Hiába a remek Eb-szereplés, megint nem kapkodtak Európában a magyar játékosokért

2021. szeptember 1. – 23:53

Hiába a remek Eb-szereplés, megint nem kapkodtak Európában a magyar játékosokért
A magyar válogatott játékosai a Németország elleni Eb-csoportmeccsen – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Július végén kísérletet tettünk arra, hogy párhuzamot vonjunk a 2009-es U20-as világbajnokságon elért sikert követő időszak, a 2016-os francia Európa-bajnokságon nyújtott teljesítmény utóhatása és az idei Eb utáni hetek között aszerint, hogy a hazai viszonylatban egekig magasztalt eredményeket mennyire árazza be a nemzetközi piac, hány labdarúgónak sikerül átigazolási összegért jobb helyre kerülnie annál, mint ahol a torna előtt kereste kenyerét. Augusztus 31-én a legtöbb országban lezárult a nyári transzferidőszak, játékosaink pedig nemigen lettek az átigazolási hírek főszereplői.

Mi az értékmérője egy-egy sikernek? – tettük fel a kérdést az Európa-bajnokság után. A számos szakmai, társadalmi, szociológiai aspektuson túl mindig nagyon erős tükröt tud tartani az adott nemzet elé a sportpiaci mozgásokat irányító, erőviszonyokat kialakító külföld, a tőke iránya és mértéke, és a figyelem, amellyel a magyar piac és szereplői felé fordulnak az eddig távol maradók.

A 20 éven aluliak megasikere nem mozgatta meg a játékosmegfigyelők fantáziáját, az akkor már amúgy is külföldi csapatoknál szereplő játékosokon túl senkinek sem sikerült átlépni a magyar határokat 2009-ben. Bernd Storck együttese 44 év után jutott el Európa legjobbjai közé 2016-ban, majd megnyerte a csoportját a magyar válogatott, a kieséses szakaszban pedig a jelenlegi világelső, Belgium állta útját Szalai Ádáméknak. A torna után öt magyar labdarúgóért is fizettek nemzetközi csapatok, közel 7 millió eurót mozgattak meg a válogatott játékosaink után érdeklődök: Lang Ádám a Dijonhoz, Korhut Mihály a Hapoel Beer-Sevához, Nagy Ádám a Bolognához, Kleinheisler László a Werder Bremenhez, Bese Barnabás pedig a Le Havre-hoz került magyar csapatától.

Hiába a vírus, röpködtek az eurómilliók

Az idei átigazolási szezon teljesen őrültre és extrémre sikeredett. Számos csapaton hagyta ott a kéznyomát az elmúlt másfél év, a vírushelyzet következtében elmaradó jegy- és szponzori bevételek átrendezték a piaci erőviszonyokat. Úgy tűnt, hogy a Real Madrid a harmadik átigazolási időszakát is egyetlen elköltött euró nélkül zárja, ám az utolsó utáni pillanatban, a zárást megelőző percekben mégis sikerült megkaparintania a több topklub által körbeudvarolt Eduardo Camavingát. A 18 éves francia tehetség 31 millió euróért költözhet Madridba a Rennais csapatától. A Barcelona is inkább az ingyen elérhető labdarúgók kegyeit kereste, Sergio Agüero, Memphis Depay, Eric Garcia és az utolsó másodpercekben Luuk de Jong is pénzmozgás nélkül került a katalánokhoz. De a hosszú idő után először igazi világsztár és a túlélés reménysugarát megcsillantó Szuperliga nélkül maradt spanyol óriások mellett azért voltak olyan csapatok, amelyek vírushelyzet ide, jegybevétel-kiesés oda, nem raktak lakatot a páncélszekrény ajtajára.

A Manchester City 117,5 milliót fizetett az Aston Villának Jack Grealishért, a Chelsea 115-öt Romelu Lukakuért az Internek, a Manchester United pedig 85 milliót adott Jadon Sanchóért a Dortmundnak. A kivételes képességű és gyorsaságú Achraf Hakimi megért 60 milliót a PSG-nek, Ben White pedig 58,5 milliót az Arsenalnak. Az utolsó napon váratlanul Antoine Griezmann is visszatért az Atlético Madridhoz, ahonnan Saúl Nígez Londonba, a Chelsea-hez költözött. A Barcelonában épp csak augusztusban bemutatott Emerson Royal a barcelonai bizonyítás lehetőségét a Premier League-re cserélte, a Tottenhamhez írt alá, Tomijaszu Takehiro pedig az Arsenalt választotta, a Bologna kasszájában 18,6 millió landolt a londoni klub rábólintása után. Váltott az előző évtizedek két legnagyobb csillaga, Cristiano Ronaldo és Lionel Messi is, de az említetteken túl is számtalan meglepő, nagy összegeket megmozgató klubváltás történt.

Lionel Messi új csapatában, a PSG-ben – Fotó: Benoit Tessier / Reuters
Lionel Messi új csapatában, a PSG-ben – Fotó: Benoit Tessier / Reuters

Az angol Premier League csapatai 1,35 milliárd eurót költöttek, így közel  710 millió mínusszal zárták a nyarat. A Serie A egyesületei 552 millión adtak túl, a Bundesligában 417-et szántak új játékosokra, a francia első osztály résztvevői 384-et, míg az eddig a javakkal könnyebben dobálózó spanyol La Liga szereplői „csak” 293 milliót szántak transzferekre.

Az NB I. él és virul

Milyen hatással volt mindez a magyar piacra? Hogyan viselkedtek a honi szereplők idén és az elmúlt években? Ha azt vesszük, hogy az idei nyár kiadásai megközelítik az elmúlt év nyári és téli időszakának költéseit, túlszárnyalják a 2019/2020-as szezont, valamint vetünk egy pillantást a csapatok 2020-as gazdasági beszámolóira, és kiszúrjuk a 2019-es évhez mért 16%-os emelkedést, akkor kijelenthető, hogy a magyar futballpiac működésére nem igazán volt hatással a vírushelyzet.

Mint ahogy nem volt hatással az idei kiemelkedő Eb-teljesítmény sem a külföldi csapatokra és megfigyelőikre. Az NB I. csapatai összesen 2,95 millió euró bevételt realizáltak külföldről és belföldről egyaránt, melyből 2 millió euró a Fehérvár kasszájába folyt be Wolverhamptonból, Bolla Bendegúz átigazolásának köszönhetően. A fiatal jobb oldali védő a keret tagja volt az Európa-bajnokságon, de nem kapott bizonyítási lehetőséget Marco Rossitól. A halálcsoportban kimagaslót nyújtó labdarúgók közül Lovrencsics Gergő ingyen szerződött Horvátországba, a Hajduk Splithez, Nagy Ádám újra Olaszországba, ezúttal a másodosztályú Pisa csapatát választva, és a portugálok ellen 1 percet kapó Varga Roland ugyancsak pénzmozgás nélkül került az Emirátusokba, az Ittihad Kalba mezére cserélve az MTK kék-fehér szerelését. A jelenlegi keret tagjai közül az Eb-n ugyancsak játékperc nélkül maradó Kecskés Ákos Luganóból Oroszországba, a Nyizsnyij Novgorod csapatához igazolt.

Az Európa-bajnokságon pályára lépő magyar válogatottak közül senki sem került az Eb előtti munkaadójához képest magasabban jegyzett csapathoz, senkiért sem fizettek itthon és külföldön egy eurót sem.

„Egy picit árnyalnám ezt a képet, hiszen mi pont azt tapasztaltuk, hogy az érdeklődés megnőtt a játékosaink iránt, sokkal több megkeresés érkezett, viszont inkább a fiatalabb korosztályokra esett a külföldi csapatok választása. Így kerülhetett az utolsó pillanatban Gruber Zsombor a svájci Baselhez, vagy Bolla Bendegúz a Wolverhamptonon keresztül a Grasshoppers Zürich csapatához. Sajnálom, hogy Schäfer Andrásnak ez az átigazolási szezon nem hozott szerencsét, pedig őt is szívesen látta volna pár csapat” – mondta megkeresésünkre Esterházy Mátyás, Szoboszlai Dominik menedzsere.

Természetesen vannak olyan labdarúgói a magyar válogatott keretének, akik tökéletes helyen vannak jelen pillanatban is csapataiknál, mégis meglepő, hogy egy ilyen sikeres év, veretlenségi sorozat és nagyszerű Európa-bajnoki teljesítmény után nem érkezett pénz és lehetőség a legjobbak elé. Vigasz és nagy öröm lehet azonban Marco Rossi szövetségi kapitány számára, hogy kulcsjátékosai kiválóan kezdték a szezont, győzelmekkel, gólokkal, stabil játékpercekkel érkeztek a válogatott edzőtáborába. Szükség is lesz a legjobb formára, hiszen csütörtökön az Európa-bajnokság döntőjéig menetelő Anglia lesz az ellenfél, majd vasárnap Albánia, jövő hét szerdán pedig Andorra ellen bizonyíthatnak Gulácsiék.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!