Önkény, haszonlesés, fejétől bűzlő hal – beleszálltak Orbán Viktor „kötélbarátjába”, Garancsi Istvánba a fehérvári ultrák

2023. május 16. – 19:17

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor „kötélbarátjába”, a székesfehérvári futballklubot fenntartó és működtető oligarchába, Garancsi Istvánba is keményen beleszálltak a Mol Fehérvár szurkolói kedden a Facebookon. Az RBD Ultras [Red-Blue, piros-kék, a csapat színei] annak apropóján adott ki közleményt, hogy két fordulóval az élvonalbeli bajnokság vége előtt a fehérvári futballcsapat az utolsó előtti, kieső helyen áll 31 ponttal, kétpontos hátrányban a bennmaradó helyen lévő Honvéd FC mögött.

„A 2018-ban ránk szabadított »Mol Vidi« projekt a végnapjait éli. Garancsi vezető bunkerében már csak a propagandafőnök Várkonyi Ádám suttog kedves hazugságokat az első ember fülébe” – írják az ultrák a Facebook-posztban, amely aztán keresetlen szavakkal szól a fehérvári futball elmúlt négy-öt évéről. Arról írnak, hogy a fehérvári klubnál az elmúlt években:

  • „győzött az önkény, a gőg, a haszonlesés, a gyökértelenség és a nemtörődömség”;
  • a fejétől bűzlött a hal (…) megmérgezve mindent, ami útjába került;
  • „a végórákat éljük, és egyre fogy a levegő”;
  • „a regnáló vezetés által összehányt zsoldossereg már rég méltatlanná vált színeink viselésére”;

valamint arról is, hogy már nincsenek illúziók. Felmerült bennük az is, hogy bojkottálják a szervezett szurkolást, de végül folytatják a csapat lelátói támogatását, „amíg bármilyen esélye van a bennmaradásnak” (a Fehérvár a friss kupagyőztes Zalaegerszeggel és a már kiesett Vasassal játszik, az előttük álló Honvéd a Felcsúttal és a Mezőkövesddel).

A fehérváriak ebben a naptári évben a tizenöt bajnokiból csak kettőt nyertek – egyet a Vasas ellen –, és az utolsó hét meccsüket nyeretlenül zárták. Ilyen pocsék bajnoki szereplése évtizedek óta nem volt példa: a legutóbbi hét évben mindig dobogón végeztek, tíz év alatt kétszer nyertek bajnokságot. A csapat utoljára az 1999-2000-es szezonban szerepelt a másodosztályban, egyből visszajutott, és azóta sosem végzett a 8. helynél hátrébb.

A fehérvári futball pocsék teljesítményét a város fideszes polgármestere, Cser-Palkovics András se hagyta szó nélkül. A városvezető kedden bejelentette: ingyenes lesz a belépés a csapat szombati, utolsó előtti meccsére. Cser-Palkovics egyébként korábban többször is nyilvánosan kritizálta a Mol Fehérvár idei teljesítményét, márciusban még edzőváltást is sürgetett, ami pár nappal később valóban meg is történt; más kérdés, hogy a csapat az új edzővel még nyeretlen, Bartosz Grzelak egyetlen érdemi eredménye, hogy sikerült a legutóbbi forduló után egy halvány vébergyurizást bemutatnia a futball és a kibaszott gólok lélektanáról. Arról, hogy az öt éve még bajnokságot nyerő székesfehérvári klub hogyan jutott el idáig, ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!