Dráma a vb-n: Hollandia a 101. percben egyenlített, de Argentína tizenegyesekkel elődöntős

2022. december 9. – 22:58

Dráma a vb-n: Hollandia a 101. percben egyenlített, de Argentína tizenegyesekkel elődöntős
Molina első gólját szerezte a válogatottban, a legjobbkor, egy vb-negyeddöntőn – Fotó: AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Brazília kiesése után Argentína továbbjutott a vb-n, így Dél-Amerika versenyben maradt. Messi gólpassza pazar volt, utána berúgott egy tizenegyest is. A hollandok egy fejesgóllal visszajöttek a meccsbe, az utolsó pillanatban egyenlíteni tudtak. Az argentinok azonban jobban rúgták a tizenegyeseket, Martinez kapus mindjárt az első két holland kísérletet kiütötte. Argentína a horvátokkal játszik a döntőért.

Argentína és Hollandia is győzelemmel érkezett a negyeddöntőbe, előbbi az ausztrálokat, utóbbi az amerikaiakat küldte haza. Ez egy klasszikus párharc a vb-történelemben, 2014-ben a tizenegyesek döntöttek az argentinok javára.

Az első negyedórában annyi izgalom volt, hogy Noppert kapus egy hazaadás után rácsavarodott a labdára, de az utolsó pillanatban szabadult el tőle, Alvarez majdnem elvette tőle.

A 33. percben aztán egy formás argentin támadás futott, a jobb oldalon felfutó Molina Alvarezhez passzolt, ő nem akart kapura fordulni, De Paulnak készítette le a labdát, ő viszont csak belsővel tudta kapura tenni 20 méterről, ami nem okozott gondot a kapusnak.

Két perc múlva már örülhetett Argentína, mert Messi három védő gyűrűjéből egy tökéletes passzal játszotta meg az ismét felfutó Molinát, aki ahogy átvette a labdát, Blindet rögtön megelőzte, már a kapussal állt szemben, és még mielőtt van Dijk beérte volna, elpöckölte a kapus mellett a jobb alsóba. Az Atletico Madrid játékosának ez volt az első találata a válogatottban.

A hollandok a félidő hátralévő részében pontrúgásokkal kerültek a kapu elé, de akármelyik oldalról íveltek is be a labdákat, igazán veszélyes helyzet egyszer sem alakult ki. A fordulás után sokáig csak lassan csordogált a meccs, az argentinok visszahúzódtak, a hollandok tanácstalanul passzolgattak, nem találták a kapu felé vezető utat.

A 63. percben Messi 20 méteres szabadrúgása centikkel ment a jobb felső sarok fölé, a lefelé vágódó labda kívülről érintette a hálót, ezért a helyszínen nagy felhördülés volt. A 71. percben a balhátvéd, Acuna lépett fel a támadással, kiszorított helyzetből csinált egy visszacselt, a visszafutó Dumfries megette, elhúzta a lábát, a spanyol játékvezető pedig a tizenegyes pontra mutatott. Messi elkérte a labdát, letette, pár lépésről nekikocogott, és félmagasan a bal sarokba lőtt. Ez volt a 95. gólja a válogatottban, Hollandia ellen még sohasem talált be.

A 83. percben először találta el a kaput Hollandia, Weghorst fejese mindjárt gólba ment. A gólszerző a középkezdés után megrúgta Messit a kezdőkörben, amikor már nem volt ott a labda. Lahoz játékvezető ezt nem vette észre, de a videószobában sem gondolták úgy, hogy ezt büntetni kellene, noha a csatárnak már volt egy sárgája. A góltól feléledtek a hollandok, kockáztattak, ívelgettek, az egyik ilyen után Berghuisnak fejelték le a labdát, aki droppból lőtt, az oldalhálóban kötött ki a labda, nagyon kevésen múlt az egyenlítés.

A 89. percben elszabadultak az indulatok, amikor Paredes sárga lapot érően szerelt, majd a holland kispad felé rúgta a labdát. Aki ült, a játéktér felé indult. Van Dijk felöklelte az argentin, ő sem úszta meg sárga nélkül. Lahoz játékvezető 10 perc hosszabbítást rendelt el.

A ráadásban Berghuis 19 méterről végezhetett el szabadrúgást, de belelőtte a sorfalba. A 101. percben, vagyis a 90+11. percben szinte ugyanonnan rúghattak szabadot a hollandok, és ezt most nem rúgták el, hanem lepasszolták, Weghorst egy védővel a nyakán átvette a labdát, kapura fordult, és nyolc méterről berúgta. Ez egy begyakorolt figura volt, amihez bátran hozzányúltak, hiszen veszítenivalójuk már nem volt. Mindenesetre tökéletesen hajtották végre ebben a kiélezett helyzetben.

A hosszabbítást óvatosan kezdték a csapatok, nagy levegőt vettek mindkét oldalon, és nem rontottak egymásnak. Az utolsó tíz perc viszont egyértelműen az argentinoké volt, már a 110. percben jártunk, amikor Messinek volt egy lövése, ami elkerülte a kaput, a 114. percben Lautaro Martinez nagy helyzetbe került, de van Dijkot találta telibe. Enzo Fernandez megpattanó lövése veszélyesen perdült fel, de csak a háló tetejére esett rá a labda. Pezzella fejese is azt jelezte, hogy az argentinok szeretnék eldönteni a párharcot. Martinez lefordult a védőjéről, 19-ről rászúrta, Noppert vetődve hárított. Di Maria szögletét is ki kellett ütnie a léc alól, de már ő is tehetetlen lett volna Fernandez bombájával szemben, akkor azonban a kapufa kisegítette. Így a harmadik gól nem született meg, és jöhettek a tizenegyesek.

  • Első kör: van Dijk nagy erővel lőtte, Martinez védte, Messi begurította
  • Második kör: Martinez ezt is megfogta, Paredes bebombázta
  • Harmadik kör: Koppmeiners bevágta, Montiel magabiztos volt
  • Negyedik kör: Weghorst betette, Fernandez bizonytalanul futott neki, és csúnyán mellérúgta
  • Ötödik kör: De Jong begurította, Lautaro Martinez, aki mindent kihagyott ezen a vb-n, ezt most nem, nagy erővel lőtt a kapuba, és mehetett ünnepelni.

A holland kapitány, Louis van Gaal ezzel a búcsúzott a válogatott kispadjától. 2014-ben úgy lett bronzérmes, hogy nem kapott ki, akkor is az argentinokkal szemben buktak el, akkor az elődöntőben.

„Nagyon bosszantó volt az utolsó pillanatokban gólt kapni, de nem adtuk fel, és nem akartunk eljutni a tizenegyesekig. Nem akarok a bíróról beszélni, mert eltiltanak. A bíró nem nőtt fel a meccs szintjéhez. Nagyon kemény meccs vár ránk az elődöntőben, a horvátok jól tartják a labdát, jók a középpályásaik, ismernek minket, nagyon kemény lesz. Élvezzük a világbajnokságot, még ha ezért a továbbjutásért meg is szenvedtünk” – értékelt Messi.

Argentína – Hollandia 2 – 2 (tizenegyesekkel: 4-3)
Gólszerző: Molina, Messi és Weghorst (2)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!