Gyárfás a Turi-ügyről: Hozzám nem érkeztek észrevételek. Semmi

2021. november 24. – 08:28

Másolás

Vágólapra másolva

Megszólalt a Turi-ügy kapcsán Gyárfás Tamás, aki Turi György legnagyobb sikerei idején, 1993 és 2016 között vezette a Magyar Úszó Szövetséget. Gyárfás a 24.hu-nak azt mondta, hozzá nem érkeztek panaszok arról, hogy az úszóedző verbálisan vagy fizikailag bántalmazta a tanítványait.

„Hozzám nem érkeztek észrevételek. Semmi. Képzelje, Cseh Laci édesapjával egy iskolába jártam, a Kölcseybe, kifejezetten jóban voltunk, napi kapcsolatot tartottunk a fia miatt, de ő sem jelzett nekem semmit” – mondta Gyárfás, aki állítása szerint az első esetről Szepesi Nikolett könyvének kapcsán értesült. A volt úszónak 2013-ban jelent meg az Én, a szexmániás című önéletrajzi könyve, amelyben arról is írt, hogy Turi megütötte őt az egyik edzésen.

„A Szepesi-könyv kapcsán értesültem az első esetről. Niki helyesen járt el, de akkor nem nyíltak meg a szájak, kivéve Kiss Noémit, aki ha jól emlékszem, akkor is felszólalt, de nem csatlakoztak hozzá további versenyzők”

– mondta Gyárfás.

A volt úszóelnök arról is beszélt, hogy az első jelzés után lefolytattak egy vizsgálatot, és felkérték Herczog Máriát, hogy dolgozzon ki egy gyermekvédelmi programot a számukra. „Lezajlott egy nagy továbbképző rendezvény, még egy angol előadót is felkértünk, az összes edző részt vett rajta. De mire a program tartalmat kapott volna, már lemondtam az elnökségről” – mondta.

Turi György legeredményesebb tanítványa, a kétszeres világbajnok, olimpiai ezüst- és bronzérmes Cseh László volt az első, aki arról beszélt, hogy lelki terrorban éltek az edzéseken. Később Kozma Dominik is megerősítette Cseh állításait, és elmondta, hogy előfordult olyan, hogy Turi a hajánál fogva rángatott ki valakit a medencéből.

Szepesi Nikolett megütését maga Turi is elismerte. Egerszegi Krisztina gyerekkori edzőtársa, Kiss Noémi író szintén arról beszélt, hogy az úszóedző évtizedekkel ezelőtt testi fenyítést alkalmazott a tanítványain. Dara Eszter állítása szerint Turinál automatikus volt, hogy rácsapott és belemarkolt a lányok fenekébe. A botrány hatására Turi önként felfüggesztette alelnöki tevékenységét a Magyar Úszó Szövetségben, ahol úgy döntöttek, hogy öttagú bizottságot állítanak fel, amely meghallgatja valamennyi érintettet, és jelentést készít a történtekről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!