A riói bronzérmes Márton Anita lemarad a súlylökés döntőjéről Tokióban

2021. július 30. – 13:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Lemaradt a döntőbe jutásról Márton Anita női súlylökésben, így biztosan nem ismétli meg a riói szenzációs bronzérmét.

A 2016-os riói harmadik helyet a 2017-es vb-n ezüstéremmel, a 2018-as fedettpályás vb-n pedig arannyal folytató Márton Anita az egyéni legjobbját nézve a harmadik, az idei legjobb eredményét nézve viszont messze a legrosszabb eredménnyel érkezett a női súlylökők selejtezőjének B csoportjába – Márton idén 15,95 méterig jutott csak, ami méterekkel maradt el a többiek eredményétől.

Igaz, 2021-ben egy versenyen indult, júniusban az országos bajnokságon tért vissza, miután megszületett gyermeke, illetve műteni kellett a térdét, itt lökte az országos szinten győzelmet érő 15,95-öt. Hogy ennél sokkal jobb formában érkezett Tokióba, azt már az első dobásával megmutatta, 17,42-vel kezdett, amivel a hatodik helyen állt az első lökések után.

Márton Anita, a női súlylökés selejtezője előtt melegít a tokiói olimpián – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
Márton Anita, a női súlylökés selejtezője előtt melegít a tokiói olimpián – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Az azonnali döntőbe jutáshoz 18,80 méter kellett, de a 12 legjobb lökés tulajdonosa mehetett a döntőbe – mindenkinek három kísérlete volt erre, ha nem sikerült korábban a 18 méter 80 centi. Márton másodikra 17 centivel 17,59-re javított, amivel a tizedik helyen állt két lökés után a csoportjában – eközben sorra gyűltek a 18 méter körüli vagy annál is jobb eredmények az A selejtezőcsoportban, de Mártonnak komolyabb javulás kellett ahhoz is, hogy egyáltalán érdemes legyen figyelni a másik csoportot.

Márton harmadikra érvénytelent dobott, így biztossá vált, hogy nem jut be a döntőbe. A döntőhöz legalább 18,57-es lökés kellett volna, Mártonnak tehát kis híján egy méter hiányzott a továbbjutáshoz. Végül a 21. helyen zárt.

„Jó volt újra ilyen közegben versenyezni. Szerettem volna 18 métert lökni, végül is nem sok hiányzott, de igazából egyik dobásba sem találtam bele. Nagyon erős volt a mezőny, előzőleg úgy saccoltam, hogy 18 méterrel döntőbe lehet jutni, hát tévedtem 60 centit, a riói olimpiához viszonyítva pedig 80 centivel több kellett a fináléhoz” – nyilatkozott Márton Anita. Hozzátette, úgy érzi, maximálisan megtette, amit tudott, nagy nevek estek ki, és sikerült olyanokat megelőznie, akik idén jobb eredménnyel rendelkeznek nála.

„Nem vagyok elégedetlen, ez jó alap a folytatáshoz. Egyfajta új kihívás, hogy szülés után visszatérve ebből mit lehet kihozni. Idén még van két versenyem, aztán novemberben elkezdjük az alapozást a jövő évre, mert lesz bőven nagy nemzetközi verseny” – mondta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!