Tíz évig volt veretlen, de az olimpián kikapott a dzsúdó francia óriása

2021. július 30. – 08:10

frissítve

Tíz évig volt veretlen, de az olimpián kikapott a dzsúdó francia óriása
Fotó: FRANCK FIFE / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Kikapott az orosz Tamerlan Basajevtől a dzsúdó francia óriása, a két méter öt centis Teddy Riner a +100 kg-os súlycsoport negyeddöntőjében, így Tokióban nem tudja megszerezni zsinórban a harmadik olimpiai aranyát.

Riner az elmúlt évtizedet uralta, 154 meccsen keresztül nem talált legyőzőre, Tokióba mégsem veretlenül érkezett, idén egyszer már kikapott februárban. A japán Kageura Kokorótól hazai pályán, a párizsi Grand Slamen elszenvedett veresége már jelezte, hogy ő sem sebezhetetlen. Akkor azt mondta:

„Nagyon jó, hogy ez itt történt meg. Ez lehetővé teszi számomra, hogy megértsem, miért történt. Számomra a tokiói olimpia számít.”

A dzsúdó történetében mindössze egyetlen olyan sportoló van, aki háromszoros olimpiai bajnoknak mondhatja magát, ez is jól jelzi, hogy milyen bravúrra készült a 32 éves Riner, akiről nemrég derült ki, hogy tavaly februárban térdsérülést szenvedett, de ezt sokáig eltitkolta.

Kicsoda Teddy Riner?

1989. április 7-én, Guadeloupe szigetén született, de Párizsban nőtt fel. Eredetileg kosarast vagy focistát szerettek volna nevelni belőle, de a teniszt és a tollast is kipróbálta, mielőtt a dzsúdónál kötött volna ki. Tízszeres világ- és ötszörös Európa-bajnok. A pekingi olimpián 19 évesen már bronzérmes volt a legnehezebbek között. Aztán Londonban és Rióban sem tudták őt megverni. A Judo Inside szerint ő minden idők legsikeresebb dzsúdósa.

Tokióban az első két meccsét ennek ellenére esélyeshez méltóan nyerte az osztrák Stephan Hegyi és az izraeli Or Sasson ellen.

A negyeddöntőben azonban meglepetésre tudta tartani magát Basajev. Pedig sokáig a francia olimpiai bajnok uralta a tatamit, riválisa hiába igyekezett akciót csinálni, önerőből egyszer sem járt sikerrel. Ugyanakkor a négyperces mérkőzésidő alatt Riner sem tudta lezárni a küzdelmet, így az aranypontig tartó hosszabbítás következett. Abból pedig alig telt el fél perc, amikor Riner meghúzta maga felé ellenfelét, de óvatlan volt, Basajev pedig jó ütemben rátolt az instabilan álló franciára, aki – rajta az orosszal – oldalára zuhant.

Frissítés 13:17-kor: A meccs itt még nem egyből ért véget, de hosszas videózás után vazaarit adtak Basajev akciójára, ezzel ő jutott tovább. Teddy Riner versenynapja a vereség ellenére vigaszágon még nem ért véget. Vígaszágon jutott el a bronzmeccsig, ahol Hisayoshi Harasawa ellen Ipponnal győzött, így végül 2008 után ismét harmadik helyen végzett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!