Argentína tizenegyesekkel háromszoros világbajnok, 3-3 után 4-2 a büntetőpárbaj vége a franciák ellen

2022. december 18. – 15:42

frissítve

Argentína tizenegyesekkel háromszoros világbajnok, 3-3 után 4-2 a büntetőpárbaj vége a franciák ellen
Fotó: Hannah Mckay / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Argentína őrült meccs, hosszabbítás majd tizenegyespárbaj után lett világbajnok, története során harmadszor. Lionel Messi duplájára Kylian Mbappé mesterhármassal válaszolt, de a büntetőket nem rúgták jól a franciák, ez lett a vesztük.

A FIFA máris kihirdette, hogy mely játékosok kapják a különdíjakat.

A torna Aranylabdája a friss világbajnokhoz, Lionel Messihez került. A sorrendet a FIFA technikai csoportja által begyűjtött adatok alapján állították meg. A második legjobb, Kylian Mbappé lett, míg a harmadik Luka Modric.

A vb legjobb kapusa a döntőben is 11-est védő Emiliano Martínez lett, és az argentin fölényt még az is érzékelteti, hogy a legjobb fiatal játékos cím Enzo Fernandezhez került.

A torna gólkirálya Mbappé lett nyolc találattal, a hétgólos Messit és egy másik franciát, Olivier Giroud-t megelőzve, utóbbi négy gólt szerzett.

A vb legsportszerűbb csapatának Angliát választották.

Fotó: Paul Childs / Reuters
Fotó: Paul Childs / Reuters

Az argentin kapus már a hosszabbítás végén megmentette az argentinokat, és a tizenegyespárbajban is éles maradt, Coman lövését kivédte, és ránézésre Tchouaméni lövését is védte volna, ha nem megy mellé a labda. Arról nem is beszélve, hogy Mbappé tizenegyesébe is megint bele tudott érni, ahogy egyszer már korábban is, vagyis az irányt tökéletesen érezte. A hollandok elleni tizenegyespárbaj után tehát megint ő volt a hős, bár az is segített, hogy minden csapattársa értékesítette a maga büntetőjét.

Fotó: Carl Recine / Reuters
Fotó: Carl Recine / Reuters

A francia csatár nyolc gólt szerzett a világbajnokságon. A meccs előtt ő és Messi is öt-öt gólnál járt, Mbappé erre pakolt most rá még hármat, míg az argentin riválisa kettőt.

A büntetőpárbajt 4-2-re nyerte Argentína. Az utolsó argentin lövő, Montiel is a bal alsót választotta, és ezúttal is bejött.

Esélyt kaptak még a franciák. Kolo Muani középre bombázott, nem volt esélye a kapusnak.

Lloris megint jó irányba mozdult, de a bal sarokra nem ért le.

Ez a második francia hiba. Még a kaput sem találta el, a bal alsó sarok mellé lőtt.

Középre lőtte, de Lloris kapus már elmozdult.

A bal alsó sarok felé lőtt a francia, de Martínez érezte az irányt, és megfogta.

Az argentin egy gurítást választott a bal alsó sarok felé, Lloris kis híján elcsípte.

Ez a döntőn a harmadik neki.

Kolo Muani valószínűleg tízből kilencszer belőtte volna ezt, de az argentin kapus kézikapusokat megszégyenítő spárgával hárított.

A hosszabbításban nem született gólt, így jönnek a 11-esek.

Kolo Mouni tíz méterről lőtt laposan és tisztán a kapura, de Martínez kitámadt, és kispárgázta a lövést, aztán felszabadítottak az argentinok. Óriási feszültségben teltek az utolsó percek.

Egyedül törhetett kapura, de Upamecano még utolérte, és pókfocis módszerrel szerelt. Aztán persze kiderült, hogy már les volt.

Egyre kevesebb idejük van a csapatoknak eldönteni a meccset a hosszabbításban.

Csere
Paulo Dybala Nicolás Tagliafico
ARG Argentína

Kolo Mouani fejét keresték egy felíveléssel, a támadó nem érte el, de enélkül is veszélyesnek tűnt a pattogó labda.

Csere
Axel Disasi Jules Koundé 
FRA Franciaország

Mbappé második büntetőjét lőtte a vb-döntőben. Ahogy az elsőt, ezt is a jobb alsó sarokba küldte. A franciák másodszor álltak föl hátrányból.

GÓL!
FRA Kylian Mbappé
ARG Argentína 3 : 3 Franciaország FRA
Sárga lap
Gonzalo Montiel
ARG Argentína

Egy szöglet után Montiel kezezett közel a 16-os vonalához Mbappé lövésébe.

Az argentinoknak több lehetősége is volt már a gólszerzésre, jobban is játszottak, és bár elsőre úgy tűnt, hogy megint sikerült tisztáznia a franciáknak, a játékvezető órája és a visszajátszás is egyértelműen bizonyította, hogy Messi lövését már bőven a kapuból sikerült csak kikotorni, de még mindig nincs vége a meccsnek.

Fotó: Paul Childs / Reuters
Fotó: Paul Childs / Reuters

Csere
Germán Pezzella Alexis Mac Allister
ARG Argentína
Sárga lap
Leandro Paredes
ARG Argentína
Csere
Ibrahima Konaté Raphaël Varane 
FRA Franciaország

Messi góljával újra vezet Argentína. A félpályáról induló akció végén kipasszolták a francia védelmet. Először közelről L. Martínez bombázott kapura, Lloris ebbe még belevetődött, de a kipattanóra már Messi érkezett gyorsabban, és bekotorta a kapuba. Onnan Koundé még kivágta, de a gólvonal technológia jelezte, hogy bent volt. Később megvizsgálták azt is, hogy lehetett-e les, de kiderült, nem hibázott az argentin támadósor, érvényes a gólt.

GÓL!
ARG Lionel Messi
ARG Argentína 3 : 2 Franciaország FRA

Az argentin takarásból eresztett el egy lapos lövést, nem volt különösen erős, de a francia kapus mintha egy kicsit kihagyott volna, a bal alsó sarokra tartó lövést azért kiütötte.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!