Lehengerlő harmadik negyeddel a magyar női pólósok legyőzték Kanadát

2022. június 24. – 22:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar női vízilabda-válogatott 11-7-re nyert Kanada ellen a világbajnokság utolsó csoportmeccsén. A harmadik negyedben a magyar csapat lehengerelte ellenfelét, négy gólt lőtt, miközben egyet sem kapott. Bíró Attila csapata így a második helyen jutott be a nyolcaddöntőbe, ahol vasárnap az argentin válogatott lesz az ellenfele.

A magyar csapat hétfőn kiütéses győzelemmel kezdte a hazai rendezésű világbajnokságot, Kolumbiát 35-4-re győzte le az első fordulóban. Az A csoport rangadója azonban nem úgy sikerült, ahogy azt Bíró Attila szövetségi kapitány eltervezte: szerdán az olaszok 10-9-re nyertek. A kanadaiak az első meccsükön 7-7-es döntetlent játszottak az olaszokkal, a kolumbiaiakat pedig 22-2-re verték.

A péntek este 19:30-kor kezdődő mérkőzésen az olaszok a papírformának megfelelően 31-5-re legyőzték Kolumbiát a Hajós Alfréd Uszodában, amivel bebiztosították a csoportgyőzelmüket és a negyeddöntős helyüket. Így a magyar–kanadai meccs tétje az volt, hogy melyik válogatott jut tovább a második, illetve a harmadik helyen a nyolcaddöntőbe. A magyar csapatnak mindenképp győznie kellett a második helyért.

Első negyed: 2-1

A ráúszást Vályi Vanda nyerte, így a magyar csapat vezethette az első támadást, Gurisatti Gréta lövése a kapufáról jött ki. Egy gyors lefordulás után a csapatkapitány Keszthelyi-Nagy Rita harcolt ki ötméterest, amit Szilágyi Dorottya magabiztosan be is lőtt, megszerezve ezzel a meccs első gólját. Egy perccel később Gurisatti a második magyar gólt is megszerezte. A negyed vége féle a kanadaiak kihasználtak egy kettős emberelőnyt, Verica Bakoc talált a magyar kapuba. Több gól már nem született ebben a játékrészben.

Második negyed: 5-4

A negyed elején a kanadaiak két kapufát is lőttek, míg Vályinak labdája volt a 3-1-hez, de a pattintott lövése elkerülte a kaput. A gólcsendet végül Gurisatti törte meg egy szélről eleresztett lövéssel. A kanadaiak egy jó bejátszás után, a center Hayley McKelvey góljával 3-2-re felzárkóztak. A fordulás után a magyar csapat is lőtt egy centerezős gólt, Rybanska Natasa fordult le a védőkről, és a hálóba vágta a labdát. A kétgólos előny sajnos nem tartott sokáig, a kanadaiak Axelle Crevier góljával egyből felzárkóztak.

Ezután egy lélektanilag fontos gólt szerzett a magyar csapat, Leimeter Dóra távoli lövése a kapufáról lepattant, és elsőre nehezen volt megállapítható, hogy bent volt-e a kapuban, vagy sem. Videózás következett, ami után a játékvezetők gólt ítéltek. A kanadaiak azonban Crevier klasszis ejtésével megint feljöttek egy gólra. A negyed utolsó támadása a kanadaiaké volt, de Shae La Roche lövését Magyari Alda védte, így megmaradt a magyar előny.

Gurisatti Gréta és a kanadai Kyra Christmas – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Gurisatti Gréta és a kanadai Kyra Christmas – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Harmadik negyed: 9-4

A kulcsfontosságú harmadik negyedet a magyar válogatott lehengerlően kezdte, három perc alatt három gólt lőtt: előbb Keszthelyi-Nagy Rita használt ki egy emberelőnyt, utána Szilágyi Dorottyával lövetett gólt, majd megint ő volt eredményes. Ezalatt a kanadaiak egy gólt sem lőttek, így az állás pillanatok alatt 8-4-re változott.

David Paradelo kanadaiak szövetségi kapitány időt is kért, de ez nem sokat segített nekik. A következő gólt megint a magyar csapat szerezte, emberelőnyben Keszthelyi-Nagy lőtt gólt, ami már a harmadik találata volt ebben a negyedben. A védekezés is remekül működött, a kanadaiak még emberelőnyben sem tudtak gólt dobni. A magyar csapat ezzel a 4-0-s negyeddel nagy lépést tett a győzelem felé.

Negyedik negyed: 11-7

A zárónegyedben is kiváló volt a magyar csapat védekezése, sorra blokkolták a lövéseket. Egy emberelőnyös szituációban Vályi Vanda maradt üresen, aki egy pontos átlövéssel megszerezte az első gólját a meccsen. A hosszú kanadai gólcsendet végül Kyra Christmas törte meg egy távolról eleresztett lövéssel. Ezt követően McKelvey két góljával 10-7-re felzárkóztak. Bíró Attila ekkor időt kért, és rendezte a sorokat. A magyar csapat kihasználta a fórt, Leimeter éles szögből, a jobb szélről lőtt nagy gólt, amivel tulajdonképpen lezárta a mérkőzést. Az utolsó percekben már nem esett gól, így a magyar válogatott 11-7-re nyert.

A magyar csapat következő ellenfele a B csoport harmadik helyezettje, az argentin válogatott lesz a vasárnapi nyolcaddöntőben. Ha Bíró Attila csapata hozza a papírformát ezen a mérkőzésen, akkor a negyeddöntőben Ausztráliával játszhat. A vereséggel a kanadaiak egy sokkal erősebb ágra kerültek, vasárnap a holland csapat lesz az ellenfelük a nyolcaddöntőben.

Bíró Attila szövetségi kapitány a meccs után azt nyilatkozta, hogy a végéig kellett küzdeniük és védekezniük, mert a kanadai csapat nagyon szívós volt. „Védekezésben sokat javultunk, és nyilván támadásban is” – tette hozzá. Bíró szerint nem lesz kérdéses az argentinok elleni győzelem.

Jegyzőkönyv

  • Magyarország–Kanada 11-7 (2-1, 3-3, 4-0, 2-3)

    Gólszerzők: Keszthelyi-Nagy 3, Szilágyi 2, Gurisatti 2, Leimeter 2, Rybanska, Vályi, illetve McKelvey 3, Crevier 2, Bakoc, Christmas

A csoport másik meccsén:

  • Olaszország–Kolumbia 31-5 (5-2, 7-0, 6-2, 13-1)

Az A csoport végeredménye:

  • 1. Olaszország 5 pont
  • 2. Magyarország 4 pont
  • 3. Kanada 3 pont
  • 4. Kolumbia 0 pont
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!