Karim Benzema, az elítélt csatár, aki rászolgált az Aranylabdára

2022. október 17. – 21:56

Karim Benzema, az elítélt csatár, aki rászolgált az Aranylabdára
Karim Benzema ünnepli első gólját a Barcelona elleni döntőn, 2022. október 16-án – Fotó: Juan Medina / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A friss aranylabdás Karim Benzema idén már ötödször nyerte meg a Bajnokok Ligáját, a döntőig vezető úton 15 gólt szerzett, ezzel nemcsak csapatából, a Real Madridból, hanem a teljes BL-mezőnyből kiemelkedett. 2009 óta a madridi klub játékosa, decemberben már 35 éves lesz, de a teljesítménye változatlanul imponáló. A 2018-ban világbajnok francia csapatból a szexvideós zsarolóbotránya miatt kimaradt, a novemberi vb-n viszont már a válogatottal is nagyot alkothat. Az idei aranylabdás portréja.

Hogy zavartalanul elindulhatott a futballban a kis Karim Benzema, abban édesapja rámenősségének fontos érdemei vannak. Hafid Benzema ugyanis elment Lyon egyik kerületi csapatához, a Bron Terraillonhoz, és rábeszélte az edzőt, ha már betelt is a jelentkezők létszáma, legalább nézzék meg a 9 éves fiát, mert a grundokon már az idősebbek közt is kitűnt a labdaérzékével. Megnézték, az edzőt meggyőzte, majd amikor pár hónappal később a Lyon akadémiájával játszottak, és két gólt is lőtt – ekkor vetett szemet rá a város patinás csapata. Benzema nyolcgyerekes családból származik, két testvére is focizott, de messze nem olyan szinten, mint ő.

A Lyon akadémiáján folyamatosan fejlődött, de a 2004-es ifjúsági, U17-es Európa-bajnokságon még nem ő a volt győztes francia csapat kulcsembere. Egy gólt azért rúgott az északíreknek, de a válogatott sokkal inkább Samir Nasrira, Jérémy Ménezre és Hatem Ben-Arfára épített. A 87-es korosztályt akkoriban aranygenerációként emlegették, a felsorolt három játékos is szép karriert futott be, de egyikük sem olyat, mint Benzema. Az Eb-győzelmet jelentő gólt az a Nasri lőtte a spanyolokkal szemben, aki a legjobb éveiben megfordult a Manchester Cityben is, de ő már nem is futballozik, az Anderlechtből vonult vissza két éve.

2005. január 15-én, alig egy hónappal a 17. születésnapja után már bemutatkozhatott a francia bajnokságban. 12 percet kapott a Metz ellen, és ennyi idő is elég volt neki, hogy előkészítsen egy gólt. Mivel büszke volt algériai származására, 2006-ban az algériai szövetség elnöke felkereste őt, hogy algériai színekben futballozzon, de végül elutasította az ajánlatukat. „Algéria a szüleim országa, és a szívemben van, de futballozni csak a francia válogatottban fogok” – jelentette ki határozottan.

2007 márciusában az osztrákok elleni Eb-selejtezőn mutatkozott be francia színekben, a félidőben cserélték be, nyolc perc múlva egy szabadrúgásból visszagurított labdából megszerezte a győztes gólt, 1–0-ra nyertek. 2008-ban úgy került be az Európa-bajnoki keretbe, hogy a szezonban 20 gólt ért el, és gólkirály lett a franciáknál. A románok elleni nyitómeccsen nem ment neki a játék, a lapok észrevehetetlennek, felismerhetetlennek nevezték. Franciaország tehetetlenségének szimbólumát látták benne. A nagy reményekkel érkező franciák nem jutottak tovább a csoportból, egy rúgott góllal és egy ponttal pottyantak ki az olaszok és hollandok mögött.

Benzema 2007 szeptemberében a Lyon játékosaként – Fotó: Eddy Lemaistre / Corbis / Getty Images
Benzema 2007 szeptemberében a Lyon játékosaként – Fotó: Eddy Lemaistre / Corbis / Getty Images

A következő klubszezonja is jól sikerült, a BL-csoportkörében öt gólig jutott, amivel többek között a Real Madrid érdeklődését is felkeltette. A spanyol klub 35 millió eurót fizetett ki érte – az összeg első hallásra nem volt kimagasló, de a gazdasági világválság miatt akkor a transzferárak nem voltak az egekben. Mivel azóta is a klub játékosa, a befektetésre csak a tökéletes jelzőt lehet használni, és a jelenlegi elnök Florentino Pérez egyik legjobb döntésének nevezhetjük.

A beilleszkedése nem ment gyorsan. Manuel Pellegrini elsősorban csereként számított rá, az őt váltó José Mourinho viszont már több lehetőséget adott neki, és az is kapóra jött Benzemának, hogy a csapat másik csatára, az edzők által preferált Gonzalo Higuaín sérülés miatt hosszabb időre kiesett.

Az első zűrös ügy: szex a fiatalkorú Zahia Deharral

A rendezett magánélet elő szokta segíteni egy-egy játékos kiteljesedését, ám Benzema (legalábbis karrierje elején) a kicsapongó, öntörvényű életvitelt választotta, ami problémát is okozott. 2010 áprilisában ugyanis kiderült, hogy a francia válogatott négy tagja – köztük Benzema – is szexuális kapcsolatba került az akkor még fiatalkorú Zehia Deharral, akinek fizettek is a szexért. A botrány nem Benzemát, hanem az akkor a Bayern Münchenben játszó Franck Ribéryt érintette a legérzékenyebben, hiszen ő már családos ember volt, ráadásul Münchenben látta vendégül a lányt.

Ettől még Benzemának is a bíróság előtt kellett válaszolnia a kérdésekre. Mivel Dehar bevallotta, hogy hazudott a koráról, és nem mondta el az érintetteknek, hogy még csak 16 éves, a játékosokat felmentették. Dehar később nagy ívű karriert futott be modellként, divattervezőként.

A második zűrös ügy: közreműködött csapattársa megzsarolásában

A közcímben második balhét írtunk ugyan, de nem ugorhatunk át nagyvonalúan azon sem, amikor 2013-ban az autópályán a százas táblánál 213 km/h-s sebességgel fogták meg a rendőrök Benzemát. Miután bevonták a jogsiját, papírok nélkül újra a volán mögé ült, így a rendőrség eljárás alá vonta a játékost.

Eközben viszont folyamatosan jól teljesített a pályán, még úgy is, hogy ekkoriban lényegében minden a csapat szupersztárja, Cristiano Ronaldo kiszolgálásának volt alárendelve a Real Madridnál. Benzema első nagy nemzetközi klubsikere 2014-ben jött, amikor hosszabbítás után 4–1-re verték a városi rivális Atlético Madridot a Bajnokok Ligája döntőjében. Ez volt az úgynevezett BBC-formáció, vagyis a Bale–Benzema–C. Ronaldo csatársor első komolyabb sikere – ebben Benzema volt ugyan a középcsatár, de C. Ronaldo mellett maximum csak másodhegedűs lehetett, mégis, lényegében folyamatosan 20 gól fölött járt szezononként.

Gareth Bale, Karim Benzema, Cristiano Ronaldo és Xabi Alonso egy mérkőzésen, 2014 márciusában – Vi-images / Getty Images
Gareth Bale, Karim Benzema, Cristiano Ronaldo és Xabi Alonso egy mérkőzésen, 2014 márciusában – Vi-images / Getty Images

Aztán jött a sokk: 2015 novemberében bombaként robbant a hír, hogy gyerekkori barátai megzsarolták a francia válogatott egyik játékosát, Mathieu Valbuenát. A középpályás egy szexvideón szerepelt a későbbi feleségével, a zsarolók 150 ezer eurót kértek tőle, és azt ígérték neki, ha fizet, nem hozzák nyilvánosságra. A videó feltehetően Valbuena korábbi telefonjáról került a zsarolókhoz. A nyomozás során Benzema is a rendőrség látókörébe került, egy éjszakát vizsgálati fogságban is töltött, ami után azt beismerte, hogy van szerepe az ügyben (közvetítőként), de azt is bevallotta, hogy a zsaroláshoz nincs köze, így szabadon távozhatott. „Ne idegeskedj, nincs választási lehetőséged, fogd fel, fizess” – így győzködte csapattársát, aki a pénz átadása helyett a rendőrséghez fordult.

Az ügy pikantériája, hogy Benzema egyheti fizetése is több volt, mint az az összeg, amit a zsarolók követeltek a csapattársától, mert akkoriban évi 8 millió eurót keresett a Realnál. A bíróságon nagyon sokáig húzódott az ügy, első fokon 2021-ben zárták le, a centert egyéves felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, és kisebb pénzbüntetéssel megúszta.

2015 végét és 2016 első felét ez az ügy dominálta nemcsak a francia, hanem a világsajtóban is, már csak azért is, mert a botrány miatt nem léphetett pályára egyszerre a két érintett játékos. A franciák (azóta is aktív) szövetségi kapitánya, Didier Deschamps úgy oldotta meg a helyzetet, hogy kihagyta a csatárt a hazai Eb-re készülő csapatból. Úgy indokolta, bármennyi gólt rúg is a Realban, nem hívja meg. Benzema erre meglehetősen élénken reagált, rasszizmussal vádolta meg a kapitányt. Azt sulykolta, hogy származása miatt nem szerepelhet a nemzeti csapatban.

Ekkortájt kapták fel újra egy 2013-as nyilatkozatát, mely szerint ő soha nem fogja énekelni a francia himnuszt. Még a miniszterelnök, Manuel Valls is állást foglalt, szerinte egy sportolónak példaképnek is kell lennie. Benzema úgy érvelt, a hozzá hasonlóan algériai származású Zinédine Zidane sem énekelte soha a Marseillaise-t a mérkőzések előtt.

„Nagy hatással volt rám gyerekkoromban Ronaldo, a Fenomeno. Ő minden idők legjobb csatára. Sok videót néztem róla, hogy utánozni tudjam a mozdulatait, de ez nem volt könnyű. Lehetetlen ugyanazokat a mozdulatokat végrehajtani” – nyilatkozta Benzema egyik példaképéről.

A 2016-os Eb-n és két évvel később, a világbajnok csapatban is Olivier Giroud lett a csapat középcsatára. Benzema évekkel később nem túl hízelgően azt nyilatkozta Giroud-ról, hogy amíg ő, Benzema a Forma–1-et testesíti meg, addig Giroud inkább a gokart szintjén van. A válogatott Eb-menetelését tehát csak tévéből nézhette, előtte viszont annak örülhetett május végén, hogy másodszor is megnyerte a Bajnokok Ligáját. Megint az Atlético volt az ellenfél, amit ezúttal nem hosszabbításban, hanem csak büntetők után győztek le. Akkor már az a Zidane volt az edzője Madridban, akihez számtalanszor hasonlították, mert mindkettejüknek algériai felmenőik voltak, noha teljesen más poszton játszottak.

2017-ben ismét BL-győztes lett a Reallal, a fináléban a Juventust intézték el 4–1-gyel. Az újabb sikert egy pocsék 2017–2018-as szezon követte, a bajnokságban csak öt gólt szerzett, de a BL-döntőben betalált, ami nem az elképesztő virtuozitása miatt maradt emlékezetes, hanem mert ő használta ki a Liverpool kapusa, Loris Karius hatalmas hibáját, és utána az üres kapuba gurított. 3–1-re verték a Liverpoolt, fontos főszereplője lett annak, hogy a Real Madrid történelmet írt a sorban három Bajnokok Ligája-győzelemmel. Rögtön a döntő után Cristiano Ronaldo már utalgatott a távozására, ami nem sokkal később meg is történt, így Benzema megkapta a lehetőséget, hogy kilépjen az árnyékából. Nem ment egyik pillanatról a másikra, még ha a góljai folyamatosan, idényről idényre gyarapodtak is.

A 2021–2022-es szezonja azonban minden várakozást felülmúlt

A hosszú kihagyás után 2021 nyarán visszafogadták a válogatottba, lélektanilag nem lehetett könnyű helyzet, mert a helyette preferált Giroud is ott volt az Európa-bajnokságra nevezett keretben. A portugálok ellen duplázott a csoportban, a nyolcaddöntőben Svájc ellen is így tett, de a nagy esélyesnek tartott franciák végül csak 3-3-at játszottak a svájciakkal, majd tizenegyesekkel kiestek. Az októberi Nemzetek Ligája-döntőben is eredményes volt, meg is nyerték azt a sorozatot.

A bajnokságban szabályszerűen szárnyalt Cristiano Ronaldo távozása után, a mostani Aranylabda szempontjából kifejezetten fontos legutóbbi, 2021–2022-es idényben például 27 találatig jutott, és amikor a gólkirálynak járó Pichichi-díjat átvette, úgy jellemezte őt a neves spanyol sportlap, a Marca igazgatója: „Nemcsak remek csatár, hanem nagyszerűen olvassa is a játékot.”

Fotó: Denis Doyle – UEFA / Getty Images
Fotó: Denis Doyle – UEFA / Getty Images

A Bajnokok Ligájában még ezt a teljesítményt is felülmúlta. A csoportkörben öt gólt jegyzett, aztán jött a kieséses szakasz, amelyben hat meccsen tízig jutott. A 15 góllal a sorozat gólkirálya lett, a BL történetében csak egy játékos termelt többet egy szezonban, Cristiano Ronaldo 16-tal máig rekorder.

Benzema mesterhármast rúgott a francia bajnok PSG ellen a nyolcaddöntőben, ő fordította meg 17 perc alatt 0–1-ről a találkozót a második félidőben. A negyeddöntőben a Chelsea ellen is három gólig jutott idegenben, akkor 25 perc kellett neki a mesterhármashoz. Az első kettőt fejelte, az egyik szebb volt, mint a másik: mindkét mozdulat kifejezetten nehéz, de rendkívül precízen hajtotta végre. 3–1-re nyertek Londonban, de a visszavágón a Chelsea már 3–0-ra vezetett, amikor Rodrygo kiharcolta a hosszabbítást. A ráadásban pedig megint érkezett Benzema, és a góljával lépett tovább a Real. A Manchester City elleni elődöntős párharcban három gólig jutott, bepanenkázott például egy tizenegyest az angliai meccsen. A döntőben elvették a gólját a videózás után, így be kellett érnie 44 találattal a szezonban. Nemcsak a találatai voltak fontosak, hanem a csapatra gyakorolt hatása is, ahogy Luka Modrićcsal űzték, hajtották a társaikat.

Nagyon sokan értékelték már a teljesítményét az előző hetekben és hónapokban, de talán mindenkinél fontosabb, hogy a zsarolóbotrányban áldozattá váló Valbuena is arról beszélt: megérdemli az Aranylabdát, és szurkol is neki, hogy megkapja. Lionel Messi is azt hangoztatta, hogy akkor kerül a legjobb helyre a díj, ha az Benzemáé lesz.

1998 után kapta ismét az Aranylabdát egy francia, akkor Zidane érdemelte ki, most felzárkózott mellé. Benzema egyébként az ötödik francia – Raymond Kopa, Michel Platini, Jean-Pierre Papin és a már említett Zidane után –, aki kiérdemelte ezt az elismerést. „Ma senki sincs az ő szintjén, abszolút rászolgált” – állapította meg Papin, majd úgy folytatta, hogy

„van benne egy kis van Basten, Ronaldinho és egy kicsi belőlem is. Az alkalmazkodóképessége páratlan, sokoldalúsága egyedülálló.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!