Már nem Felcsútról mérik fel a fociakadémiákat, de ettől még nem lesz feltámadás

2023. augusztus 9. – 18:33

Másolás

Vágólapra másolva

A sportirányítás és a közelmúltban a sportállamtitkársághoz került Labdarúgó Módszertani Központ vezetői tartottak tájékoztatót a hazai és a külhoni államilag elismert labdarúgó-sportakadémiák képviselőinek a Puskás Arénában.

„Az év végén lejár a kiemelt állami sportakadémiai program, meg kell nézni, hogy mi az, ami bevált, és hogyan lehet a rendszert fejleszteni. A Labdarúgó Módszertani Központ feladata ezeket a tapasztalatokat felmérni és kialakítani azt a stratégiát, amely alapján tovább működhet az akadémiai program. Eddig a Puskás Akadémián volt az otthona, azonban immár hatékonyabban működhet a központ, hiszen nem az egyik sportszervezetnél lesz, hanem ott, ahonnan a forrás érkezik” – mondta Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár az MTI tudósítása szerint.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) ebben a szakmai munkában nem vesz részt, mint azt a szervezet sportigazgatója elmondta még júniusban. Az MLSZ a 14 év alatti gyerekek képzéséért felelős. Hogy az utánpótlásban bajok vannak, annak a legutóbbi ékes bizonyítéka a hazai U17-es Eb volt, ahonnan a leggyengébb csoportból sem sikerült a továbbjutás. Akkor azt írtuk, a milliárdok nem rúgnak gólt. A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elnöke, Csányi Sándor nemrég nyilvánosan kritizálta az utánpótlás-nevelést az évértékelőjében a szervezet áprilisi közgyűlésén. Úgy fogalmazott, hogy az U17-től az U21-ig a nemzeti csapatok a pénzbőség ellenére rosszabb eredményeket érnek el az elvárhatónál.

„Az akadémiákon a következő időszakban a minőségbiztosítás kerül a középpontba, hogy emeljék a minőségi munka szintjét, amihez a Labdarúgó Módszertani Központ stratégiai célokat fog kijelölni” – jelentette ki Liszkai Dezső, a központ vezetője. Liszkai Győrből került Felcsútra, képzési igazgató volt, majd 2020-ban kapta meg az akadémia igazgatói posztját. Az elmúlt öt évben külföldre nem adott el a Puskás Akadémia olyan játékost, aki az intézményben nevelkedett.

Liszkai szerint a legfontosabb feladatuk az iránymutatás, a segítségnyújtás és az akadémiák módszereinek fejlesztése. Ellenőrizni fogják, hogy az elvek megvalósultak-e.

Szalai Ádám, a szervezet képzési és szakmai tanácsadója, a bemutatkozásában hangsúlyozta, elsődleges feladatának azt tartja, hogy minden akadémiát személyesen megismerjen. Szalait Orbán Viktor nagy igazolásnak nevezte legutóbbi futballról szóló interjújában.

„Őszinte beszélgetéseket remélek minden szereplővel. Az utánpótlás ügyét kiemelten fontosnak tartom, szeretnék élni a lehetőséggel, hogy olyan irányba tudjuk terelni az akadémiákat, hogy az onnan kikerülők is hasonló pillanatokat élhessenek át, mint amilyeneket én is átélhettem annak idején a válogatottban” – vázolta fel Szalai.

Az ország tíz kiemelt akadémiájának támogatását a Wales elleni 2-0-s vereség után, 2019 novemberében az állami irányítás maga alá vonta, az első négyéves periódus most jár le, eddig nem lehetett hallani semmilyen kontrollról, és akkor is pénzt kaptak, ha semmilyen értékelhető munkát nem végeztek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!