Valter Attila csapatidőfutamban nyert, és vezet összetettben a spanyol egyhetes bringaversenyen

2023. augusztus 16. – 21:38

Valter Attila csapatidőfutamban nyert, és vezet összetettben a spanyol egyhetes bringaversenyen
A Jumbo-Visma nyerte a Vuelta a Burgos csapatidőfutamát – Fotó: Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Tíz nap múlva, augusztus 26-án rajtol el az év harmadik háromhetes kerékpárversenye, a Vuelta a España, ahol minden bizonnyal Valter Attila lesz a Jumbo-Visma csapatában az egyik fontos segítő. A főpróba, a Vuelta a Burgos nevű egyhetes körverseny eddig jól sikerült neki. A spanyol verseny második szakaszán a Jumbo-Visma nyerte a 13,1 kilométeres csapatidőfutamot, Valter pedig átvette a vezetést az összetettben.

Az első szakaszon a legjobb jumbós, a harmadik helyen sprintelő Edoardo Affini volt, papíron neki volt esélye arra, hogy az összetett élére ugorjon, ő viszont nem bírta végig a tempót, leszakadt csapattársaitól. Így aztán Valter előtt nyílt lehetőség, hogy átvegye a vezetést, hiszen kedden ő jött be legkorábban Affini mögött a Jumbóból.

A verseny szabályai szerint akkor áll meg az óra a csapatidőfutamban, ha a hétfős csapatból a negyedik bringás áthalad a célvonalon. Ezzel volt is némi gondja a Jumbónak, három emberük korábban leszakadt, és a maradék négyes közül Koen Bowmannak is óriási erőfeszítésébe került, hogy megkapaszkodjon a sorban az emelkedő pályán. A tempót jobbára Primož Roglič vitte, Bowmanhoz is ő maradt vissza, és végül 19 másodpercet adtak a második helyen beérkező Movistar csapatának.

Az összetett élén most négy jumbós áll azonos idővel, Valter, Jan Tratnik, Roglič és Bowman is 13 másodperccel jobb az ötödik helyen álló Ivan Garcia Cortinánál. A hátralévő három szakasz is a helyekről és dombokról fog szólni, a negyedik Vuelta a España-győzelmére készülő Roglič egyértelműen a verseny favoritja. Valter is érte fog dolgozni, de ezzel együtt összetettben is jól szerepelhet.

„Közel volt a tökéleteshez. A Vuelta (a Espana) csapatidőfutamára akartunk készülni ezen a versenynapon, és nagyon jól csináltuk. Élveztem együtt menni a srácokkal. Sok egyéni időfutamot mentem, de csapatként azért más, segítened kell a többieket, miközben azért te is szenvedsz. Az olyan srácok, mint Eduardo Affini és Primož is elvittek minket a határig. Mindent összefoglalva, kemény volt, de jól mentünk” – nyilatkozta Valter a verseny után.

Valter Attila vezet összetettben két szakasz után a Vuelta a Burgos kerékpárversenyen – Fotó: Gonzalo Arroyo Moreno / Getty Images
Valter Attila vezet összetettben két szakasz után a Vuelta a Burgos kerékpárversenyen – Fotó: Gonzalo Arroyo Moreno / Getty Images

Az összetett megnyeréséről is megkérdezték, de ő ezzel nem számol.

„Azt hiszem, nagyon nehéz lenne. Van itt egy erős versenyzőnk, Primož, és őt nehéz lenne távol tartani. Büszke vagyok a mezre, idén először vezetek versenyt, de örülök, hogy segíthetek neki nyerni. A csapatban betöltött szerepem változatlan: remélem, úgy fejezhetem be a versenyt, hogy Primož nyer.”

A Jumbo-Visma csapata szerdán nemcsak a sikereivel került be a hírekbe, hanem egy versenyzőjük pozitív doppingtesztjével is. A német Michel Hessman egy versenyen kívül levett mintájából vízhajtót mutattak ki. Azt egyelőre nem közölték, hogy pontosan mi volt a tiltott szer. A Jumbo-Visma a doppingeljárás lezárultáig felfüggesztette Hessmant.

A német kerékpáros tavaly szerződött a Jumbo felnőtt sorához, idén Rogličot segítette győzelemhez a Giro d'Italián.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!