feladata az lesz, hogy minél tovább Vingegaard és Roglič mellett maradjon a hegyi szakaszok döntő részén. Ahogy az a Vueltán megszokott, hegyekből ezúttal sem lesz hiány: a 21 szakaszból 9 is hegyi befutóval fog végződni, a 13. etap befutója a Col du Tourmalet-n, a 17. etapé pedig a legendás Alto de L'Anglirun lesz.

Az előzetes várakozások szerint a címvédő Remco Evenepoel lesz a Jumbo-Visma legfőbb kihívója, rajta kívül a brit Geraint Thomast, a portugál
João Almeidát és az orosz Alekszandr Vlaszovot sorolják még a dobogóra esélyesek közé. A spanyolok közül Juan Ayuso és Enric Más lehet a legjobb az összetett versenyben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!