Bernek Péter: Turi György már 14 éves koromban nyomdafestéket nem tűrő módon ordibált velem

2021. november 13. – 16:17

Másolás

Vágólapra másolva

Turi György egykori tanítványa, Bernek Péter is megszólalt az elmúlt napokban kibontakozó úszóbotrány kapcsán. Bernek a Népszavának adott interjúban elmondta, hogy őt ugyan sosem ütötte meg Turi, de szerinte vele is elfogadhatatlanul viselkedett.

A ma már úszóedzőként dolgozó Bernek szerint Turi Györgynek két arca van: az uszodán kívüli és az, amikor beér a medencetérbe.

„Nincs rá jobb szó: átváltozik. Nyomdafestéket nem tűrő módon ordibált velem már 14-15 évesen. Ez szerintem még a régi világba se fért nagyon bele, nemhogy a maiba”

– mondta a rövidpályás világ- és Európa-bajnok Bernek, aki szeptember óta Turi utolsó sikeres tanítványának, Késely Ajnának az új edzője.

„Egy válogatott versenyen voltunk Rómában, ott leültem beszélgetni a Jövő SC úszóival, ő pedig elkezdett ordibálni velem, hogy miért ülök ahhoz a csapathoz. Sokszor elszidott mindennek, anyázástól kezdve volt minden” – mondta Bernek. Úgy érzi, a Kőbánya SC-nél éveken át gyötrődött, és belefásult abba a rendszerbe, hogy szeptembertől augusztusig mindig ugyanazt úszta, miközben az egyre kevésbé működött.

„Azért fájt ez az egész, mert amúgy tudtam, hogy Gyuri bácsi tudna rendes is lenni. A mai fejemmel mindenesetre hamarabb eljöttem volna Kőbányáról. (…) Minden ideális lehetett volna, ha nem történtek volna azok a dolgok a medencében, amik történtek. Talán, ha visszaszólok, és repül egy atyai pofon, azt jobban viseltem volna, mintha nap mint nap azt hallom, hogy nem vagyok elég jó”

– mondta Bernek, aki végül 2014-ben lépte meg a váltást, és átigazolt a BVSC-hez, ahol később világbajnok lett.

Bernek arról is beszélt, hogy Turi éveken keresztül különféle fenyegetőzésekkel tartotta őt a Kőbánya SC-nél, és a szüleit is befolyásolni tudta ezzel kapcsolatban. Amikor egy idő után pszichológus segítségét szerette volna kérni, Turi nem engedte, hogy szakemberhez járjon. „Aztán mégis elmentem a Sportkórházba magán úton, a pszichológus azt mondta, hogy nagyon gondolkozzak el a váltáson, mert tönkre fogok menni, ha nem így teszek” – mondta.

Bernek Péter a férfi 400 méteres vegyesúszás előfutama után a kvangdzsui világbajnokságon – Fotó: Kovács Tamás / MTI
Bernek Péter a férfi 400 méteres vegyesúszás előfutama után a kvangdzsui világbajnokságon – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Az Európa-bajnok Dara Eszter nemrég azzal állt a nyilvánosság elé, hogy Turi a 2008-as pekingi olimpián behívta őt a szobájába, és elkezdte csókolgatni a nyakát. Dara állítása szerint az edzőnél automatikus volt, hogy rácsapott és belemarkolt a lányok fenekébe. Bernek azt mondta, ő ennek nem látta a nyomát: „Dara Eszter sztoriját én is csak olvastam, ez engem is váratlanul ért.”

„A másik, amit el tudok mondani, amikor 2013-ban megjelent Szepesi Niki könyve, többen aláírtuk a nyílt levelet, nem nagyon volt más választásunk, alá kellett írni. A szexuális zaklatás részre nem látok rá, abban nem is szeretnék állást foglalni” – mondta Bernek.

Turi György legeredményesebb tanítványa, a kétszeres világbajnok, olimpiai ezüst- és bronzérmes Cseh László volt az első, aki két interjúban is arról beszélt, hogy lelki terrorban éltek Turi György edzésein. Később Kozma Dominik is megerősítette Cseh szavait, és elmondta, hogy előfordult olyan, hogy Turi a hajánál fogva rángatott ki valakit a medencéből. Egerszegi Krisztina gyerekkori edzőtársa, Kiss Noémi író pár napja szintén arról beszélt, hogy az úszóedző évtizedekkel ezelőtt testi fenyítést alkalmazott a tanítványain.

A botrány hatására Turi önként felfüggesztette alelnöki tevékenységét a Magyar Úszó Szövetségben. A szövetség a csütörtöki elnökségi ülésén megtárgyalta az edzőről nyilvánosságra került információkat, úgy döntöttek, hogy öttagú bizottságot állítanak fel, amely a közeljövőben meghallgatja valamennyi érintettet, és jelentést készít a történtekről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!