A nap, amikor egymás után búcsúztak a sztárok az olimpián, köztük Cseh László is

Legfontosabb

2021. július 30. – 16:17

frissítve

A nap, amikor egymás után búcsúztak a sztárok az olimpián, köztük Cseh László is
Cseh László a férfi 200 méteres vegyesúszás döntőjében a tokiói olimpián – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A nagy búcsúkról szólt a tokiói olimpia pénteki napja. Utoljára lépett rajtkőre Cseh László, harmadszor is elbukta az elődöntőt Djoković, hatalmasat esett a BMX-es Connor Fields. Összefoglaljuk, mi történt pénteken az olimpián.

„Nyugodtan hagyhatom abba az úszást, és ez nagyon fontos. Mielőtt elkezdődött a versenyzésem, rádöbbentem az ittlétem alatt, hálás lehetek azért, hogy olimpikon vagyok. Mert így le tudtam magamban zárni ezt az egészet. Ha otthon, tévéről néztem volna, biztos, hogy magamban mérgelődök, miért nem vagyok ott, ennyi vagy annyit én is tudok, amennyivel a döntőbe kerültek. Örök életre azon járt volna az eszem, hogy ott lett volna a helyem, és miért nem jöttem el. Fontos lépcső volt ez az életemben, pedig még el sem kezdődött a verseny.” Így élte meg utolsó úszását Cseh László, a 35 éves sportoló a 200 méter vegyes döntőjében a hetedik helyen zárt a tokiói olimpián pénteken.

A döntőt itt tudja visszanézni, ha lemaradt róla:

Sokak példaképe a magyar úszó, aki pályafutása során szinte mindent elért, amiről egy úszó csak álmodhat. Az olimpiai aranyérem pedig csak azért nem jött össze neki, mert egy időben úszott egy legyőzhetetlen amerikaival.

Cseh László talán a 2008-as pekingi olimpián volt élete csúcsformájában, három káprázatos úszással három ezüstérmet nyert Michael Phelps mögött. Az amerikai versenyző nem talált azon az olimpián legyőzőre, nyolc számban zsebelte be az aranyérmet.

Cseh kétszeres világbajnok (2005 és 2015), négy olimpiai ezüstérem mellett két bronzot is begyűjtött, 35 évesen búcsúzni érkezett Tokióba.

Nem véletlen, hogy amikor pénteki döntő után elindult gratulálni a győztes Vang felé, a kínai versenyző megelőzte, és fejet hajtott előtte.

Volt egy másik szép teljesítmény is hajnalban. Pályafutása első olimpiáján ötödik helyen végzett Telegdy Ádám 200 háton. A verseny után úgy nyilatkozott, hogy elégedett a teljesítményével, és már azzal teljesítette a célkitűzését, hogy bekerült a döntőbe, így ez egy igazi örömúszás volt.

Milák Kristóf öt percig olimpiai csúcstartónak mondhatta magát a 100 pillangó elődöntőjében úszott 50,31 után, de a másik elődöntőben az amerikai Caeleb Dressel 49,71-gyel rávert Milákra, a szombat hajnali döntőben óriási csata várható majd közöttük.

Gyenge kezdés után továbbjutott a női vízilabda-válogatott

Sokgólos meccsen nyert a női vízilabda-válogatott Japán ellen, és ezzel bebiztosította a továbbjutást Bíró Attila csapata. Az első negyed végén még úgy tűnt, akár meglepetéseredmény is születhet. Bár Keszthelyi Rita szerezte a mérkőzés első gólját, a japánok fordítani tudtak, és 4-2-re is vezettek. Végül 4-3-ra elbuktuk az első negyedet, ez volt a japánok első megnyert negyede az olimpián.

A meccs további részében se javult a magyar csapat védekezése, de hozta a kötelezőt, és 17-13-ra megnyerte a meccset.

A csoportban Magyarország jelenleg a 2. helyen áll 5 ponttal a már mind a négy meccsét lejátszó, 6 pontos Egyesült Államok mögött, a harmadik helyen a három meccsen szerzett 3 ponttal az oroszok vannak, negyedik pedig Kína 2 ponttal (3 meccs után).

Japán–Magyarország-vízilabdameccs a tokiói olimpián – Fotó: Illyés Tibor / MTI
Japán–Magyarország-vízilabdameccs a tokiói olimpián – Fotó: Illyés Tibor / MTI

A mostani meccsel biztossá vált, hogy ez a négy csapat továbbjutott, az utolsó helyezett, három meccs után pont nélkül álló Japán már matematikailag sem léphet előrébb. Ha a mieink az utolsó meccsen vasárnap hajnalban megverik Kínát, csoportelsők, és a nyolc között az A csoport negyedikjével játszanak majd, ehhez azonban mindenképp jobb teljesítményre lesz szükség, mint amit ma mutattak.

Az olimpiai elődöntő Djoković mumusa

A nap meglepetése Novak Djoković nevéhez fűződik, aki a második szett közepén teljesen szétesett a tokiói olimpia tenisztornájának elődöntőjében Alexander Zverev ellen, és nem jutott be a fináléba.

Pedig magabiztosan kezdte a meccset a szerb versenyző, és nagyon simán, 6:1-re nyerte az első játszmát a német teniszező ellen. A folytatásban viszont egyre több hiba csúszott a játékába, a második játszma közepén pedig teljesen összeomlott Djoković. 3:2-nél még ő volt előnyben, de Zverev innen felállt, egy brékkel előnybe került, és 6:3-ra behúzta a második szettet.

Djoković a tokiói olimpia elődöntőjében – Fotó: Vincenzo Pinto / AFP
Djoković a tokiói olimpia elődöntőjében – Fotó: Vincenzo Pinto / AFP

A harmadik szettben Zverev már egyre nagyobb önbizalommal játszott, aminek meg is lett az eredménye: 4:0-ára elhúzott. Djoković ekkor még hozta ugyan egy adogatását, de a folytatásban nem tudott feltámadni. A német teniszező megnyerte a mérkőzést, és bejutott az olimpiai döntőbe, ahol az orosz Karen Hacsanov ellen játszhat az aranyéremért. Djoković sorban 22 győztes meccs után kapott ki, a szempontjából talán a legrosszabbkor.

Pályafutása során még soha nem tudott döntőbe jutni olimpián a 34 éves szerb teniszező, eddig háromszor játszott a legjobb négy között.

2008-ban Rafael Nadaltól kapott ki az elődöntőben, négy évvel később pedig Andy Murray búcsúztatta a döntő előtt. Djoković az egyesben elvesztett elődöntő után egyből újra pályára lépett, de vegyes párosban, Nina Stojanović oldalán kikaptak, így párosban sem lehet olimpiai bajnok.

A nap további hírei

  • Nem tudta megszerezni zsinórban a harmadik olimpiai aranyát a dzsúdó francia óriása, Teddy Riner, a két méter öt centis dzsúdós a férfiak +100 kg-os súlycsoportjának negyeddöntőjében kikapott az orosz Tamerlan Basajevtől. Vigaszágon folytatta a versenyt, és a bronzmeccsig jutott, ahol Haraszava Hiszajosi ellen ipponnal győzött, így végül 2008 után ismét harmadik helyen végzett.
  • Ugyancsak elmaradt a címvédés a férfiak BMX-versenyében, Connor Fields óriásit bukott az elődöntőben. Az éremesélyes amerikai egy háromfős bukásba került bele, akkorát esett, hogy kórházba is kellett szállítani. A kórházban aztán kiderült, hogy megúszta komolyabb sérülés nélkül.
  • Nem jött össze a bravúr Márton Anitának női súlylökésben, az elődöntőben búcsúzott a riói olimpia bronzérmese. A döntőhöz legalább 18,57-es lökés kellett volna, a magyar versenyzőnek csak 17,59 méter volt a legjobb eredménye. A 21. helyen zárt a világbajnok súlylökő.
  • Major Veronika sok hibával kezdett csütörtökön a női sportpisztolyosok versenyének selejtezőjében, pénteken a 42. helyen állva kezdett neki a folytatásnak. A 30 lövéses rapid szakaszban sikerült ugyan javítania, de a döntőbe jutást jelentő legjobb nyolc helytől távol maradt a szám világcsúcstartója, a 35. lett.
  • 33. helyen végzett Bartha-Kéri Bianka a női 800 méteres síkfutásban, így nem jutott tovább. Koroknai Máté pedig kiesett az előfutamban 400 m gáton, a 49.80-as ideje a 26. helyre volt jó.
  • A délutáni előfutamok se úgy jöttek össze a magyar úszóknak, ahogy tervezték. Lobanovszkij Maxim 50 méteres gyorsúszásban az egyéni legjobbjától messze elmaradva, a futamában hetedik helyen ért célba. Összesítésben a 22. helyen végzett, így nem sikerült kvalifikálnia magát az elődöntőbe.
    Az 1500 méteres gyorsúszásban Gyurta Gergelynek és Kalmár Ákosnak se jött össze a továbbjutás, Gyurta összesítésben 15., Kalmár pedig 22. helyen végzett. A férfi 4x100-as vegyesváló pedig futamában 8., összesítésben pedig 14. helyen végzett, így nem jutott be a döntőbe.

A magyarok szombati programját itt találja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!