Vizes vb: elvesztette a csoport rangadóját a női pólóválogatott, 10-9-re nyertek az olaszok

2022. június 22. – 22:04

frissítve

Vizes vb: elvesztette a csoport rangadóját a női pólóválogatott, 10-9-re nyertek az olaszok
Magyari Alda kapus és az olasz Giulia Viacava a vizes világbajnokság női vízilabda tornáján 2022. június 22-én – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A második félidőben dobott három gól kevésnek bizonyult a női pólóválogatottól a csoport rangadóján Olaszország ellen. A fokozatosan ritmusba jövő olaszok a harmadik negyedben fordítottak, és végül 10-9-re nyertek, nagyot lépve a csoportelsőség felé.

A férfi pólóválogatott keddi, Montenegró ellen megnyert rangadója után szerdán a női csapatnak is eljött a csoportkör legnehezebb mérkőzése, ők a riói olimpiai ezüstérmes olaszokkal találkoztak. A Kolumbia elleni 35-4-es, kiütéses vb-nyitány remek bemelegítést jelentett, ezek után viszont egyértelműen magasabb sebességi fokozatba kellett kapcsolni Bíró Attila csapatának.

Hiába lett keményebb az ellenfél, a mérkőzés ugyanúgy indult, mint Kolumbia ellen: Parkes Rebecca góljával a magyar válogatott szerzett vezetést, emberelőnyből. Vályi Vanda góljával 2-0-ra nőtt az előny, az olaszok viszont az emberelőnyös helyzetek remek kihasználásával tapadtak, igaz, szerencsére magyar oldalon is jól ment az emberelőnyös helyzetek befejezése, így az első negyed 4-3-as magyar vezetéssel ért véget.

A magyar csapatnál Parkes emelkedett ki az első két negyedben, amellett, hogy három gólt szerzett, több emberelőnyt is összehozott. Eközben viszont az olaszok futószalagon kapták az emberelőnyös szituációkat, ráadásul Caterina Banchelli is elkezdett védeni az olasz kapuban, így a 2-2-es negyed azt jelentette, a félidőre maradt az egygólos magyar előny. Az első két negyedben született 11 gólból 10 emberelőnyben született, egyedül Parkes talált be egyszer fór nélkül.

A harmadik negyedet egy újabb emberelőnyös olasz gól nyitotta – ekkor még nem volt Magyari Aldának védése a mérkőzésen, de ez ez hamar változott –, majd az első, nem emberelőnyből szerzett olasz találat már azt jelentette, hogy a mérkőzés során először hátrányba került a magyar válogatott. A folytatásban ha lassan is, de megjött a harmadik negyed első találata, amivel 7-7-re egyenlítettünk, részben egy jól ütemezett időkérésnek köszönhetően.

Az olaszok viszont visszavették a vezetést a negyed végére, Claudia Marletta ötméteresből módosította 8-7-re az állást, de talán ennél is fájóbb volt, hogy még az utolsó negyed előtt végleg kiállították Geraldine Mahieu-t a magyar csapatból. Az utolsó negyed előtt az olaszoknál 12, nálunk 11 kiállítás volt már – a sok kiállításra adott taktikai válasz, nevezetesen a centerekre játszás az olaszoknak kedvezett inkább, ez hozott fordulatot a harmad végére.

Gurissati Gréta és az olasz Elisa Queirolo – Koszticsák Szilárd / MTI
Gurissati Gréta és az olasz Elisa Queirolo – Koszticsák Szilárd / MTI

A negyedik negyedben egy másodperc híján 3,5 percet kellett várni az első gólra, ekkor Szilágyi Dorottya egyenlített a hosszú ideje nehézkesen játszó magyar csapatból. Máté Zsuzsanna végleg kiállítása viszont újabb olasz emberelőnyt hozott, ezután pedig a rangadón először kettővel is meg tudtak lépni az olaszok. Sajnos a magyar csapat játékába nem jött újabb lendület, Keszthelyi Rita a végén már csak szépíteni tudott, 10-9-re nyertek az olaszok.

Mivel a csoport első fordulójában Olaszország és Kanada 7-7-es döntetlent játszott, a szerdai olasz győzelem azt jelenti, hogy szinte biztosan elúszott a csoport első helye a magyar csapat számára (hacsak Kolumbia óriási meglepetésre le nem győzi az olaszokat), ráadásul kötelező a győzelem pénteken Kanada ellen a továbbjutás érdekében.

Jegyzőkönyv

Olaszország–Magyarország 10-9 (3-4, 2-2, 3-1, 2-2)
Gólszerzők: Marletta, Avegno 2-2, Tabani, Queirolo, Giustini, Picozzi, Galardi, Viacava 1-1, illetve Parkes 3, Szilágyi 2, Vályi, Gurisatti, Keszthelyi, Garda 1-1

A csoport másik meccsén:
Kolumbia–Kanada 2-22 (1-3, 1-5, 0-7, 0-7)

Az A csoport állása:

1. Kanada 3 pont
2. Olaszország 3 pont
3. Magyarország 2 pont
4. Kolumbia 0 pont

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!