Tour: Pogačar összeomlott, a sárga trikós Vingegaard egy motoros miatt stoppolt le a hegyen

2023. július 19. – 18:06

Másolás

Vágólapra másolva

Jonas Vingegaard a Tour de France 17. szakaszán egy újabb nagy gyomrost vitt be legfőbb riválisának, Tadej Pogačarnak, a teljesen összeomló szlovén bringásnak több mint hat percet adott. Ezzel szinte biztosan eldőlt az idei összetett verseny.

Vingegaard már a keddi időfutamon is rengeteget adott Pogačarnak, de a szlovént a közel kétperces hátrány ellenére sem lehetett teljesen leírni, hiszen védjegyévé váltak, a távolról indított szólószökései, amelyekkel nagy győzelmeket ért már el. Egy ilyen támadásra tökéletes lehetőséget nyújtott az idei Tour legkeményebb szakasza. Az Alpokban liftező 167,5 kilométer az idei kiadás legmagasabb csúcsát, a 2305 méter magas Col de la Loze-t is tartalmazta, erre ráadásul rendkívül meredek út is vezetett.

Pogačarnak esélye sem volt az akciózásra, rémálomszerűvé vált a napja, valószínűleg a meleggel nem bírt. Vingegaard csapata, a Jumbo-Visma a Col de la Loze-ra menet támadta be a szlovént, aki az idei Touron először nem tudott reagálni egy akcióra. A szlovén bringás látványosan nagy bajban volt, folyamatosan nőtt a hátránya.

A Tour de France 17. szakaszának profilja – Forrás: letour.fr
A Tour de France 17. szakaszának profilja – Forrás: letour.fr

A Jumbo-Visma a vérszagot megérezve hátrarendelte az addig elmenésben lévő kerékpárosait, Tiesj Benoot-t és Wilco Keldermannt is, hogy Vingegaard-t segítve minél több időt adjanak a fő riválisnak. Ez jól is működött, igaz a sárga trikóst egy kellemetlen malőr is akadályozta. A hegymenetben az egyik motor eldőlt, amelyen azután a zsűrikocsi is fennakadt. Vingegaardék próbáltak elmenni mellettük, de a hegyen tobzódó tömeg miatt ezt csak nehézkesen tudták megvalósítani. Végül átevickéltek, és nyomták tovább a kemény tempót a meredeken. Vingegaard egydül maradt, sorra fogta be a szökevénycsoportból még elöl maradó kerékpárosokat. Végül a negyedik lett a szakaszon, miután Pello Bilbaóval már nem tudott együtt tartani a nagyon meredek befutón, amelyen szinte helyben jártak a bringások.

Az összeomló Tadej Pogačart, csapattársa, Marc Soler kísérte a célig – Fotó: Anne-Christine Poujoulat / AFP
Az összeomló Tadej Pogačart, csapattársa, Marc Soler kísérte a célig – Fotó: Anne-Christine Poujoulat / AFP

A szakaszt Felix Gall nyerte, aki fél percet adott a második Simon Yatesnek. Pogačar végül majdnem hat percet kapott a sárga trikóstól az utolsó 15 kilométeren, de a második helyét még így is megőrizte.

Eredmények:
17. szakasz, Saint Gervais-Mont Blanc – Courchevel 167,5 km
1. Felix Gall (osztrák, AG2R-Citroen) 4:49:08"
2. Simon Yates (brit, Jayco-AlUla) + 34 másodperc
3. Pello Bilbao (spanyol, Bahrain-Victorius) +1:38
4. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) +1:52
…22. Tadej Pogačar (szlovén, UAE) +7:37

Összetett:
1. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma)
2. Tadej Pogačar (szlovén, UAE) +7:35
3. Adam Yates (brit, UAE) +10:45

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!