Premier League-csapathoz igazolt a magyar válogatott Bolla Bendegúz

2021. július 17. – 11:01

frissítve

Premier League-csapathoz igazolt a magyar válogatott Bolla Bendegúz
A Wolverhamptonhoz igazoló Bolla Bendegúz a következő szezont a Grasshoppersnél tölti majd kölcsönben – Fotó: Bertalan Ádám

Másolás

Vágólapra másolva

A receptet már mindenki ismeri Szoboszlai Dominik révén: a fiatal tehetségek a szaktudás, a szülői törődés és akarat mellett profi szemléletet is kapnak a Főnix Gold FC-nél, ahol szisztematikusan építik a futballisták felnőtt karrierjét, figyelve arra, hogy olyan csapatoknál szerepelhessen, ahol állandó játéklehetőséget biztosítanak a számára, és így 21 éves korára már válogatott lehessen, aki iránt topbajnokság csapatai kopogtatnak minden héten. Bolla Bendegúzt most leigazolta a Premier League-ben szereplő Wolverhampton Wanderers, amely egy évre kölcsön is adta a játékost a svájci Grasshoppers Zürichnek.

Bolla Bendegúz a Főnix Gold FC-nél kezdte pályafutását. A tulajdonos apuka, Bolla László és a szakmai munkáért felelős Szoboszlai Zsolt mindent elkövettek, elkövetnek azért, hogy a Szoboszlai Dominiknél bevált karrierépítés más fiatal labdarúgók előtt is mutassa az utat. Bolla a Főnixnél töltött évek után az MTK-hoz igazolt, majd 2017 nyarán került vissza Fehérvárra, az akkor még Videoton FC néven szereplő csapathoz. 2017. október 24-én mutatkozhatott be Marko Nikolić csapatában, a Dabas elleni Magyar Kupa mérkőzésen 45 percet kapott az ekkor még csak 17 éves labdarúgó. Az első NB I.-es fellépésére is sor került ebben a kiírásban, az utolsó fordulóban léphetett pályára a Diósgyőr vendégeként, így bajnoki címet is ünnepelhetett az első felnőtt szezonjában.

„Hihetetlen, ami velem történik. Sok időt nem sikerült eddig egyetlen csapatnál sem töltenem, hiszen minden évben újabb lépcsőfokok megtételét tűztük ki célul édesapámmal, Szoboszlai Zsolttal és Esterházy Mátyással, a képviselőmmel. A bemutatkozásom után azért kerültem kölcsönbe a Balaton partjára, hogy folyamatos játéklehetőséghez jussak, hiszen a bajnok fehérvári csapatban erre nem sok lehetőségem lett volna fiatalként. A szezon felénél Zalaegerszegre költöztem, ahol először megnyertük a másodosztály küzdelmeit, majd a következő évben a legfelső szinten bizonyíthattam, hogy az NB2-ben lejátszott 35 mérkőzés, a góljaim és gólpasszaim megfelelő alapokat teremtettek a továbblépéshez” – mondta Bolla Bendegúz.

Fotó: Bertalan Ádám
Fotó: Bertalan Ádám

A két végigjátszott szezon után 2020 nyarán visszakerült Fehérvárra a mindeközben az U21-es válogatott csapatkapitányának választott jobbhátvéd. Márton Gábor és később Szabics Imre is bizalmat szavazott Bollának, így 37 mérkőzésen is pályára léphetett az elmúlt szezonban. Tavaly szeptemberben pedig egy nagy álma vált valóra, meghívták a Nemzetek Ligája mérkőzésekre készülő válogatott keretébe.

„Két célt tűztem ki magam elé gyerekként, szerettem volna egyszer külföldre kerülni, egy jó csapattal szerződést aláírni, valamint nagy álmom volt, hogy bemutatkozhassak a magyar válogatottban. Ősszel már kaptam behívót Marco Rossitól, de úgy hozta a sors, hogy az Európa-bajnokság előtt, Ciprus ellen léphettem először pályára. Nem egészen egy hónappal később pedig leigazol egy Premier League csapat. Ezt nem is lehetne fokozni!” – fejezte ki örömét a Zürichben munkába álló védő.

Az Európa-bajnokságon ugyan nem lépett pályára, de Portugália és Németország ellen is a keret tagja volt, testközelből élhette át, milyen a világ legjobb játékosai ellen játszani és jól teljesíteni. A torna után másfél hét szünetet és egyéni edzéstervet kapott klubcsapatától, majd elkezdte a felkészülést. Esterházy Mátyásnak közben izzott a telefonja, hol Angliából, hol a Bundesligából, hol a spanyol La Liga-csapatok közül keresték az érdeklődök.

„Sok megkeresés érkezett Bendi esetleges szerződtetésére, de a legkomolyabb, legkitartóbb kérő a Wolverhampton volt. Hatalmas dolognak tartom, hogy egy magyar játékos az NB I.-ből a legerősebb bajnokságként aposztrofált Premiere League egyik meghatározó csapatához kerülhet. Mindig fontos volt, hogy ugyanúgy, ahogy Dominiknél, pontosan, előre megtervezzük játékosainknál a következő lépéseket. Bolla Bendegúz az évek alatt folyamatosan fejlődve, teljesítve a tervezett szinteket jutott oda, hogy a topbajnokság csapatai érdeklődnek iránta.

Tudjuk mi is jól, hogy az Európa-bajnok és Nemzetek Ligája-győztes, portugál válogatott Nelson Semedót még nem valószínű, hogy ki tudná szorítani, látjuk azt is, hogy nagy versenyben lenne az U17-es Eb-győztes, Liverpooltól érkezett holland 19 éves, Ki-Jana Hoeverrel is, ezért kerestünk azonnal egy olyan megoldást, ahol az elmúlt években biztosított folyamatos játéklehetőség nagyobb eséllyel a rendelkezésére áll majd. A Birmingham mellett található csapattal 5 éves szerződést kötöttünk, az első évben pedig kölcsönben szerepel majd a Grasshoppers együttesénél. A helvét válogatott remekül szerepelt az Európa-bajnokságon, a svájci bajnokság egy picivel jobb erőt is képvisel a magyarnál, de ami a legfontosabb, állandóan a nagy csapatok szeme előtt játszhat Bendegúz, sokkal jobban odafigyel mindenki az Európa közepén zajló pontvadászatra” – avatott be a részletekbe Esterházy Mátyás, Szoboszlai Dominik és Bolla Bendegúz menedzsere.

Fotó: Bertalan Ádám
Fotó: Bertalan Ádám

A Grasshoppers Zürich július 25-én kezdi meg a Szuperliga küzdelmeit, a Baselt fogadják majd. Bolla eddig 1 közös edzésen vett részt az új klubjánál, így nagy valószínűséggel csak a 2. fordulóban csatlakozhat majd csapattársaihoz bajnoki mérkőzésen, az utolsó 4 év svájci bajnoka, a Young Boys ellen debütálhat.

„Egy év alatt Magyarország egyik legjobb csapatában sikerült kiharcolnom a helyem, meghívtak a válogatottba, a bemutatkozásomat követően részese lehettem egy fantasztikus Európa-bajnoki utazásnak és eufóriának, majd 2 hétre rá, még fel sem dolgozva ezt a sok pozitívumot szerződést ajánlott nekem a Wolverhampton. Egyelőre csak kapkodom a fejem, de tényleg próbálok majd olyan teljesítményt nyújtani Zürichben, hogy egy év múlva fel sem merüljön az kérdésként, hogy Bolla Bendegúz hol fogja játszani a következő szezont. Új célokat kell kitűznöm magam elé, de hozzá vagyok szokva az évenkénti költözéshez és az újabb megmérettetésekhez” – zárta beszélgetésünket a játékos.

Mi pedig Szoboszlai Dominik tudatos karrierépítése után bízhatunk abban, hogy a tehetséggyár egy újabb tökéletes prototípusa is a megfelelő döntések mentén halad előre életpályáján és hosszútávon megoldást jelent majd Marco Rossi csapatának. A Wolverhampton Wanderersnél legutóbb Gyepes Gábor és Rósa Dénes szerepelt a 2000-es évek közepén, az elmúlt három évből 2-szer is a Premiere League 7. helyén végző csapatnál Bruno Lage vette át Nuno Espirito Santo helyét a kispadon. A Benfica korábbi mesterének első igazolásai között immár magyar játékosról is beszámolhatunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!