Gyurta Dániel: Gyárfás több órán át arról győzködött, hogy Turi György legyen az edzőm

2021. november 15. – 21:29

Másolás

Vágólapra másolva

Az olimpiai bajnok Gyurta Dániel az ATV Egyenes Beszéd című műsorában beszélt az elmúlt hetekben kirobbant Turi-ügyről. Gyurta elmondta, hogy bár ő sosem volt a Spartacus és Kőbánya SC versenyzője, és Turi György sem volt az edzője, pontosan tudta, hogy Turi milyen szigorú, és hogy milyen kemény edzéseket tart. Azon viszont meglepődött, hogy Turit az egyik volt tanítványa szexuális zaklatással vádolta, Gyurta elmondása szerint ő sosem látott erre utaló jelet.

Gyurta szerencsésnek érzi magát, hogy az edzői vele sosem viselkedtek így. Arra a kérdésre, hogy van-e egy úszónak ténylegesen szabad döntése, a saját példáját hozta fel. A 2006-os budapesti Európa-bajnokság nem úgy sikerült számára, ahogy azt edzőjével, Széles Sándorral eltervezték, a döntőbe sem jutott be 200 méter mellen. Gyurta szerint ezután az úszószövetség akkori vezetése, Gyárfás Tamás elnök, Ruza József főtitkár és Kiss László szövetségi kapitány több órán át arról győzködték, hogy váltson edzőt, és menjen át Turi Györgyhöz.

„Az akkori szövetségnek az elnöke, az akkori szövetségnek a főtitkára, az akkori szövetségnek a szövetségi kapitánya mindent elkövettek annak érdekében, hogy egy 16 éves versenyzőt átvigyenek egy másik edzőhöz, mert akkor pont egy rossz éve volt. Gondolok itt a 2006-os budapesti Eb-re, ahol én egyébként Széles Sándorral készültem, és nem sikerült jól az Eb. Bementek a szállodai szobámba, és három órán keresztül győzködtek, hogy nekem Turi Györgyhöz kell átmennem. És én pont azért nem mentem át, mert azokkal a fölkészítési módszerekkel nem tudtam azonosulni”

– mondta Gyurta, aki azt is hozzátette, mindezek ellenére nem szabad elvitatni Turitól, hogy egyébként egy sikeres edző.

A 2012-es londoni olimpián aranyérmet nyert Gyurta jelenleg a Magyar Úszó Szövetség elnökségi tagja. Az elnökség múlt héten döntött egy vizsgálóbizottság felállításáról, amely ki fogja vizsgálni a Turi ellen felhozott vádakat. „Az biztos, hogy ez most egy nagyon nehéz ügy, és ami a legrosszabb az egészben, hogy az egész magyar úszósportot ezzel azonosítják. Ezt én nagyon veszélyesnek látom. Az, hogy esetleg vannak kirívó napok, kirívó edzések, az edző esetleg úgy szól a versenyzőhöz, ami nem helyes, az nem feltétlen jelenti azt, hogy az egész úszósport ilyen” – mondta Gyurta.

Gyurta Dániel a Komjádi uszodában 2018. március 27-én – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Gyurta Dániel a Komjádi uszodában 2018. március 27-én – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Turi György legeredményesebb tanítványa, a kétszeres világbajnok, olimpiai ezüst- és bronzérmes Cseh László volt az első, aki két interjúban is arról beszélt, hogy lelki terrorban éltek az edzéseken. Később Kozma Dominik is megerősítette Cseh állításait, és elmondta, hogy előfordult olyan, hogy Turi a hajánál fogva rángatott ki valakit a medencéből. Szepesi Nikolett megütését maga Turi is elismerte.

Egerszegi Krisztina gyerekkori edzőtársa, Kiss Noémi író szintén arról beszélt, hogy az úszóedző évtizedekkel ezelőtt testi fenyítést alkalmazott a tanítványain. Dara Eszter állítása szerint Turinál automatikus volt, hogy rácsapott és belemarkolt a lányok fenekébe, Bernek Péter pedig azt nyilatkozta, hogy már 14 éves korában nyomdafestéket nem tűrő módon ordibált vele az edző.

A botrány hatására Turi önként felfüggesztette alelnöki tevékenységét a Magyar Úszó Szövetségben. A szövetség a csütörtöki elnökségi ülésén megtárgyalta az edzőről nyilvánosságra került információkat, úgy döntöttek, hogy öttagú bizottságot állítanak fel, amely a közeljövőben meghallgatja valamennyi érintettet, és jelentést készít a történtekről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!