Könnyek között, nézőkkel lepacsizva zárta Dzsudzsák a búcsúmeccsét: Magyarország–Görögország 2-1

2022. november 20. – 20:03

frissítve

Könnyek között, nézőkkel lepacsizva zárta Dzsudzsák a búcsúmeccsét: Magyarország–Görögország 2-1
Fotó: Mónus Márton / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Dzsudzsák Balázs 109. alkalommal, utoljára lépett pályára a magyar válogatottban, ezzel válogatottsági rekorder lett, megelőzve Király Gábort. 53 percet kapott csapatkapitányként, de a vágyott gól nem jött össze neki. Sallai remek akcióból volt eredményes, a csereként beállt Kalmár szabadrúgásból talált be a 94. percben, a kettő között tizenegyesből egyenlítettek a görögök.

Kalmár gólja után már nem történt semmi, a játékvezető lefújta a mérkőzést, győzelemmel zárta 2022-es évet a magyar válogatott.

Az ünneplés során Szalai Attila rakta vissza a pályára besétáló és a többieknek gratuláló Dzsudzsák karjára.

A Szoboszlai helyett másodpercekkel ezelőtt beállt Kalmár Zsolt lőtt tizennyolc-húsz méterről hatalmas szabadrúgásgólt – mondjuk kellett hozzá a görög kapus helyezkedési hibája is.

Dibusz Dénes mellett Szoboszlait is lecserélte Marco Rossi az utolsó percekre.

A sorsáról nem tudunk mást, nyilván levitték a biztonságiak.

És már meg is kezdődött.

A tizenhatos vonaláról próbálkozott egy jobb oldalról kapott labda után, nem sokkal ment a labda a bal kapufa mellé.

Jobb oldalról adták be a labdát, Bakaszetasz elől próbált menteni Styles, de nagyon ügyetlen mozdulattal. A VAR is megerősítette a szabálytalanságot.

A tizenegyest Bakaszetasz nagy erővel a kapu jobb oldalába lőtte, ezzel 1-1.

Ugyan csak utólag hívták be a keretbe, de valószínűleg soha nem felejti el Dzsudzsák Balázs búcsúmeccsét Dárdai Palkó. Dárdai Pál egykori válogatott játékos és szövetségi kapitány nagyobbik fia német–magyar kettős állampolgár, és a Hertha Berlinben nevelkedett, azonban tavaly óta már a Videotonban játszik. Ez az első magyar válogatott mérkőzése, így most már a Dárdai család két tagja is elmondhatja magáról, hogy válogatott.

Az ifjabbik Dárdai egyébként sokáig kacérkodott a német válogatottsággal, megfordult több korosztályos válogatottban is, de végül a magyart választotta. Érdekesség, hogy Dárdai másik fia, Márton is többször megfordult a német utánpótlás-válogatottakban, azonban a 20 éves játékos jelenleg is a Hertha játékosa, ahol 2020 óta már két tucat felnőtt mérkőzésen pályára is lépett. Mártont azonban még német játékosként kezelik, valószínűleg még ő is addig vár, amíg van esélye a német válogatottságra.

Hasonló történt egyébként Orbán Willivel is, aki alapvetően német válogatott akart lenni, de hiába várt, nem kapott behívót, így végül Magyarországot választotta.

Nagy Ádám szerzett labdát a középpályán, jól indította Ádám Martint, aki jó tizenhat méterről rálőtte, a görög kapus nagy bravúrral szögletre mentett. A szögletet a görögök kicsúsztatták bedobásra.

Fotó: Mónus Márton / MTI
Fotó: Mónus Márton / MTI

Botka és Sallai jött le, Lang mellett beállt Dárdai is, ő a hatvankettedik játékos, aki Marco Rossinál válogatottban pályára léphet.

Mintha eltűnt volna az átütő erő a csapatból, a magyarok alig-alig jutnak el a kapuig, nincsenek jó mélységi indításaink, és mintha picit a motiváció is eltűnt volna. Mondjuk egy góllal vezetünk, vagyis kapkodni sem kell.

Nagy Zsolt szabálytalankodott a bal oldalon, a tizenhatos sarkától hat-hét méternyire lőhettek szabadot a görögök, de a középre ívelt labdát kifejelte Orbán.

Hátulról csúszott rá a csereként nem sokkal korábban beállt görög Fontaszra, utólag büntetik Botka Endrét ezért a megmozdulásáért.

Szoboszlai lőtte be baloldalról, gyengén, de a labda Styles elé került, aki viszont gyengén, veszélytelenül lőtte el.

Nagy futott el a bal oldalon, félmagasan adott középre, de nagyon pontatlanul, a védők háta mögé jött a labda, Kourbelis könnyedén felszabadított.

Dzsudzsákot lecserélték, a játékos könnybe lábadt szemmel állt az őt éltető szurkolók elé, majd lassan sétálva igyekszik lepacsizni mindenkivel.

Dzsudzsák Balázs átadja a csapatkapitányi karszalagot Szoboszlai Dominiknek utolsó válogatott meccsén – Fotó: Illyés Tibor / MTI
Dzsudzsák Balázs átadja a csapatkapitányi karszalagot Szoboszlai Dominiknek utolsó válogatott meccsén – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Kettős csere a magyar csapatban: Kerkez Milos helyett Nagy Zsolt állt be, míg Dzsudzsák Balázst a tervezett módon lecserélték a búcsúmeccsén, Ádám Martin folytatja helyette. A csapatkapitányi karszalagot Szoboszlai Dominik vette át.

Szoboszlai ívelte a labdát a tizenhatosra, úgy tűnt, hogy Chatzidiakos fejéről ment ki, de végül egy nehezen összehozott kirúgás lett belőle.

Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
Fotó: Kisbenedek Attila / AFP

Masouras Nagy Ádámost kerülte meg, de a lövése fölé szállt, Dibusz nem is nagyon mozdult rá.

Rögtön a második félidő elején Dzsudzsák indult el a jobb szélen, majd elkezdte befelé húzni a labdát, hogy ballal lőjön, de végül laposra és gyengére sikerült. Itt is nagyon érezni lehetett, hogy Dzsudzsák minden áron gólt akart lőni ahelyett, hogy helyzetbe hozta volna a társait.

Szoboszlai mindössze 22 évesen lett ezzel csapatkapitány, és ha ilyen tempóban alakul a karrierje, akkor egyszer talán megdöntheti Dzsudzsák válogatottsági rekordját.

A görögök hátrafelé kezdtek, Paszhalakisz kapus ívelte előre a labdát, majd görög les miatt állította meg a partjelző a játékot.

Dzsudzsák és Szoboszlai állt a labda mögött, Dzsudzsák csavarta be, a görög védők kifejelték, nem sokkal később a játékvezető le is fújta a félidőt.

Fotó: Illyés Tibor / MTI
Fotó: Illyés Tibor / MTI

Először a jobb szélen futott el, és jobb lábas beadását Sallai lőtte a kapusba. Az ezt követő szögletet Dzsudzsák végezte el, a beadását pedig Szalai fejelte a görög kapus kezébe.

Az elmúlt 10 percben sokkal aktívabb lett a pályán, többet van nála a labda, sokat lép vissza segíteni a saját térfelére. Az előbb viszont megpróbált trükközni, és sarokkal passzolni, de kiment a labda az oldalvonalon.

Jó 30-35 méterről lőtt ballal kapura Dzsudzsák. A lövés eltalálta a kaput, bár nem volt túl veszélyes. Nagyon látszik rajta, hogy a 16-os környékén már kapura fordul, és nem a társait keresi, vagyis egyértelmű, hogy gólt akar lőni a búcsúmeccsén minden áron.

Fotó: Mónus Márton / MTI
Fotó: Mónus Márton / MTI

Próbál részt venni a játékban, de egyelőre nem igazán találja a tempót. Többször visszalépett már a saját térfelére, és ott segíti a játékot, viszont elöl egyelőre nem tudott veszélyes akciót kialakítani.

Körülbelül húsz méterről, de bőven fölé ment a labda.

Fotó: Illyés Tibor / MTI
Fotó: Illyés Tibor / MTI

Sallai szöktette Styles-t a bal oldalon a tizenhatoson belül. Styles lesvonalról lépett ki jó ütemben, majd visszatette középre a labdát Sallainak, aki okosan helyezett, sarokra tartó, lapos lövéssel meg is szerezte a vezetést.

Fotó: Mónus Márton / MTI
Fotó: Mónus Márton / MTI

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!