Foci-vb-elődöntő: Franciaország–Marokkó 2-0

2022. december 14. – 19:49

frissítve

Foci-vb-elődöntő: Franciaország–Marokkó 2-0
Fotó: Kai Pfaffenbach / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Az elődöntőig tartott a marokkói lendület a katari foci-vb-n, a címvédő Franciaország 2-0-ra verte őket. Öt perc sem kellett az első gólhoz, utána viszont nagyon küzdött Marokkó, az első félidő végén és a második elején veszélyesebbnél veszélyesebb helyzeteik voltak, a végén viszont a csereként beállt Kolo Muani megadta a kegyelemdöfést Marokkónak.

Hakimi és Ziyech játszottak össze a jobboldalon, Konaté végül utóbbi elől mentett szögletre mentett. Már úgy tűnt, a beívelés után felszabadul a francia kapu, de El-Yamiq szépen ollózott egyet, a labda a kapufát találta el, bár Lloris is rajta volt.

A szögletet is Griezmann lőtte be, laposan a rövid sarokra, de Varane mellé pördítette.

Mbappét szöktették a baloldalon, elvitte a labdát a védő mellett, de középről egy védő kivágta, a labda visszakerült Giroud-hoz, aki kapásból, félfordulattal kicsivel mellé lőtte a szinte üres kapunak.

A lecsorgó labda a fejelni felfutó belső védő Fofana elé került, aki egy belső védőhöz méltó játékeleganciával és lövőerővel átlőtte a labdát valahová Bahreinbe.

A gól után pár perccel volt egy nagyobb helyzete Marokkónak, Giroud pedig kapufát lőtt a másik oldalon, de ezeket leszámítva nem nagyon jutnak közel az ellenfél kapujához a csapatok. Sokatmondó adat, hogy a meccs legelső szöglete a 34. percben volt.

Tchouameni nagyot játszik a francia középpályán, védekezik, és ha kell, mesterien indít – Fotó: Dylan Martinez /Reuters
Tchouameni nagyot játszik a francia középpályán, védekezik, és ha kell, mesterien indít – Fotó: Dylan Martinez /Reuters

A franciák a védősorból felpasszolt labdákkal próbálják meglepni Marokkót, de jól zárja a területeket az afrikai csapat. Mbappé nem tud nagyon fickándozni, figyel rá PSG-s csapattársa, a Real-nevelés Hakimi. A marokkói csapatban hiányzik a megfelelő szervezőkészség a középpályán, ezért is nehezen jutnak előre.

De az akció mehetett tovább, mert a franciáknál maradt a labda, végül Tchouaméni úgy lőtte rá, nagy erővel, 18 méterről, hogy telibe találta csapattársát, Giroud-t.

Theo Hernánadez szerezte meg a saját tizenhatosán belül a labdát becsúszással, de a gólszerző francia védő lábára rácsúszott a marokkói Sofiane Boufal, így övé az első sárga lap a meccsen. Hernándezt ápolni is kell.

Sárga lap
Sofiane Boufal
MAR Marokkó

A védelemben játszó Romain Saïss helyett Selim Amallah lépett pályára. Ez szerkezeti változással is jár, mert Amallah középpályás – persze 0-1-es hátrányban ez érthető. De egy ismétlésből látszott, hogy Saiss jelezte is, hogy cserét kér, valószínűleg ő is megsérülhetett.

Csere
Selim Amallah  Romain Saïss
MAR Marokkó

Egy francia akció indult úgy, hogy egy marokkói védőn átpattant a labda. Giroud vezethette kapura, a tizenhatoson belülről rálőtte a rövid sarokra, de a labda a bal kapufát találta el. Bounou tehetetlen volt, ha a marokkói kapuson múlt volna, már 2-0 lenne.

Középen indított kontrát vezettek a marokkóiak, Bufaltól Ziyech elé került a jobboldalra, de a marokkói játékos gyengén, vagyis szinte egyáltalán nem találta el a labdát.

Az első percekben meglepően sokat volt a labda Marokkónál. A franciák nem támadták le őket magasan, csak a felezővonal körül váltak rámenősebbé. Aztán átvették a kezdeményezést, és egy, a védősorból öt ember között nagyon szépen felpasszolt Varane-labdával Griezmann már azonnal kapura tudott törni, és egy kavarodás után meg is volt a vezetés a franciáknak. Az első helyzetükből lőttek gólt.

Magasan, a levegőben találta el a labdát Hernandez, akrobatikus mozdulat lett belőle – Fotó: Odd Andersen / AFP
Magasan, a levegőben találta el a labdát Hernandez, akrobatikus mozdulat lett belőle – Fotó: Odd Andersen / AFP

A játékrendszer a megszokott módon alakul mindkét csapatnál, a franciák hátulról építkezve, a hátravont játékszervezőként komponáló Griezmann vezetésével próbálnak közel jutni az ellenfél kapujához, bízva Mbappé és Giroud jó formájában. A marokkóiak pedig masszívan védekeznek, és abban reménykednek, hogy kontrából vagy egy távoli lövésből tudnak valahogy találni egy gólt.

A középpályás Azzedine Ounahi kapott remek labdát a tizenhatoson, amit azonnal kapura is küldött. A kapu hosszú oldalába, a jobb sarokra tartó lövés nagyon jól helyezett volt, de Hugo Lloris bravúrral védeni tudta. A visszajátszásból jól látszott, hogy ez befért volna.

Griezmann kapott remek mélységi indítást, belépett a 16-oson belülre, a labda a franciák számára elég szerencsésen – Mbappé lövése és némi ide-oda pattogás után – átkerült a bal oldalra, ahonnan a 25 éves Theo Hernandeznek nehéz szögből, kicsavart mozdulattal sikerült ellőnie a marokkói kapus mellett. A francia bekknek ez volt a második gólja a válogatottban, Marokkónak most lőttek először gólt a vb-n.

GÓL!
FRA Theo Hernández
FRA Franciaország 1 : 0 Marokkó MAR

Az első másodpercekben a saját tizenhatosukon belül adogatnak, majd előreívelés után indulnak meg.

Elkezdődött a mérkőzés
FRA Franciaország 0 : 0 Marokkó MAR

A franciák legértékesebb játékosa a 160 millió eurót érő Kylian Mbappé, a marokkóiaké a jobbhátvéd Achraf Hakimi, akit 65 millió euróra taksál a Transfermarkt.de. A dolog további pikantériája, hogy ők ketten csapattársak a PSG-ben.

A marokkóiaknál Hakimi mögött két 25 millió eurós játékos jön, ők is védők, Aguerd és Mazraoui. A franciáknál Mbappé után a 80 millió eurós Tchouameni, majd a 60-60 milliót érő Koundé és Dembélé jön.

Franciaország és Marokkó eddig ötször játszott egymással hivatalos mérkőzésen. Az elsőre 1988-ban került sor, amelyet Franciaország nyert meg 2-1-re, de a két csapat története ennél régebbre nyúlik vissza. Az 1960-as, 70-es és 80-as években játszottak nem hivatalos mérkőzéseket. A legutóbbi meccsük 2007-ben Párizsban 2-2-es döntetlennel zárult. Egyébként pedig még soha nem kaptak ki a franciák Marokkótól.

Megközelítőleg ennyi marokkói származású, első vagy második generációs bevándorló él Franciaországban, amelynek 1956-ig volt protektorátusa Marokkó. közülük 750-800 ezren ráadásul kettős állampolgárok. A két ország múltjáról és kapcsolatáról ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

Franciaország

Lloris – Koundé, Varane, Konaté, Hernández – Tchouaméni, Fofana – Dembélé, Griezmann, Mbappé – Giroud

Az angolok elleni negyeddöntőhöz képest két helyen változott a csapat: Rabiot helyett Fofana, míg a védelemben Upamecano helyett Konaté kezd. Mindkét játékos betegség miatt maradt ki.

Marokkó

Bounou – Hakimi, Yamiq, Dari, Saïss, Mazraoui – Ziyech, Ounahi, Amrabat, Boufal – En-Nesyri

A marokkóiaknál két változást terveztek a portugálokat legyőző csapathoz képest, de ez itt szerkezeti változással is járt. Mazraoui került a védelem bal oldalára Attiat-Allah helyére, míg Amallah helyett Aguerd játszik, aki szintén a védelemben kezd. Így most először 5 védős felállással lép pályára a vb-n egyébként eddig is nagyon jól védekező Marokkó.

A meccs előtti utolsó pillanatokban viszont még egy változást jelentettek: a bemelegítésnél megsérült Aguerd helyett végül Dari játszik a védelem közepén.

Fotó: Carl Recine / Reuters
Fotó: Carl Recine / Reuters

Több száz marokkói szurkoló nem tudott elutazni a világbajnoki elődöntőre, mert jó pár repülőjáratot töröltek, írja a BBC. Az ország futballszövetsége közölte, hogy a Qatar Airways által üzemeltetett járatokat „katari tisztviselők blokkolták”. Nem világos, hogy a katari hatóságok miért utasították a légitársaságot a járatok törlésére, a kormány kommunikációs hivatala pedig még nem válaszolt a BBC megkeresésére.

Francia oldalon Kylian Mbappé lehet a Marokkó elleni elődöntő egyik legfontosabb játékosa, a balszélsőre pedig az a marokkói jobbhátvéd, Achraf Hakimi vigyáz majd, aki nem mellesleg csapattársa és barátja. Mindketten a francia Paris Saint-Germain játékosai, tehát jól ismerik egymást.

Hakiminek nagyjából azt kell replikálnia, amit az angol Kyle Walker mutatott a negyeddöntőben, ha Marokkó azt szeretné, Mbappé ne legyen kulcsfigurája az elődöntőnek. Ehhez mind az ereje, mind a gyorsasága megvan.

Ez pedig némi aggodalomra adhat okot a vb-címvédőnél. A vb-nyitómeccsükön Ausztrália ráadásul vezetést szerzett a 9. percben, a francia henger csak ezután indult be, igaz, a vége egy 4-1-es, kiütéses győzelem lett. Dánia ellen hét percig vezettek először, aztán majdnem 20 perc kellett, hogy Kylian Mbappé második találatával megnyerjék a meccset.

Ezután jött a harmadik forduló a csoportban, amin ugyan kikaptak – egy vitatott eset után – Tunéziától, de ez nem befolyásolta a csoportelsőségüket. Azon a meccsen ráadásul alaposan felforgatott csapattal játszottak, szóval mondhatni nem is számított az a találkozó.

Az egyenes kieséses szakaszban viszont ismét lehengerlők voltak, Lengyelországot nagyon simán verték 3-1-re, és az angolok elleni 2-1-es negyeddöntőben is többnyire ők irányítottak, igaz, a továbbjutás nagyban Harry Kane kihagyott második büntetőjén múlt.

Igazából még csak gólt sem kaptak ellenféltől az eddigi öt meccsükön, hiszen a Kanada elleni mérkőzésen esett egy találat is öngólból született ellenük. Ez önmagában elég nagy fegyvertény lenne, de ha hozzávesszük, hogy a csoportkörben a horvátokkal és a belgákkal, azóta pedig a spanyolokkal és a portugálokkal játszottak, még érzékletesebb, mennyire jól összerakott a marokkói válogatott hátsó egysége. A védősor mellett kiemelhető a kapus Jászín Búnú is, aki két büntetőt is megfogott a spanyolok elleni tizenegyespárbajban.

Ami a formát illeti, a vb-t a horvátok elleni 0-0-s döntetlennel kezdték, majd jött a Belgium elleni 2-0-s győzelem, amit Kanada 2-1-es legyőzése követett. Az egyenes kieséses szakasz első meccsét 0-0-ra hozták a spanyolokkal, innen tizenegyesekkel jutottak tovább, Portugáliát pedig 1-0-val ejtették ki az előző fordulóban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!