Ragyogó meccsen verte 4-3-ra a Manchester City a Real Madridot

2022. április 26. – 23:01

Ragyogó meccsen verte 4-3-ra a Manchester City a Real Madridot
Az angolok harmadik gólszerzője, Phil Foden – Fotó: Oli Scarff/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Bajnokok Ligája keddi, kimagasló színvonalú elődöntőjében a Manchester City ugyan gyorsan kétgólos előnybe került a Real ellen, háromszor is vezetett kettővel, de a lefújáskor 4-3-at mutatott az eredményjelző. Alig várjuk a jövő heti visszavágót Madridban.

A Manchester City megszenvedett a szívós Atlético Madriddal a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében, és 180 perc alatt csak egy gólt tudott rúgni, amivel tovább is jutott. Az elődöntőben a bajnokságban vezető másik madridi csapat, a Real ellen 11 perc után már két gólnál járt.

A második percben Mahrez játszotta tisztára magát, majd jobb oldalról középre adott, Kevin de Bruyne megelőzte Carvajalt, és hét méterről előrevetődve fejelte a kapu jobb oldalába a labdát. Courtois még beleért, de menteni már nem tudott.

A 11. percben a másik oldalról centereztek az angolok, De Bruyne lőtte be a labdát, a legutóbbi bajnokin négy gólig jutó brazil Gabriel Jesus lefordult a tétovázó Alabáról, hatalmas ziccerben találta magát, felnézett, és hat méterről higgadtan a kapu bal oldalába passzolt.

Gabriel Jesus a kapuba lő – Fotó: Oli Scarff / AFP
Gabriel Jesus a kapuba lő – Fotó: Oli Scarff / AFP

A Real még sohasem került ilyen gyorsan kétgólos hátrányba a BL történelmében.

Ha Mahrez jobban összpontosít a 26. percben, miután megiramodott a jobb oldalon és lövésre vállalkozott, még inkább sokkolhatta volna a spanyolokat. A rövid felső sarkot vette célba, de az oldalhálóban landolt a labdája. Guardiola nem is azon borult ki, hogy kihagyta ezt a lehetőséget a szélsője, hanem szerinte középre kellett volna gurítania a labdát, ahol Foden robogott, és tiszta helyzetben találta volna. Három perccel később Mahrez középre adott, De Bruyne a térfél közepéről a szélen felfutó Fodent játszotta meg tökéletes labdával, akinek kevéssel ment mellé a nyolc méterről eleresztett kísérlete.

Ha a meccs ezen szakaszában a Realnak voltak is kisebb lehetőségei, azt annak köszönhette, hogy az ellenfél térfelén labdát szerzett, ami rámutatott, nem stabil a hazai csapat védekezése. Éppen fél óra telt el, amikor az ezúttal is agilisan játszó Benzema kiharcolt egy szögletet, ő maga el is végezte kicsiben, középre kanyarította a labdát, ahol Alaba érkezett, és csúsztatott, 30 centivel tévesztette el a kaput, amennyivel a másik oldalon Foden.

A 33. percben a Real újra labdát szerzett, Modrić Mendyhez passzolt, aki középre adott, Benzema pedig ballal, kapásból a kapufát érintve juttatta a labdát a hálóba 10 méterről. A francia csatár félelmetes formában játszik, a kieséses BL-szakaszban ez volt a nyolcadik találata.

A felsorolás csak alátámasztja, rendkívüli iramot láttunk, és kimagasló színvonalat, bár a feszes védekezés mindkét oldalon hiánycikk volt, de ezt maximum az edzők sajnálták, a nézők a legkevésbé sem.

A Real feléledt, a Citynek cserélnie kellett, Stones nem bírta, és Fernandinho került kényszerből a védelem jobb oldalára. A Citynek így is voltak helyzetei, és ugyan 2-1-re vezetett Guardiola csapata a szünetben, mégis némileg csalódottan vonultak az öltözőbe a játékosok.

Folytatódott az őrület

A pihenőről Alaba már nem ment vissza a pályára, az osztrák védő meglehetősen bizonytalan volt az első játékrészben. Nacho foglalta el a helyét a védelem tengelyében, és két percet sem kellett várni, hogy Mahrez zavarba hozza őt. Az algériai játékos a jobbhátvéd posztjáról kapott egy indítást, eltolta Nacho mellett, kapura tört, és ballal a jobb kapufára csavarta. A kipattanó labdát Foden akár át is vehette volna, de egyből visszalőtte, és a gólvonalon helyezkedő Carvajalt találta el.

Az 53. percben Foden már nem hibázott. Fernandinho szerzett labdát a felezővonalnál, egy kényszerítővel visszakapta, elviharzott a jobb oldalon, aztán úgy varázsolta középre a labdát, hogy Fodennek fel sem kellett ugrania, és öt méterről a kapuba bólintott.

Három perc sem telt el, amikor Vinicius egy testcsellel átjátszotta még a saját térfelén Fernandinót. Mivel nem támadták meg, az ötös sarkáig vitte a labdát, és ha már ott volt, a kapu bal sarkába helyezte.

Átmenetileg vettek vissza csak a tempóból a csapatok; miután Laporte a saját kapujánál mentett Benzema elől komoly helyzetben, a másik kapunál Zincsenko labdájára nagyszerűen érkezett, de Courtois ekkor a helyén volt, és másodszorra magához ölelte a labdát.

A 76. percben egy tanítani való játékvezetői ítéletet láthattunk.

A temesvári Kovács István adhatott volna egy szabadrúgást jó szögből az angoloknak, miután Kroos látványosan megakasztotta és felborította Zincsenkót. A bíró azonban nem akasztotta meg a támadást, ezt Bernando Silva észlelte a leggyorsabban, már a tizenhatoson belül tolt egyet a labdán, majd kilőtte a rövid felső sarkot. Csodás gól volt. Courtois utóbb bevallotta, hogy ő is a sípszót várta, mint a játékosok többsége.

Modrić válaszolt, nem túl erős lövése suhant a kapu felé, de mellément. A 82. percben Kovács kiszúrta, hogy egy fejpárbajnál kézzel ért a labdához Laporte, és mivel ez a tizenhatoson belül volt, azonnal a büntetőpontra mutatott. A VAR a döntés helyességét igazolta, Benzema állt a labda mögé, és ha a múlt héten egy meccsen két tizenegyest kihagyott is az Osasuna ellen, ezt most panenkás mozdulattal nyeste a léc alá, a kapusnak esélye sem volt a hárításra. (Az elődöntők játékvezetői közül jelölik azt, aki a döntőben is közreműködhet, Kovácsnak ez a találkozó jó ajánlólevél volt.)

A City megpróbálta ismét kétgólosra növelnie az előnyét, volt is esélye, de már nem sikerült. A folytatás a jövő héten, joggal reménykedünk abban, hogy hasonló színvonalon. A City tavaly bejutott a fináléba, de veszített a Real 2018 után lehet ismét döntős.

Megjósolhatatlan, mi lesz a visszavágón, annyi azonban biztos, hogy a Real valahányszor csak elbúcsúztatta a címvédőt, mind a négyszer meg is nyerte a sorozatot. A spanyolok pedig az előző fordulóban a tavalyi győztes Chelsea-t ejtették ki. Szerdán a Liverpool a Villarrealt fogadja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!