Vizes vb: 12-8, sima győzelem férfi pólóban Montenegró ellen

2022. június 21. – 22:34

frissítve

Vizes vb: 12-8, sima győzelem férfi pólóban Montenegró ellen
Varga Dénes (kék sapkában) és a montenegrói Vasilije Radovic a magyar-montenegrói vízilabda-mérkőzésen. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Másolás

Vágólapra másolva

A budapesti vizes világbajnokságon kedd este Montenegró ellen a férfi pólósaink is lejátszották első csoportmeccsüket (a nők hétfő este Kolumbia kiütésével kezdtek). Azt is mondhatjuk, hogy ez volt az egyetlen fontos meccsünk a kieséses szakasz előtt, a csoportban ugyanis Grúzia és Brazília lesz a további két ellenfél, márpedig ettől a két csapattól még sosem kaptunk ki (utolsó meccseinken a brazilokat a 2016-os olimpián 13-4-re, a grúzokat a 2018-as Eb-n 12-5-re vertük).

Igaz, Montenegrótól is már elég régen, a 2018-as barcelonai Európa-bajnokság 5–8. helyéért vívott meccsen. A sorozat most sem szakadt meg: a mieink a harmadik negyedben már 9-4-re is vezettek a 2020-ban Világligát és Eb-bronzérmet nyert montenegrói csapat ellen, és végül négy góllal, 12-8-ra győztek.

A csoportrangadónak csak az első negyede volt izgalmas, nyolc perc után 3-3 volt az állás, de végig mi vezettünk. A montenegróiak mindhárom góljukat emberelőnyből lőtték, a mieink két emberelőnyös gólt szereztek, de az első gólt, nyomban az első percben, Vámos akcióból lőtte.

A második negyedben az első gólt egy megúszás után a montenegróiak szerezték, ezzel 4-3-ra vezettek – ekkor voltak először és utoljára előnyben. Előbb előnyből egyenlítettünk, majd a 14. percben Zalánki már második gólját lőtte, ezzel 5-4-re nálunk volt az előny. A nagyszünetig már csak egy gól született, ismét Zalánki lőtte, most emberelőnyből, így lett 6-4.

A harmadik negyedben a később a meccs játékosának választott magyar kapus, Vogel Soma hatalmas védések sorozatát mutatta be, Varga Dénesnek – és a magyar csapatnak – egy ejtés után szerencsésen gólt ítélt a videóbíró (7-4), majd Vámos pattintotta be a második gólját, aztán a korábban 4-4-re egyenlítő Jansik egy ejtéssel 9-4-re alakította az állást. Montenegró ekkor, a 22. percben időt kért, és az utolsó szünetig fel is jöttek 9-6-ra.

Az utolsó negyedet viszont ismét a mieink dominálták, igaz, egy montenegrói gól és egy magyar időkérés után, 9-7-nél indult be újra a magyar henger. Zalánki belőtte a negyedik gólját, aztán Angyal lövésével már 11-7 volt, végül még szerzett egy gólt a montenegrói Petković – négyet lőtt a nyolc góljukból – és egy megúszás után Burián, így alakult ki a 12-8-as végeredmény.

A meccs után Märcz Tamás szövetségi kapitány arról beszélt: tisztában volt azzal, hogy még nem lesz a legjobb formában a gárda. Az apró hibák mellett arra is kitért, hogy oda kell figyelni: ne kapjunk könnyű emberhátrányokat. A négygólos Zalánki Gergő is elismerte, hogy nincs még jó formában a csapat. „Hullámzó volt a teljesítményünk, ez pedig egy erősebb válogatott ellen nem működhet. Sok apró hibát követtünk el, de a negyeddöntőig még jó néhány napunk van” – idézi az MTI a Pro Reccóval Bajnokok Ligája-győztes játékost.

Jegyzőkönyv

Magyarország – Montenegró 12-8 (3-3, 3-1, 3-2, 3-2).
Gólszerzők: Zalánki 4, Vámos, Jansik 2-2, Pohl, Varga, Angyal, Burián 1-1, illetve Petković 4, Banićević, Radović, Averka, Mršić 1-1.
A Benedek Tibor-különdíjas (a mérkőzés legjobbja) a 19 lövésből 11-et hárító Vogel Soma lett.

A csoport másik meccsén:
Brazília – Grúzia 10-14 (2-2, 3-3, 3-6, 2-3)

Az A csoport állása:

1. Grúzia 1 – – 14-10 2 pont
2. Magyarország 1 – – 12-8 2 pont
3. Brazília – – 1 10-14 0 pont
4. Montenegró – – 1 8-12 0 pont

A magyar válogatott csütörtök este kilenckor a brazilokkal, majd szombaton, szintén este kilenckor a grúzokkal játszik.

Kedden egyébként a világbajnokság mind a 16 férfi vízilabdacsapata elkezdte a tornát. A világranglista élmezőnyébe tartozó csapatok közül

  • a világranglista-vezető, olimpiai ezüstérmes görögök 8-8-as döntetlent játszottak a horvátokkal,
  • az olimpiai bajnok szerbek 17-13-ra verték a 2020-ban Világliga-ezüstérmes USA-t,
  • a spanyolok 19-2-es, az olaszok 22-4-es győzelemmel kezdtek Kanada, illetve Dél-Afrika ellen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!