Vizes vb: a női pólósok 23-6-ra verték Argentínát, negyeddöntősök

2022. június 26. – 19:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyon könnyed mérkőzéssel kezdte a magyar női vízilabda-válogatott a kieséses szakaszt a budapesti vizes vb-n. Miután a csoportban csak a második helyen végeztünk Olaszország mögött, a negyeddöntőbe jutásért a saját csoportjában az Egyesült Államok és Hollandia mögött harmadik helyen végzett Argentína volt a mieink ellenfele.

A két ország női pólósai még sosem játszottak egymással, ami annak fényében aligha meglepő, hogy a mieink a FINA világranglistájának 4. helyén állnak, míg az argentinokat nem találtuk az első 30 között, és végeztek a csoportban a 3. helyen, hogy az amerikaiaktól 23-3-ra, a hollandoktól 29-6-ra kaptak ki. A mieink a csoportkörben 35-4-re verték Kolumbiát, 11-7-re Kanadát, de az olaszoktól elszenvedett 10-9-es vereség miatt nem jutott automatikusan, csoportelsőként a 8 közé, hanem plusz egy play off meccset kellett játszaniuk (a vb-n 4 csoport van, azok győztesei továbbjutnak a nyolc közé, a csoportmásodikok és -harmadikok kényszerülnek egymás ellen vízbe szállni).

A meccs már az első negyedben eldőlt, a mieink 4-0-ra nyerték az első nyolc percet, ötméteresből (Faragó), lefordulásból (Gurisatti) és emberelőnyből (Rybanska, Keszthelyi) is szereztünk gólt. Az argentinok a második játékrészt góllal kezdték, szabaddobásból, de aztán egy gólváltás után, 5-2-t követően ismét csak magyar gólok születtek. Két negyed után 11-2 volt az állás, a második negyedben Szilágyi 3 gólt szerzett, Faragó, Gurisatti, Keszthelyi, Rybanska talált még be.

A második félidő első része, a harmadik negyed Gurisattiról szólt: előbb tízgólosra növelte az előnyt, majd egy argentin és Vályi-gól után ismét ő talált be, utána Leimeter, majd egy argentin gól után megint csak Gurisatti talált be; ekkor ő már egyedül verte 5-4-re Argentínát. A harmadik negyedet végül 6-3-ra nyertük, vagyis ekkor 17-5 volt az állás. Az utolsó játékrészben már sokkal kevésbé koncentráltak a mieink, de ez csak egy átmeneti üresjáratot eredményezett. A végeredmény … lett, a mieink támadójátéka egy-egy megakadás ellenére szinte hibátlan volt – kellett persze ehhez az is, hogy az argentinok, főleg a negyedek második részében, néha le-lemaradtak visszaúszásban –, viszont a védekezésünket egy komolyabb meccsen komolyabban meg kell szervezni.

Jegyzőkönyv

Magyarország-Argentína 23-6 (4-0, 7-2, 6-3, 6-1)
Gólszerzők: Gurisatti 5, Szilágyi 4, Faragó, Vályi 3-3, Máté, Rybanska, Keszthelyi 2-2, Leimeter, Garda, illetve Leonard 3, Gerschcovsky, Comba, Hatcher

– A célt elértük, ezt nem lehetett lefürödni, keményen oda kellett állni néhány helyzetben. Remélem, ez erősíti az önbizalmat, ez kelleni is fog két nap múlva. Hétfőn kezdődik a felkészülés az ausztrálok elleni meccsre. Brutális fizikai vízilabdát játszanak, ezt a kemény párharcot kell bírni – értékelte a meccs után Bíró Attila szövetségi kapitány.

A play off további vasárnapi eredményei: Kanada-Hollandia 7-10, Új-Zéland-Franciaország 13-14 (b), Kazahsztán-Spanyolország 1-14

A mieink ellenfele a keddi negyedöntőben az az Ausztrália lesz, amely a vb talán legkönnyebb csoportját nyerte Új-Zéland, Kazahsztán és Brazília előtt. Az ausztrálok egy-egy olimpiát és vb-t nyertek, de mindkettőt elég régen: vb-t 1986-ban, míg olimpiát hazai vizekben, 2000-ben. A tavaly megrendezett 2020-as olimpián 5. helyen végeztek, de nekünk leginkább a 2019-es vb-ről lehetnek emlékezetesek: akkor épp előttünk szerezték meg a 3. helyet, miután a bronzmeccsen 10-9-re vertek minket.

A további keddi negyeddöntők: Olaszország-Franciaország, Egyesült Államok-Spanyolország, Görögország-Hollandia.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!