Visszatért az ukrán frontról, előásta a romok alól az MMA-világbajnoki övét, és péppé verte kihívóját

2023. február 27. – 12:25

frissítve

Visszatért az ukrán frontról, előásta a romok alól az MMA-világbajnoki övét, és péppé verte kihívóját
A „Csúnyán belenézett egy balegyenesbe” kifejezés tankönyvi illusztrációja. Aki üt: az ukrán Jaroszlav Amosov. Aki belenéz: az amerikai Logan Storley. Aki fotóz – David Fitzgerald / Sportsfile via Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A háború kitörése óta az ukrán élsportolók többsége azonnal jelentkezett a hadseregbe, azonban Ukrajna érthető módon inkább a honvédelmi háború ügyének népszerűsítésében látta nagyobb hasznukat, így hamar visszatértek a sportcsarnokokba és stadionokba. A cirkálósúly után a nehézsúlyt is meghódító Olekszandr Uszik augusztusban már a brit Anthony Joshua ellen vitézkedett, az ukrán boksz másik fenoménje, a könnyűsúlyú Vaszilij Lomacsenko pedig az Odesszát védő területvédelmi egységektől visszatérve októberben megverte Jamaine Ortizt.

Azonban a váltósúlyú (77 kilós) MMA-bajnok Jaroszlav Amosov nemcsak a propaganda kedvéért cserélte le a kesztyűt karabélyra, hanem valóban frontszolgálatot teljesített, méghozzá szülővárosa, Irpiny védelmében. A Kijev elővárosának számító településen március végéig súlyos utcai harcok zajlottak; a Bellator MMA-szervezet (itt bunyózik napjaink legmagasabban jegyzett magyar MMA-harcosa, Borics Ádám is) világbajnoki övét édesanyja rejtette el a megszállók elől. Az Irpinyért folyó harcokat túlélő Amosov konkrétan a romok alól ásta elő a trófeát:

Az ukrán bajnok elmondása szerint bajtársai és rokonai unszolására – és nyilván az ukrán sportvezetés biztatására – döntött úgy, hogy visszatér a ketrecbe. Méghozzá a két éve szikrázóan kemény küzdelemben egyszer már legyűrt amerikai Logan Storley ellen, aki májusban pont Amosov helyett beugorva megverte a brit Michael „Venom” Page-t, és elnyerte az ideiglenes (interim) bajnoki övet. Amosov Lengyelországban és Németországban készült a most hétvégén Dublinban rendezett meccsre.

Az orosz nemzeti harcművészetnek számító szambón iskolázott, sokáig egy orosz promóciós szervezet alkalmazásában álló Amosov a szombaton rendezett meccs első perceiben pontos ütésekkel csontozta ki ellenfele állát, könnyedén táncolt el az élvonalbeli birkózó Storley földreviteli kísérletei elől, akinek túlzott igyekezetét combizom-sanyargató rúgásokkal is megbüntette. A meccs második felére (az MMA-ban a bajnoki döntők ötször ötperces maratonok) irtózatosan egyoldalúvá vált a verés, Amosov kétszer megrendítette, és óriási kombinációk zárásaként többször földre is döntötte a ketrec falához szorult Storley-t.

Az amerikai becsülettel állta a sarat, és kihúzta a meccs végéig, de komoly fenyegetést nem jelentett az ukrán címvédőre, aki végül mindhárom pontozónál elhozta az összes menetet.

A még csak 29 éves Amosov mérlege lehengerlő győzelmével 27-0-ra javult; a komoly szervezetek bunyósai között egyedül a 2020-ban veretlenül visszavonult Habib Nurmagomedov büszkélkedhet ennél több győzelemmel. A győzelem után azonnal fellángolt a Twitter-vita, vajon Amosov hogyan teljesítene a legnagyobb MMA-promóció, az Ultimate Fighting Championship váltósúlyú ászai, Kamaru Usman, Leon Edwards vagy Gilbert Burns ellen.

Asomov meccs után leszögezte, „kétség kívül” ő a világ legjobbja súlycsoportjában, de interjújában igyekezett felrázni a hírciklusról hírciklusra élő, a háború iránt egyre kevesebb érdeklődést mutató nemzetközi közvéleményt:

Egy évvel ezelőtt az őrült Putyin óriási hadműveletet indított hazám ellen. Meg akar ölni mindenkit, aki ukrán. Köszönöm az ukrán hadseregnek, hogy védelmezi hazámat, köszönöm mindenkinek, aki segített nekünk. Kérlek titeket, ne felejtsétek el, hogy mi is történik éppen Ukrajnában!

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!