Vizes vb: elődöntős a magyar női pólóválogatott, idegőrlő meccsen egy góllal verték az ausztrálokat

2022. június 28. – 22:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Éremért játszhat a magyar női vízilabda-válogatott a hazai rendezésű világbajnokságon, miután a kedd esti negyeddöntőben 7-6-ra legyőzték az ausztrál csapatot. Csütörtökön a holland válogatott lesz az ellenfél a döntőbe jutásért.

Az argentinok 23-6-os legyőzése után igazi erőpróba várt kedd este a magyar női vízilabda-válogatottra: a hazai rendezésű világbajnokság negyeddöntőjében az ausztrál csapat volt az ellenfelük. Az ausztrálok a vb legkönnyebb csoportját nyerték meg, Új-Zélandot, Kazahsztánt és Brazíliát győzték le, amivel egyenes úton jutottak a legjobb nyolc közé. Ezzel szemben a magyar csapatnak már két keményebb meccse is volt a tornán: az olaszoktól egy góllal, 10-9-re kaptak ki, a kanadaiakat viszont 11-7-re verték a csoportkörben.

A margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában rendezett meccs első gólját az ausztrál Tilly Kearns szerezte egy centerezés után. A magyar válogatott hamar egyenlített: Magyari Alda gyors indítása után Vályi Vanda úszott meg, ziccerben önzetlenül lepasszolta a labdát Keszthelyi-Nagy Ritának, akinek így már csak az üres kapuba kellett betalálnia. Gurisatti Gréta emberelőnyös góljával a magyar válogatott átvette a vezetést. A negyed vége a kondaiaké volt: Zoe Arancini góljával előbb egyenlítettek, majd Bronte Halligan használt ki egy fórt, és 3-2-re fordítottak. Az ausztrál kapus, Gabriela Palm több nagy védést is bemutatott, így egygólos előnnyel fordulhattak a második negyedre.

A második negyedben a magyar csapat rengeteg helyzetet rontott el, hol az ausztrál kapus védett, hol a blokkról vagy a kapufáról jött le a lövés. Eközben az ausztrál támadójáték is akadozott, még kettős emberelőnyből sem tudták bevenni Magyari kapuját. Hét perc után végül Keszthelyi-Nagy góljával sikerült egyenlíteni. Több gól nem esett a negyedben, egy félidő után 3-3 volt az állás. A magyar csapatnak az első két negyed alatt összesen húsz lövése volt, amiből Palm hetet védett.

A magyar női vízilabda-válogatott tagjai az Ausztrália elleni világbajnoki negyeddöntőben – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
A magyar női vízilabda-válogatott tagjai az Ausztrália elleni világbajnoki negyeddöntőben – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A harmadik negyed elején a magyar csapat kihasznált egy emberelőnyt, és Vályi góljával újra átvették a vezetést. A folytatásban a magyar védekezés jól működött, az ausztrálok emberelőnyben sem tudtak gólt lőni. A játékrész vége felé Rybanska Natasa harcolt meg az újabb magyar gólért, három védővel a nyakán is az ausztrál kapuba tudta húzni a bejátszást. Az utolsó negyed előtt két gól volt a magyar csapat előnye, (5-3).

A negyedik negyed elején az ausztrálok Halligan ötméteresével felzárkóztak egy gólra, de Rybanska újra megvillant, és visszaállította a kétgólos különbséget. Abby Andrews kihasznált egy kettős emberelőnyt, de a magyar csapatnak megint volt erre válasza: egy emberelőnyös figura végén Keszthelyi-Nagy kilőtte a jobb alsót, amivel a hetedik magyar gólt is megszerezte. A mérkőzés utolsó gólja Halligané volt, de újabb ausztrál támadásra már nem maradt idő, így a magyar válogatott 7-6-ra megnyerte ezt az idegőrlő negyeddöntőt. Csütörtök este a holland válogatott lesz a következő ellenfelük az elődöntőben.

„Egy igazi gennyes meccs volt, ma megmutattuk, hogy nemcsak vízilabdázni, hanem küzdeni is tudunk. Az ausztráloknak ilyen a játékuk, természetesen ebben fel lehet őrlődni, de ezúttal mi nyertük ezt a kegyetlen fizikai csatát. Közhely, de minden világversenyen a negyedöntő a legnehezebb meccs, ezt most hozta a csapat, amivel teljesítette a legfontosabb feladatát” – értékelt a találkozót követően Bíró Attila, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. (MTI)

Jegyzőkönyv

  • Magyarország–Ausztrália 7-6 (2-3, 1-0, 2-0, 2-3)

    Gólszerzők: Keszthelyi-Nagy 3, Rybanska Natasa 2, Gurisatti, Vályi, illetve Halligan 3, Andrews, Arancini, Kearns,

A negyeddöntők további eredményei:

  • Olaszország–Franciaország 17-7 (3-2, 4-1, 6-1, 4-3)
  • Egyesült Államok–Spanyolország 13-8 (3-3, 3-2, 5-3, 2-0)
  • Görögország–Hollandia 7-12 (3-3, 3-2, 5-3, 2-0)
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!