Tour de France: a címvédő óriási tekeréssel sokkolta a mezőnyt és legfőbb ellenfelét is

2023. július 18. – 18:10

Másolás

Vágólapra másolva

A Tour de France első két hete a címvédő Jonas Vingegaard és a kétszeres győztes Tadej Pogačar végletekig kiélezett párharcát hozta, a többfelvonásos adok-kapok és 15 szakasz után is csak 9 másodperc választotta el a két élen álló versenyzőt. A 16. etapon rendezett egyéni futam után sem lehet lefutottnak nevezni a Tourt, de a hatalmasat tekerő Vingegaard az eddigiekhez képest látványosan nagy különbséget alakított ki.

Az idei Tour a hegyekről szól, emiatt az időfutamok számát és kilométereit is limitálták, az egyetlen programba került időfutam profilja is egyértelműen a hegyimenőknek kedvezett, nem az egyenkéntiken általában jól teljesítő erőgépeknek.

A korai indulók közül azért a specialistának számító Rémi Cavagna (Soudal-Quick Step) és Stefan Küng (Groupam-FDJ) is egészen jól tartotta magát az emelkedőkön, és sokáig a top 5-ben voltak a 22,4 kilométer végén is.

A Jumbo-Visma sokoldalú ásza, Wout Van Aert is remekül tekert a két nagyobb mászást is tartalmazó pályán, és át is vette az első helyet, 15 másodpercet vert Cavagnára. Közéjük aztán két hegyimenő és az összetett top 10-éért hajtó bringás furakodott be, Simon Yates (Jayco-AlUla), illetve Pello Bilbao (Bahrain-Victorius), de közben már zajlott a tűzijáték.

Jonas Vingegaard időfutamgyőzelmével hatalmas előnyre tett szert a Tour de France-on Fotó: Marco Bertorello / AFP
Jonas Vingegaard időfutamgyőzelmével hatalmas előnyre tett szert a Tour de France-on Fotó: Marco Bertorello / AFP

Azt lehetett sejteni, hogy Pogačar és Vingegaard is versenyben lesz a szakaszgyőzelemért, de hogy ennyivel kiemelkednek a mezőnyből és ilyen nagy különbség lesz közöttük is, az váratlan volt.

Pogačar jól bekezdett, de már az első időmérő pontnál 16 másodpercet kapott Vingegaardtól. A dán nem blöffölt, nem lőtte el az elején a puskaporát, folyamatosan óriási teljesítményt adott le. A következő pontnál már fél percre nőtt az előnye, majd az igazán meredek végén már több mint egy percet adott Pogačarnak, aki szintén gyors volt, hiszen kis híján utolérte a nála két perccel korábban indított Carlos Rodríguezt. A szlovén a pillanatnyi legjobb idővel is ért célba, 1 perc 13 másodpercet adott Van Aertnek. Vingegaard viszont ennyivel nem elégedett meg, csak Pogačart 1 perc 38 másodperccel verte, ami hozzáadódott az eddigi 9 másodpercéhez. Ez az időfutam olyan emlékezetes volt, mint amikor 2020-ban Primož Roglič elveszítette a sárga trikót Pogačarral szemben.

A Tour egy nehéz hegyi szakasszal folytatódik, ahol Pogačarnak is van lehetősége a visszavágásra, de az eddig látottak alapján kicsi az esélye annak, hogy megrogyassza Vingegaard-t.

Eredmények:
16. szakasz, Passy-Combloux, 22,4 km, időfutam:
1. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) 32:36 perc
2. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 1:38 perc hátrány
3. Wout van Aert (belga, Jumbo-Visma) 2:51 p h.
...7. Adam Yates (brit, UAE) 3:12 p h.
...12. Carlos Rodríguez (spanyol, Ineos Grenadiers) 3:36 p h.

Az összetett élcsoportja:
1. Vingegaard 63:06:53 óra
2. Pogacar 1:48 p h.
3. A. Yates 8:52 p h.
4. Rodríguez 8:57 p h.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!