Belgium egy exfutballista miatt úszik örömmámorban

2022. szeptember 12. – 09:42

Másolás

Vágólapra másolva

A 22 éves Remco Evenepoel nyerte meg vasárnap a Vuelta a Espanát, így Belgium 44 év szünet ünnepelhetett újra háromhetes kerékpárverseny-győztest.

A futballról kerékpárra váltó Evenepoelt már évek óta nagy tehetségnek tartják, de többször megfogalmazódtak vele szemben kétségek is, hogy képes lehet-e egy háromhetest nyerni. Leggyakrabban a kétezer méter fölé vezető emelkedőktől féltették, de az is sokakban kérdés volt, hogy tud-e három héten át kiemelkedő formát mutatni. A belga kerékpáros a tavalyi Giro d'Italiának is esélyesként vágott neki, de ott sebezhetőnek bizonyult, és végül be sem fejezte a versenyt, valamelyest igazolva a kritikákat.

Az idei spanyol körversenyen már magabiztosabban láthattuk, egy-két kisebb megingástól eltekintve jól védte az összetett első helyén állónak járó piros trikót a Quick-Step bringása. Evenepoel a hatodik szakaszon, egy hegyi befutón állt az élre, majd a kilencedik etapon, szintén egy meredek végén még inkább növelte előnyét a közvetlen riválisaival szemben, majd egy napra rá újabb másodperceket adott időfutamon az őt üldöző Enric Masnak (Movistar) és Primož Rogličnak.

Remco Evenpoel (piros mezben) élete nagy sikere a Vuelta a Espana-győzelem Fotó: David Pintens-fotodp.be / www.fotodp.be
Remco Evenpoel (piros mezben) élete nagy sikere a Vuelta a Espana-győzelem Fotó: David Pintens-fotodp.be / www.fotodp.be

Evenepoel a 14. szakaszon élt át egy krízist, közel egy percet veszített, de első helyét így sem veszélyeztették. A magára találó Roglič később is támadó harcmodorban versenyzett, és csipegette le a másodperceket, de bukása véget vetett ennek a rivalizálásnak. A maradék öt napon is a belga dominált, sőt még egy etapot is nyert. Szombaton, az utolsó hegyi szakaszon is jól tartotta magát, és ezzel gyakorlatilag már megnyerte a Vueltát. Sikere nagysága mélyen megérintette, befutója után percekig sírt a kerékpáros.

Bár most is rengeteg klasszisuk van a belgáknak, utoljára 1978-ban tudtak háromhetes kerékpárversenyt nyerni. Akkor Johan de Muynck a Giro d'Italián győzött. A belgák örömmámorban úsznak, rengetegen húztak valamilyen piros ruhadarabot. Ebben az is segítség, hogy a futballcsapatuk is szokott vörösben játszani, és további futballpárhuzam, hogy a vasárnapi madridi befutón, a Realban védő kapus, Thibaut Courtois is együtt ünnepelt az Evenepoel családdal. A sikert Fülöp király is értékelte, és Facetime-on már beszélgetett is a friss győztessel.

A Vuelta sok bringásnak az utolsó versenye volt a szűk két héten belül kezdődő világbajnokság előtt. Az elit mezőny másik fele a hétvégén két kanadai egynaposon élesítette formáját. Valter Attila pénteken a québeci, vasárnap a montreali GP-n tekert, és mindkét futamban remekül versenyzett. Előbbin a győztes mögött érkező csoporttal futott be a 27. helyen, míg a rengeteg emelkedővel tűzdelt 221 kilométeres montreali versenyen a 18. lett. A vb másik magyar résztvevője, az U23-as Fetter Erik egy kisebb kategóriájú versenyen, a Dél-csehországi körversenyen tekert a múlt héten. Itt Fetter összetettben a második lett úgy, hogy az utolsó szakaszon a harmadikként ért célba, és a legjobb 25 év alattinak járó fehér trikót is megszerezte.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!